„Eu te-am făcut, eu te omor!” Este expresia care conduce detașat într-un sondaj pe care l-am făcut recent în grupul nostru „Părinți informați, părinți relaxați” legat de vorbele părinților noștri care ne-au marcat copilăria. Cum putem scăpa de aceste cutume și cum ne putem crește copii cu iubire necondiționată aflăm azi, cu ajutorul unor experți de top în parenting.
Majoritatea părinților noștri a aplicat un „parenting condiționat”, rigid, bogat pe pedepse, fără prea multă afecțiune, fără încurajări și fără îmbrățișări. Am crescut văzând iubirea la televizor ori prin reviste și ne-am trezit la rândul nostru părinți.
Suntem prima generație care își pune serios întrebarea: „Este corect să-mi cresc copilul cu amenințări, cu vorbe dure și să-l îmbrățișez doar în somn?”
„Eu te-am făcut, eu te omor!”. Și alte expresii greu de uitat
În grupul „Părinți informați, părinți relaxați” dezbatem zilnic probleme legate de creșterea, educația, dezvoltarea copiilor noștri. Părerea fiecărui membru contează, experiența lor este foarte prețioasă pentru toți din comunitate.
La întrebarea noastră „Ce replică a părinților tăi nu ai putut uita nici până-n ziua de astăzi?” mulți dintre cei care au răspuns au trecut pe listă celebra „Eu te-am făcut, eu te omor!”
Iată și alte vorbe care au marcat generații:
- Alții nu au ce mânca și tu îți bați joc de mâncare.
- D’ aia, pentru că spun eu! Eu sunt mamă și știu mai bine!
- Să nu cumva să ne faci de rușine!
- Ia vezi, că acum dau milităria jos din pod!
- Vino-ncoace că nu-ți fac nimic!
- De ce tu nu poți și a lu Cutărescu poate?
- Las că-ți arăt eu ție!
- Vorbim noi acasă!
- Dacă nu înveți, la oi ajungi!
- Ce-o să zică lumea?
Și lista continuă… Suntem astăzi părinții care se întreabă dacă nu cumva copilul trebuie pupat doar în somn, că așa zicea mama; care trebuie să fim duri de teamă șă nu creștem copii obraznici; sunt mulți cei care repetă greșelile părinților în mod inconștient, pentru că pur și simplu le-a intrat „în sânge” că „bătaia este ruptă din Rai”.
Ne luptăm cu o moștenire serioasă, asta e clar. Cum o putem învinge?
„Eu te-am făcut, eu te omor!”- cum putem schimba viitorul
Am vorbit de curând despre această moștenire cu un psihoterapeut, cerându-i sfaturi pe care să vi le ofer.
Soluția propusă ar fi un proces terapeutic de lungă durată:
„Aceste credințe limitative, care fac parte din scriptul psihologic al fiecăruia dintre noi, se pot rescrie doar în psihoterapie. Nu există sfaturi din cognitiv care să funcționeze în a modifica acest „soft”, doar o relație terapeutică securizantă poate face asta. Și doar în timp. Adică vorbim despre un proces terapeutic de lungă durată.”
Dar nu toată lumea are timp, bani și dispoziția necesară pentru a face psihoterapie. Există o altă soluție la îndemână?
Ne ai pe noi! Încercăm prin toate mijlocele disponibile să îți fim de folos:
- Cărțile de parenting ale editurii noastre, scrise de experți în parenting necondiționat: Alfie Kohn și Laura Markham, a căror lecturare te va ajuta cu adevărat să devii în părinte mai bun.
„Pentru a reface ceea ce facem, trebuie să regândim ceea ce gândim. Deci trebuie să vedem care sunt sursele unui anumit stil de parenting tradițional și condiționat. Sărind acest pas, vom reveni mereu la metoda practicată înainte și la drumul bătătorit, chiar dacă știm că e greșit”.
Alfie Kohn, expert în parenting
- VIZITEAZĂ MAGAZINUL NOSTRU VIRTUAL https://zyxbooks.ro/
Iată cărțile care pot schimba semnificativ modul în care îți crești copilul
Iubire necondiționată
Bestsellerul lui Alfie Kohn „Parenting necondiționat – de la recompense și pedepse la iubire și înțelegere” a revoluționat modul în care părinții interacționează și se comportă cu copiii lor.
Una dintre nevoile de bază ale oricărui copil, conform argumentării lui Kohn, este cea de iubire necondiționată, de a ști că va fi acceptat, chiar dacă o dă în bară sau nu se ridică la înălțimea așteptărilor.
Este o abordare mult diferită de cea convențională în materie de creștere a copiilor, unde pedepsele sau recompensele sau alte forme de control, îi învață pe copii că sunt iubiți doar când ne fac pe plac, sau ne impresionează.
Ceea ce prezintă Alfie Kohn în această lucrare nu este „încă o teorie care ne învață să ne creștem copiii”, ci este un concentrat extras din numeroase studii solide despre efectele disciplinării clasice și cum îl afectează pe termen lung pe copil ideea că trebuie să ne câștige mereu aprobarea.
Nu în ultimul rând, cartea pune accent pe echipa pe care o pot face părinții cu copiii pentru a atinge împreună fericirea.
Creștem copii, nu îi dresăm
În completarea argumentației din cartea de mai sus, Alfie Kohn a scris „Pedepsiți prin recompense – cum să evităm bulinele roșii, bonusurile, lauda și alte feluri de mită”. Căci poate exista iubirea necondiționată alături de „dacă faci asta, îți dau asta” și cu ce înlocuim împământenita tehnică a schimbului?
Cartea nu e însă un șir lung de blamări a vechilor metode de educație, ci oferă și soluții argumentate, iar unele chiar la îndemână pentru părinți. O metodă este să ne reamintim mereu cum se văd lucrurile din perspectiva copilului.
„Acesta este cel mai bun mod să evităm recompensele și forțarea copiilor, care tind să fie folosite când privim copilul ca pe un obiect și nu ca pe un subiect”.
Alt mod este să avem mereu în minte scopul nostru pe termen lung, acela de a crește un copil altruist, cu simț moral, cu încredere în sine, fericit, responsabil, rațional.
Cu cât avem mai clar în minte cum vrem să fie copilul nostru când va fi adult, cu atât vom fi mai puțin predispuși să-i spunem: „Fă asta și primești ceva bun”, sau ”Treci la colț” sau ”Pentru că așa zic eu”.
Nu în ultimul rând, cartea „Pedepsiți prin recompense” este condimentată cu umor, care, să recunoaștem, ne salvează din multe situații în viață, ca părinți și nu numai.
Conectarea
Copiii sunt parte din noi și multă vreme sunt oglinda noastră emoțională. De aceea, un copil nu poate fi fericit lângă părinți nefericiți, care simt mereu că tot ce fac este un sacrificiu de dragul copilului.
Dr. Laura Markham, psiholog și voce cu greutate în domeniul educației cu blândețe, în cartea care a bătut recordurile de vânzări la nivel mondial „Părinți liniștiți, copii fericiți – cum să înlocuim țipetele cu conectarea”, îndreaptă obiectivul mai întâi spre părinte. Pentru că doar un părinte împăcat cu sine, fericit el însuși, poate oferi spațiul necesar copilului pentru a crește emoțional spre propria fericire.
Autoarea amintește un adevăr pe care, deși îl știm cu toții, îl pierdem din vedere când ne ia „părințeala” pe sus: relația părinte-copil este mai întâi de toate o relație. Ce se întâmplă cu unul îl influențează pe celălalt și tot așa. Nu putem oferi ce ne lipsește nouă. De aceea, accentul în carte cade mai intâi pe „liniștea părinților” care aduce prin conectare „fericire copiilor”.
NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.