Legătura mamă bebeluș este, fără prea multe dubii, o relație foarte importantă. Este o legătură care va marca toată viața copilului. Și nu vreau să spun că tații ar fi mai puțin importanți. Nu, tații își au locul lor, da, chiar și aceia care au decis că nu vor face parte activă din viața copiilor pe care i-au adus pe lume.
Ce face legătura mamă bebeluș atât de importantă?
Haideți să vedem ce spun studiile. Unele studii spun că legătura mamă bebeluș este importantă pentru că începe încă dinainte de naștere. Bebelușul ajunge să cunoască lumea prin mama sa. Primele sunete, primele gusturi, primele mișcări de ea sunt mijlocite. În mod tradițional copiii sunt îngrijiți în prima perioadă de după naștere, cu precădere, de mamele lor. Ca atare legătura mamă bebeluș continuă să fie foarte strânsă.
De multe ori, atunci când mama este prezentă în viața nou-născutului ea devine principala persoană de atașament. Iar legătura mamă bebeluș este una ce va marca toată viața ulterioară a bebelușului, dar și a mamei.
Ce este atașamentul?
Atașamentul înseamnă, în termeni mai ușor de explicat, legătura mamă bebeluș. Și când mama nu este prezentă în viața copilului atunci se referă la o legătură între persoana principală de îngrijire și bebeluș. Este deci lesne de înțeles că, de calitatea legăturii mamă bebeluș sau persoană principală care se ocupă de îngrijirea bebelușului, depinde cum se va dezvolta copilul în viitor.
Să punem baze sănătoase copiilor noștri
Atașament securizant înseamnă o legătură mamă bebeluș în care nevoile celui mic sunt corect înțelese și apoi satisfăcute pe măsură de mamă sau o altă persoană de îngrijire.
Atașament evitant – aici punctul de plecare este o legătură mamă bebeluș în care nevoile copilului nu sunt înțelese. El se resemnează și adult fiind nu va știi și nu va putea să ceară nimic pentru el.
- CITEȘTE ȘI: S-a demonstrat științific: legătura mamă-fiică e extrem de puternică din motive întemeiate!
Atașament ambivalent – înseamnă o legătură mamă bebeluș în care nevoile sunt uneori înțelese și satisfăcute și de multe ori nu. Copilul învață că nu se poate baza că un adult este acolo pentru el. Adulții cu atașament evitant vor căuta în permanentă confirmări cu privire la ce cred cei din jurul lor despre ei.
Atașamentul dezorganizat – cele mai multe studii spun că un copil abuzat de părinți în faza de bebeluș va dezvolta un atașament dezorganizat. Iar acest tip de atașament este, de multe ori, premisa unui adult aproape nefuncțional.
E clar că noi părinții ne dorim, cel puțin la modul conștient, să dezvoltăm o legătură securizantă cu copii noștri. Iată câteva lucruri pe care le putem face:
Să fim sensibili la nevoile copiilor noștri
O legătură între două ființe umane presupune că cei doi se cunosc, știu lucruri unul despre celălalt. Așa este și cu legătura mamă bebeluș. Mama sau persoana principală de îngrijire trebuie să fie atentă și să înțeleagă nevoia pe care bebelușul o exprimă. Da, la început e mai greu și nici noi nu avem întotdeauna resursele necesare să facem asta. Putem măcar să încercăm.
Să avem grijă de propriile nevoi
În avion, oricât de scurt este zborul veți auzi următorul anunț ”Persoanele adulte care însoțesc copii își vor fixa întâi propria mască de oxigen.” Păi da, că altfel dacă noi ne sufocăm cine să mai aibă grijă și de copiii noștri? Să lăsăm rușinea la o parte și să cerem ajutor. Să lăsăm vinovăția deoparte și să punem o limită blândă când nu mai putem.
Să învățăm ABC-ul emoțiilor
A este pentru afecțiune. Pentru o legătură autentică mamă bebeluș înseamnă să nu ne sfiim să ne arătăm afecțiunea față de copil. Prin atingeri, prin îmbrățișări și pur și simplu prin a acorda atenție copilului. Și să nu uităm că și noi avem nevoie de afecțiune. Să ne bazăm pe alți adulți să o primim, nu pe copiii noștri.
B este pentru binele bebelușului. Un bebeluș cu nevoile împlinite este fericit. Și asta se vede pe el. Fie că doar îl legănăm, hrănim sau schimbăm sau ne jucăm cu el pe măsura cunoștințelor sale, toate astea cresc șansa ca el să fie fericit.
C este pentru cogniție. Stimularea cognitivă pe măsura vârstei este cât se poate de importantă pentru dezvoltarea ulterioară a copilului. Jocuri simple care devin odată cu vârsta mai complexe, îi asigură bebelușului rezultate mai bune la școală, șanse mai mari de reușită în viață și mai multe premize de a fi un adult împlinit.
Să avem răbdare, legătura mamă bebeluș este una pe termen lung
Atât de lung încât ne va urmări o viață întreagă. Cu bune și cu rele o vom duce cu noi pentru totdeauna. Să ne bucurăm așadar și să trăim fiecare clipă din plin.
Poate nu este cea mai ușoară călătorie, nici relația cel mai ușor de gestionat, dar este pe viață. Există o vorbă în psihoterapie ”În final vei ajunge tot ca mama ta!”
Să avem deci grijă cum facem să fie legătura mamă bebeluș.