Care e cea mai potrivită vârstă pentru a începe diversificarea alimentației la bebeluși

TOTUL DESPRE MAME
Diversificarea, o joacă pentru mame şi copii - Top 33 de reţete de succes
Foto: Brian Brodeur (Flickr / Creative Commons)

Părinții ar trebui să înceapă să le dea copiilor lor mâncare solidă în jurul vârstei de 6 luni. Cercetările din domeniu arată că, până la vârsta de 6 luni, bebelușii își iau toți nutrienții de care au nevoie din laptele matern sau din cel preparat din lapte praf.

Experții în sănătate se pun de acord că aceasta este cea mai potrivită vârstă pentru a începe diversificarea alimentației la bebeluși: înainte de această vârstă, sistemul digestiv al copilului nu este suficient de dezvoltat pentru a face față alimentelor solide.

Editorii site-ului de sănătate britanic nhs.uk au alcătuit și o listă indicii la care părinții trebuie să fie atenți. Atunci când ei observă aceste semne la cei mici, pot începe diversificarea alimentației:

1. Copiii pot să stea în fund și își pot ține singuri capul drept;
2. Își pot coordona ochii, mâinile și gura astfel încât se pot uita la mâncare, o pot apuca și o pot pune singuri în gură;
3. Pot înghiți mâncarea. Bebelușii care nu sunt pregătiți să înghită alimentele solide vor împinge afară mâncarea, astfel încât vor avea mai multă mâncare în jurul feței decât în gură.

Există însă și anumite comportamente ale bebelușului care îi pot induce în eroare pe părinți. Următoarele exemple ilustrează un comportament normal, care nu este neapărat un semn al foamei sau au faptului că bebelușul este gata să mănânce alimente solide:

1. Își mestecă pumnii;
2. Se trezește noaptea;
3. Vrea mai mult lapte.

Primele feluri de mâncare solide pentru bebeluș ar trebui să fie mâncăruri simple, moi și omogene, pe care acesta să le poată digera cu ușurință, ca de exemplu legume, fructe sau orez.

Iată câteva idei pe care părinții le pot încerca:

1. Piure din cartofi, mere, pere sau păstârnac (toate legumele trebuie să fie fierte/gătite înainte de a fi consumate);
2. Piure de orez (orezul poate fi amestecat cu o cantitate mică din laptele pe care îl consumă copilul în mod normal);
3. Bucăți moi de fructe sau de legume care sunt suficient de mici încât copilul să le poată apuca (exemple: piersică, pepene);
4. Cereale pentru bebeluși amestecate cu lapte;
5. După ce copilul s-a obișnuit cu mâncărurile de mai sus, părinii pot încerca și carne moale, ca de exemplu carnea de pui sau carnea de pește (mare atenție la oase), paste, tăiței, pâine prăjită, ouă fierte tari pisate, iaurt sau brânză. Este important ca părinții să aleagă produse fără zahăr sau cu puțin zahăr.

Ghidul care aduce creativitatea în bucătărie: Diversificarea, o joacă pentru mame şi copii – Top 33 de reţete de succes

Diversificarea alimentației este însă un proces mult mai complex și totodată unul extrem de important pentru dezvoltarea viitoare a copilului.

Volumul „Diversificarea, o joacă pentru mame şi copii – Top 33 de reţete de succes” vine în ajutorul mamelor debutante în acest teritoriu al diversificării, oferindu-le o serie de idei salvatoare astfel încât mesele pe care le vor prepara pentru cei mici să fie nu doar sănătoase, ci și delicioase și foarte diverse. Cartea poate fi găsită AICI.

Autoarea Eugenia Dobrescu, specialistă în diversificare, mamă, tehnician nutriţionist şi fondatoarea site-ului diversificare.ro, a scris cartea din nevoia de a implica mamele şi copiii în procesul descoperirii alimentaţiei sănătoase.

„Astfel am adunat top 33 de reţete de success pentru întreaga familie, limita de vârstă fiind doar inferioară: minimum 6 luni”, spune autoarea.

diversificarea alimentației
Diversificarea, o joacă pentru mame şi copii – Top 33 de reţete de succes

Tipărită în formatul de poşetă, Diversificarea, o joacă pentru mame şi copii – Top 33 de reţete de succesîi oferă oricărui părinte acces rapid la conţinutul volumului.

O garanție în plus a celor 33 de rețete este faptul că ele au fost testate cu succes pe cei doi copii ai autoarei. Reţetele sunt dispuse pe cartonaşe specifice cărticelelor educative şi sunt structurate în patru categorii, uşor de vizualizat datorită culorilor: fel principal (prânz sau cină), mic dejun, gustare şi reţete de bază.

Totodată, reţetele nu le sunt de ajutor doar mamelor, ci şi copiilor, care pot învăţa prin intermediul desenelor atrăgătoare fructele, legumele, lactatele, condimentele sau plantele aromatice.

Diversificarea, o joacă pentru mame şi copii – Top 33 de reţete de succes poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa