De ce e bine pentru copii să luăm masa în familie

Roxana Ristache
masa în familie Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient

A mânca de unul singur devine un comportament tot mai întâlnit. Datele statistice arată că obiceiul de a lua masa în familie se diminuează de la o generaţie la alta. Americanii servesc mai bine de jumătate din mesele zilnice singuri. 58% mănâncă cu alte persoane de cel puţin patru ori pe săptămână, iar 86% au declarat că iau cina împreună cu altcineva cel puţin o dată pe săptămână.

Mai este important, în zilele noastre, să luăm masa în familie? Sau este un obicei demodat, de pe vremea bunicilor? Există beneficii ale meselor în familie? Şi, dacă da, cât de des ar trebui să mâncăm împreună?

De ce este important să luăm masa în familie afli și din cartea Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte. 

Cum ajută masa în familie dezvoltarea copiilor

În ultimii 20 de ani, tot mai multe cercetări au confirmat rolul benefic al meselor luate în familie, atât pentru corp, cât şi pentru minte.

În cazul copiilor mici, s-a dovedit că servitul mesei în familie îi ajută să aibă un vocabular mult mai bogat, decât dacă li se citeşte.

Îți propunem să citești și:  I-am învățat pe copii să mănânce sănătos, cu adulții mi-a fost mai greu

În plus, obiceiul de a lua masa în familie reduce cyberbulling-ul, adică hărţuirea psihologică pe internet.  Alte cercetări au demonstrat că obiceiul de a mânca alături de cei dragi îi ajută pe copii să înţeleagă şi să respecte limitele  stabilite de părinţi.

Copiii au nevoie de stabilitate, structură şi rutină

Copiii au nevoie de stabilitate, structură şi rutină, iar mesele în familie le oferă sentimentul de apartenenţă şi de siguranţă: “Suntem o familie, ne-am adunat din nou, ne strângem, în fiecare zi, la aceeaşi oră, indiferent ce se întâmplă peste zi”.  Totodată, copiii au mai puţine probleme comportamentale şi psihosociale: stimă de sine crescută, capacitate de a face faţă stresului ridicată, relaţii mai bune cu ceilalţi.

Află și de ce atunci când Mâncăm împreună, ne bucurăm împreună

Masa poate fi şi o ocazie de joacă pentru părinţi şi copii: puteţi să vă jucaţi cu gusturile combinând diverse alimente. Sau să încurajaţi copiii să taie legumele pentru salată în forme cât mai hoiase. Poate fi şi o ocazie de a învăţa lucruri noi, reţete noi, de a încerca noi alimente sau noi combinaţii, precum şi de a stabili obiceiuri noi. În cartea “V de la varză sau Povestea oii galactice When-When”, scrisă de Ileana Muntean, găsiţi o serie de sugestii de reţete sănătoase care pot fi făcute de copii singuri.

De asemenea, masa este o ocazie pentru părinţi de a împărtăşi din istoria familiei: de unde aveţi o anumită reţetă, de ce mâncaţi (sau nu mâncaţi) anumite alimente, etc. Iar acest lucru va creşte încrederea copiilor în ei înşisi, precum şi sentimentul de apartenenţă.

Adolescenţii au nevoie de cină în familie?

Cina este cel mai bun predictor pentru felul în care copiii se vor comporta în adolescenţă, este de părere  Laura Markham. Iar studiie confirmă acest lucru.

Mesele împreună cu părinţii, scad cu 35% şansele unui adolescent de a suferi de o tulburare de alimentaţie, cu 12% şansele de a deveni supraponderal, cu 42% şansele să consume alcool şi cu 59% riscul să fumeze. De asemenea, cresc cu 24% şansele de a consuma alimente sănătoase. Cu cât vor lua mai des masa în familie cu atât scad şansele să se sinucidă, sau să sufere de depresie.

Contează conexiunea și dialogul

Alte cercetări au arătat că adolescenţii care luau masa în familie de cel puţin cinci ori pe săptămână aveau note mai mari la şcoală. Mai mult, aceştia au arătat şi un echilibru emoţional şi o stare mentală mult mai bună, comparativ cu tinerii care nu luau mesele regulat în familie.

71% dintre adolescenţii americani au declarat căpartea cea mai plăcută a  meselor în familie o reprezintă conversaţile şi petrecerea de timp împreună.

Prin urmare, Cum îi învățăm pe copii să mănânce sănătos?

Deci ceea ce contează nu este mâncarea propriu-zisă,  ci conexiunea şi dialogul.  Dacă la masă discutaţi doar despre temele nefăcute sau dacă fiecare stă cu nasul în propriul telefon, cu siguranţă copiii nu îşi vor dori să mănânce acasă. E important să faceţi din masa în familie o ocazie de a împărtăşi experienţe şi de a da şi primi afecţiune.

Care sunt avantajele pentru cuplu ale meselor în familie

Beneficiile meselor împreună (mai ales a celor de seară) sunt valabile şi pentru părinţi, ca şi cuplu, nu numai pentru copii.

Pe lângă îmbogăţirea vocabularului în cazul celor mici, servirea mesei împreună ajută ca toţi membrii familiei să fie conectaţi unii cu ceilalţi. Iar un bun contact duce la întărirea legăturilor de familie şi la îmbunătăţirea relaţiilor dintre membrii acesteia. În cazul cuplului, întâlnirea seară de seară la masă cu partenerul reduce riscul divorţului.

Mai mult, masa în familie, contribuie la diminuarea stresului şi a tensiunii acumulate peste zi  la serviciu. Totodată, cina în familiei, ca un ritual, le dă celor doi sentimentul de conform şi de control, de care nu prea au avut parte peste zi. Un studiu a arătat că mamele care mănâncă frecvent cu familiile lor sunt mai fericite şi mai puţin stresate decât cele care nu au parte de mese în familie.

Anna Ghica: Există copii în lume care nici nu ştiu cum arată un cartof

Mesele în familie sunt mai ieftine

Nu trebuie uitat că a lua masa acasă este mai sănătos: mâncarea de la restaurant are cu 60% mai multre calorii decât cea gătită acasă. În plus, mâncând acasă, poţi limita porţiile, ceea ce previne obezitatea. O cercetare făcută la Cornell University a demonstrat că adulţii şi copiii care servesc masa în bucătărie sau în sufragerie au un index de masă corporală mult mai mic decât cei care mănâncă în alte locuri.

Pe lângă faptul că sunt sănătoase, mesele în familie au avantajul de a fi şi mai ieftine. Datele statistice arată că preţul unei mese în familie este aproape jumătate faţă de cel al unei mese servite la restaurant.

Ce faci dacă programul de lucru nu îţi permite să iei masa în  familie?

Sigur, situaţia ideală este aceea în care toţi membrii familiei se adună seara la cină. Cercetările arată că cele mai multe beneficii pentru copii le au mesele luate în familie de cel puţin trei ori pe săptămână. Din păcate, nu întotdeauna acest lucru este posibil: fie că ai o şedinţă până la târziu într-o seară, fie că tu sau partenerul trebuie să plecaţi din localitate pentru câteva zile în interes de serviciu. Şi atunci ce e de făcut?

E bine de ştiut că nu există o masă anume care trebuie luată în familie: poate fi cina, dar la fel de bine micul dejun sau un brunch în weekend. De asemenea, nu există un număr magic de mese servite împreună care să vă aducă automat bună-înţelegerea şi armonia. Important este să mâncaţi împreună, să staţi joi, să vă simţiţi bine şi să vorbiţi despre lucruri importante pentru voi. Aşa că încearcaţi să găsiţi cele mai bune variante pentru familiile voastre.

De ce este important să luăm masa în familie afli și din cartea Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa