Imaginea corporală la adolescenți. De ce e distorsionată și ce au de făcut părinții?

Veronica Guzun, redactor
Imaginea corporală la adolescenți

Mesajele care ne înconjoară, prin reclame, fotografii pe Instagram și Facebook, construiesc constant imaginea despre aspectul nostru raportată la standardul impus din exterior. Iar când aceste mesaje țintesc psihicul încă nematurizat al unui copil sau adolescent, consecințele sunt greu de estimat. 

Al Vernacchio predă educația sexuală mai bine de 20 de ani în liceele din Statele Unite, iar observațiile sale sunt valabile pentru adolescenții din întreaga lume. Cultura de masă face ca orice copil, de oriunde ar fi, să fie afectat de aceleași mesaje și să se vadă pe sine și lumea din jur prin aceleași filtre.

Adolescenții nu au o părere foarte bună despre corpul lor. Și cum ar putea să aibă când trăim într-o societate care le spune în fiecare zi că nu sunt destul de zvelți, de în formă, de bărbați, de drăguți, ori de normali? Nemulțumirea față de propriul corp este o mare afacere, pentru că se câștigă sume importante pe seama nesiguranței noastre corporale” – atenționează autorul. Adolescența este vârsta la care suntem în mod special sensibili la mesajele din exterior, pe deoparte pentru că apar schimbări corporale vizibile, pe de altă parte pentru că mai ales acum nevoia de a fi acceptați este tot mai mare, iar ca să fii acceptat și ”popular” trebuie să arăți într-un anume fel.

Ce este și cum se formează imaginea corporală

Imaginea corporală este imaginea mentală pe care o avem față de aspectul nostru fizic. Așadar, nu e vorba despre cum arătăm, ci despre felul în care credem că arătăm. ”Este crucial ca tinerii să înțeleagă această distincție, deoarece pentru a îmbunătăți imaginea despre propriul corp trebuie să schimbăm modul în care ne gândim la corpul nostru; nu este vorba despre schimbarea efectivă a trupului” – explică Vernacchio.

Modul în care ne vedem pe noi înșine cu ochii minții este în strânsă legătură cu standardele de frumusețe impuse din exterior. Fețele puternic machiate cu pomeți conturați și cu bronz intens și corpurile super modelate cu ajutorul filtrelor de frumusețe și cu implicarea programelor de editare au împânzit Instagramul – noua sursă de idoli pentru adolescenți.
Aceste standarde de frumusețe se așează pe o bază deja formată.

Încă din copilărie, băieții și fetele primesc mesaje greșite despre cum ar trebui să arate un corp sănătos. Păpușa Barbie are un trup care nu este comparabil cu niciun fel de ființă umană. La fel și jucăriile pentru băieți prezintă o imagine distorsionată asupra realității. Musculatura celor mai multe personaje masculine supereroi, dacă ar fi pusă pe o persoană reală, ar produce un efect grotesc. Până și costumele de supereroi pe care le poartă copiii au atașate bureți care să imite mușchii, și creează un aspect disproporționat pe copil.

Situația în România

Toate acestea duc la o nemulțumire cronică la adolescenți față de felul în care arată, iar în cazuri mai grave la operații estetice, regimuri drastice de slăbit și la tulburări de alimentație.

Asociația română pentru prevenirea și tratarea tulburărilor de alimentație  (APTTA) spune că: ”din păcate, datele statistice din România nu sunt exact documentate, de aceea putem doar extrapola datele din țările care au statistici concludente; prin extrapolare deci putem conclude că peste 400.000 de persoane din România suferă de o tulburare vizibilă de alimentație (anorexie, bulimie etc). De asemenea, una din 100 de adolescente (10-19 ani) suferă de anorexie nervoasă”. În același timp, APTTA estimează că aproape jumătate dintre noi cunoaștem (poate fără să realizăm) personal pe cineva cu o boală de alimentație, care suferă în secret.

Cum formăm imaginea corporală realistă la adolescenți?

Un prim exercițiu Vernacchio îl face la clasă este să scoată la lumină minciunile despre corpurile perfecte. ”Tinerilor trebuie să li se spună că fotografiile pe care le văd în reclame și reviste reprezintă un moment înghețat în timp, o milisecundă, un cadru aproape de ideal selectat din mii de cadre. Apoi acest cadru este prelucrat pentru a fi dus la un standard imposibil de frumusețe”. Pentru a ilustra această metamorfoză, profesorul folosește filmul Dove Evolution care are un impact enorm asupra copiilor.

Un SUV cu opțiuni de lux

Apoi, este necesar să le spunem copiilor că organismele umane vin în trei tipuri de bază: ectomorfii, care sunt în mod natural înalți și slabi, majoritatea manechinelor feminine sunt ectomorfe. Ele acumulează în greutate foarte încet spre deloc, la fel și musculatură. Este corpul feminin cel mai promovat în secolul în care trăim. Mesomorfii – corpuri cu o constiuție medie, adaugă sau scad în greutate fără mari eforturi, modelele masculine sunt cel mai adesea mezomorfe, cu musculatura frumos conturată. Și endomorfii au corpuri rotunjite în mod natural, scad greu în greutate, iar masa musculară acumulată nu ajunge niciodată să aibă un aspect sculptat, deoarece excesul de grăsime din organism le acoperă mușchii.

Pornind de la această informație, trebuie să le explicăm copiilor că structura de bază a corpului nu poate fi schimbată. Sau cum le spune Vernacchio elevilor lui: ”poți pune tot felul de opțiuni de lux pe un SUV, dar rămâne totuși un SUV”.

În final, încă un exercițiu

Autorul cărții ”Educația sexuală la adolescenți” propune părinților să facă acasă cu copiii următorul exercițiu: Cereți-i să facă o listă cu toți cei care contează cel mai mult pentru el: prieteni, familie, iubiți, profesori, oricine. Apoi cereți-i copilului să încercuiască persoanele care sunt în acea listă doar pentru felul în care arată. Vor descoperi că nu pot încercui pe nimeni.

De asemenea, urmăriți împreună cu copilul adulții pe care îi cunoașteți și pe cine au ales să aibă alături ca iubiți/iubite. Vor descoperi că în viața reală, în cuplurile care ne înconjoară, altele decât vedete, persoanele nu se aleg reciproc doar pe baza caracteristicilor fizice.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa