Creșterea unui băiat echilibrat poate fi o provocare pentru unii părinți. Unii băieți învață greu manierele și regulile sociale, în vreme ce alții sunt mai interesați de jocuri video sau Pokemoni decât de oameni. Iar alți băieți sunt atât de energici încât se concentrează cu greu.
În cartea sa Cum să ne creștem băieții, autorul Steve Biddulph le arată părinților cum să crească un băiat fericit, iubitor și responsabil. Iar în zilele noastre, acesta nu e deloc un lucru ușor.
În Cum să ne creștem băieții, Steve Biddulph trece în revistă toate provocările care apar încă de la nașterea copilului: primii pași, prietenii, școala, temele, sportul, internetul, sexul, violența, tentația drogurilor și a alcoolului, și oferă soluțiile potrivite nu doar pentru cuplurile de părinți, ci și pentru mamele și tații singuri. Cartea poate fi găsită AICI.
Scrisă cu căldură și umor și întemeiată pe deceniile de experiență a autorului ca psiholog și tată de familie, cartea Cum să ne creștem băieții îi învață pe părinți cum să le ofere copiilor îndrumarea de care au nevoie pentru a reuși în viață.
Iată câteva teme abordate în Cum să ne creștem băieții:
* Cele trei etape ale copilăriei unui băiat
* Prin ce se deosebește creierul băieților de al fetelor?
* Băieții și învățatul. La ce vârstă e indicat să meargă la școală?
* Ce înseamnă „dificultăți de învățare“?
* Cum să-i ajutăm pe băieți să aibă o atitudine sănătoasă față de sex
Cum să ne creștem băieții. TOP 10 sfaturi
Iată și 10 metode simple și eficiente prin care băieții pot fi ghidați pentru a deveni persoane echilibrate și fericite, prezentate de specialiștii de la babycenter.com:
1. Dă-i câteva responsabilități.
Respectarea îndrumărilor și terminarea sarcinilor sunt abilități care, adesea, se dezvoltă mai greu la băieți. Însă exersarea ajută foarte mult. Roagă-l pe băiețel să îți aducă o lingură atunci când gătești, iar dacă e mai mare și merge deja la școală, îi poți da o sarcină ușoară, ca de exemplu să te ajute să îngrijești cățelul sau pisica.
Acest simț al responsabilității îl va ajuta foarte mult și la școală.
2. Lasă-l să își arate emoțiile.
Chiar și în ziua de astăzi oamenii se așteaptă ca băieții să își înăbușe plânsul și mânia, în vreme ce fetelor li se permite mai mult să își dea frâu liber emoțiilor și sentimentelor. Atunci când fiul tău se supără, lasă-l să se exprime, atâta timp cât nu e distructiv și nu se pune în pericol pe sine.
Odată ce și-a recâștigat controlul, îi poți vorbi despre ceea ce simte și despre motivele care îl fac să se simtă astfel. Ajută-l să își definească și să dea nume sentimentelor, fie că e rănit, trist sau furios.
3. Oferă-i atenție fizică.
Studiile au descoperit că mamele și tații au mai puțin contact fizic cu băieții decât cu fetițele, și că această tendință apare încă de când aceștia sunt bebeluși. Însă nu doar fetele au nevoie să fie ținute în brațe. Îmbrățișările pe care băiatul le va primi de la tatăl și de la mama sa îl vor ajuta să se simtă în siguranță.
Pe măsură ce va crește, băiatul va începe să evite îmbrățișările venite din partea părinților, în special atunci când prietenii lui sunt prin preajmă. Chiar dacă va spune că nu mai vrea astfel de gesturi, el are în continuare nevoie de afecțiune. Așa că poți să îl îmbrățișezi mai scurt sau să îl încurajezi punându-ți ușor mâna pe umărul lui.
4. Nu încerca să îl potolești atunci când este activ.
Băieții tind să aibă foarte multă energie, care se acumulează dacă nu au unde să alege, să se cațere și să se joace. Este important însă să îi explici fiului tău că sunt și locuri – sala de clasă, de exemplu – unde trebuie să se tempereze.
5. Nu te îngrijora dacă ți se pare că nu se comportă suficient de „masculin”.
Dacă băiețelului tău îi place să strângă în brațe și să doarmă în pat cu animale de pluș, nu ai de ce să îți faci probleme. În acest fel el își dezvoltă abilități care îl vor ajuta mai târziu în viață.
6. Oferă-i șansa de a-și șlefui abilitățile sociale.
Mulți băieți nu își fac prieteni intimi la fel de ușor precum fetele. Băieții tind să se joace în grup și încearcă să devină liderul acestuia. Ajută-l pe fiul tău să își întărească relația cu un prieten organizând întâlniri de joacă. Încurajează-l să își împrumute jucăriile și să se joace frumos.
7. Învață-l să aprecieze muzica.
Studiile arată că lecțiile de muzică ascut gândirea copilului și îmbunătățesc memoria. De asemenea, îl poți lua cu tine la concerte și la alte spectacole muzicale, dacă și el este de acord.
8. Susține-i interesele și pasiunile, chiar dacă nu sunt activități „de băiat”.
Dacă fiul tău vrea să ia lecții de dans, prietenii lui s-ar putea să îl tachineze, ceea ce nu este deloc plăcut pentru un copil. Încurajează-l să accepte că oamenii sunt diferiți și ajută-l să devină conștient de lucrurile care îl împlinesc: în acest fel va fi mai ușor să gestioneze glumele celor care îl tachinează pentru că este „altfel”.
9. Implică-te în activitatea sa școlară.
Vorbește regulat cu învățătorul fiului tău pentru a afla care sunt punctele sale tari și punctele sale slabe. Monitorizează-l când își face temele (nu i le rezolva tu!), încurajează-l să citească și/sau să asculte povești.
10. Laudă-l!
Comportamentul unui băiat, chiar atunci când este adecvat vârstei, poate fi de multe ori dificil de gestionat de un adult. Din acest motiv, băieții sunt destul de des corectați, mustrați sau certați la școală și acasă. Așadar, de fiecare dacă când este posibil, surprinde-l pe băiatul tău atunci când face ceva frumos: o faptă bună, o temă făcută corect etc. Spune-i că îi apreciezi eforturile și direcționează-i energia spre activități constructive.
Acestea sunt doar câteva trucuri care te pot ajuta să crești un băiat fericit și echilibrat.
În cartea Cum să ne creștem băieții, autorul Steve Biddulph oferă numeroase alte sfaturi și exemple clare, inspirate din viața de zi cu zi și din experiența proprie.
Cărțile lui Steve Biddulph se găsesc în peste 3 milioane de case din întreaga lume. Iar Cum să ne creștem băieții, un bestseller internațional tradus în 30 de limbi și vândut în peste un milion de exemplare, i-a ajutat pe părinții de pretutindeni să-și înțeleagă, în sfărșit, fiii. Cartea poate fi găsită AICI.