Imperfecţi şi frumoşi în „Mindfulness pentru părinţi”

Sanda Watt
mindfulness-pentru-parinti

Bunătate, acceptare, empatie și respect

„Mindfulness pentru părinți”, volumul deja clasic, semnat de Myla și Jon Kabat-Zinn, este o carte care pledează nu pentru o metodă de creștere a copiilor, ci pentru un stil de viață în care să cultivăm „acceptarea, bunătatea, compasiunea, în special, față de noi înșine și față de copiii noștri”. 

În egală măsură o carte despre creștere copiilor și creșterea personală, Mindfulness pentru părinți vehiculează, dintr-o perspectivă diferită, conceptele cheie ale majorității cărților recomandate de TOTUL DESPRE MAME: viață conștientă și creștere a copiilor conștientă, blândețe, compasiune, introspecție, prezență, relaționare sănătoasă, vindecarea traumelor din propria copilărie. Deși unul dintre cele mai exhaustive volume pentru părinți, acoperind subiecte de la transformările emoționale din sarcină, ora de culcare, fetele versus băieții, până la nebunia mediatică și mindfulness la școală, Mindfulness pentru părinți este genul acela de carte care se citește cu pasiune, pe nerăsuflate. Scrisă la patru mâini, de biologul Jon Kabat-Zinn, doctor în biologie, fondatorul Clinicii pentru Reducerea Stresului si al Centrului pentru Mindfulness în Medicină, și de soția sa, Myla Kabat-Zinn, educatoare prenatală și doula – cei doi sunt și părinții a trei copii -, această carte satisface nevoia de îndrumare: prin tehnicile simple de mindfulness pe care le poate deprinde cu ușurință oricine, își dorește să încetinească un pic ritmul; nevoia de informare: cei doi autori fiind specializați în domenii conexe medicinii; nevoia de compasiune: cei doi fini cunoscători ai budismului și practicanți mindfulness însoțind cu empatie cititorii pe drumul către vindecare; și, nu în ultimul rând, nevoia de ficțiune, poveste și parabolă: cartea este presărată cu povești, legende și poezii care fac nu doar o lectură plăcută, ci și terapeutică.

Mindfulness pentru cultivarea empatiei

Unul dintre primele capitole tratează această calitate la fel de prețioasă, de multifațetată și de greu de șlefuit la fel ca un diamant. În primul rând, trebuie să o întoarcem către noi înșine și să ne întrebăm, la îndemnul autorilor: „Ce ne-am dorit cel mai mult de la părinții noștri, atunci când eram mici?” Tot ei ne oferă un posibil răspuns: „Dorința cea mai profundă este aceea de a fi observați, recunoscuți și acceptați pentru ceea ce suntem, de a fi tratați cu bunătate, compasiune, înțelegere și respect”. Toate acestea depind de capacitatea părintelui de a empatiza. Dincolo de toate prelegerile teoretice pe care le-am ascultat sau le-am citit asupra acestui subiect, nu este deloc ușor să ne însușim această capacitate atunci când propriile nevoi nu ne-au fost sau nu ne sunt împlinite. Această dificultate intervine mai ales în momentele tensionate și dificile: „Este ușor să empatizezi cu un copil atunci când suferă. Este mult mai greu însă atunci când lovește, aruncă lucrurile și țipă.”

Pentru o mai ușoară acceptare, îndemnurile blânde sunt îmbinate în acest capitol cu fragmente de poveste și exemple ilustrative, pentru a înțelege cum empatia, perspectiva asupra lumii prin ochii celuilalt, ne poate îmbogăți viața, relațiile. Însă pentru a beneficia de aceste rezultate este necesar un efort de conștientizare: „Capacitatea de a empatiza într-o gamă mai largă de situații necesită o cultivare intenționată.”

Nebunia mediatică din perspectiva practicii mindfulness

Ceea ce încearcă să transmită Mindfulness pentru părinți sunt în principal valori reale de familie, printre cele mai importante numărându-se empatia, respectul și prezența, în relație democratică de reciprocitate între părinți și copii. Astfel, discuția ajunge inevitabil la unul dintre cele mai acute obstacole în relaționarea omului contemporan: mediile digitale și ecranele de toate felurile. Problema este abordată dintr-o dublă perspectivă. Pe de o parte avem „bona electronică” în care copilul este supraexpus acestor medii, ceea ce include toate dezavantajele în dezvoltare pe care le cunoaștem, cu accent de această dată pe neprielnica „privare de momentul prezent, cât și de experiențele integrate și participative” la care sunt expuși copiii ce își petrec excesiv de mult timp în fața ecranelor. De cealaltă parte, se află părinții butonând pe device-uri mobile, lăsând copiilor senzația că trebuie să concureze pentru atenție cu aceste dispozitive. Către oricare parte ar înclina familia, lectura acestui capitol și a cărții în general, va aduce o perspectivă nouă și nenumărate ocazii de introspecție care vor face mai ușoară schimbarea dorită.

Vindecare și autovindecare prin mindfulness

Fie că este vorba despre relația cu propria imagine (vezi analiza poveștii Tatterhood – Două surori), despre „pierderea cumpătului” (un capitol la care eu, una, tot revin), despre relația cu propriii părinți sau alte aspecte dureroase din trecutul sau prezentul nostru, Mindfulness pentru părinți este cel mai gentil îndemn de a dezgropa și a înfrunta propriii demoni: „Suferința de care nu suntem conștienți aruncă o umbră care se extinde peste tot, ajungând și la nivelul psihicului nostru. Ea se mișcă în interiorul cavităților interioare ale memoriei noastre. Are o viață proprie, subterană, chiar și atunci când suprafața pare luminoasă. Într-adevăr, uneori, cu cât suprafața este mai luminoasă, cu atât mai întunecate sunt umbrele emoționale.”

Niciunul dintre noi nu este perfect, iar scopul practicii mindfulness nu este acela de „a ne perfecționa”, ci de a ne îmblânzi, dacă pot spune așa, de a ne șlefui asperitățile, de a ne accepta, pentru relații, nu perfect, ci reale, conștiente, prezente.

Așa cum subliniază Myla & Jon Kabat-Zinn, citându-l pe Leonard Cohen, suntem frumoși tocmai pentru că suntem imperfecți: „În tot și în toate există o fisură. Așa ajunge lumina la interior.”

Această carte de excepție este publicată în limba română de Editura Herald și beneficiază de un cuvât înainte semnat de psihologul clinician și psihoterapeutul Gáspár György, care a recomandat, în repetate rânduri, practica mindfulness publicului Totul despre mame.

mindfulness-pentru-parinti

 

Volumul „Mindfulness pentru părinți – Când fiecare zi este o binecuvântare” de Myla & Jon Kabat-Zinn se găsește pe rafturile librăriei virtuale TOTUL DESPRE MAME. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa