Sex prematur, droguri și prietenii nepotrivite. Cum să ne ajutăm copiii să stea departe de pericole

Theodora Fintescu, redactor
. Sexul prematur, drogurile, prieteniile nepotrivite vin cel mai adesea la pachet. Cum să ne ajutăm copiii să treacă prin pubertate în siguranță ne ghidează trei cărți de parenting din magazinul virtual Totul despre mame.

Vine o zi când descoperim că al nostru copil, deschis și apropiat de părinți, a închis ușa camerei lui și a pus anunțul ”nu intrați” nu doar pe ușă, ci și pe propriul suflet. Stilul de comunicare al copilului se schimbă, iar părinții trebuie să se adapteze de la o zi la alta pentru a observa la timp dacă viața preadolescentului sau adolescentului ia turnuri periculoase. Și pericole sunt destule. Sexul prematur, drogurile, prieteniile nepotrivite vin cel mai adesea la pachet. Cum să ne ajutăm copiii să treacă prin pubertate în siguranță ne ghidează trei cărți de parenting din magazinul virtual Totul despre mame.

De pe la 10 ani totul se dă peste cap. Copiii ne coboară de pe piedestal și ne vedem în situația de a construi parcă de la zero relația cu ei. Nu mai avem acces la ceea ce li se întâmplă nu doar în orele când lipsesc de acasă, ci și când suntem sub același acoperiș. ”Lasă-mă-n pace” devine singura propoziție pe care o mai auzim de la copil. Cum să ne ajutăm copiii să treacă prin pubertate în siguranță? Mai ales că tocmai acum, când cer mai multă independență, copiii sunt la maximumul vulnerabilității lor, iar riscul să dea de belele crește exponențial.

Statistici alarmante

Îngrijorările sunt pe deplin întemeiate pentru că, un studiu făcut în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, dat publicității în 2018, arată că, în România 2 din 5 adolescenți de 15 ani care fac sex nu folosesc metode de protecție. Același studiu mai spune și că la vârsta de 15 ani aproape 30% dintre băieți și 10% dintre fete și-au început deja viața sexuală. În ceea ce privește obiceiurile nocive, unul din 3 adolescenți de 13 ani a fumat tutun cel puțin o dată pe parcursul vieții, fetele fumând în proporții similare cu băieții, iar peste jumătate din fete și două treimi dintre băieții de 15 ani au consumat alcool cel puțin o dată.

Cum ne protejăm copiii de sexul prematur, droguri și prietenii nepotrivite

Chiar dacă par maturi, creierul lor e încă departe de a lua decizii cântărite. De aceea, la această vârstă complicată rolul părinților devine mai important decât oricând. Orice mic semnal observat și adresat la timp face diferența între o greșeală care poate marca adolescentul pe viață și o maturizare echilibrată.

Este oare cu adevărat nevoie să le vorbim copiilor despre sex?

Iată o temă care se plimbă ca un cartof fierbinte de la părinți la profesori fără o concluzie clară. Între timp, adolescenții își iau informații din internet, filme, jocuri video sau pornografie online.

Niciuna dintre aceste surse nu prezintă informații care să-i ajute pe copii să înțeleagă ce înseamnă o relație sănătoasă, cum îți dai seama că ești pregătit să începi viața sexuală, ce se întâmplă cu corpul tău în adolescență, cum începi o relație și cum depășești încheierea acesteia și multe alte aspecte ale unei teme atât de vaste cum ar fi educația sexuală.

Pentru că nici acum materia aceasta (în oricare dintre denumiri ar fi) nu și-a făcut un loc clar în orarul copiilor noștri și discuțiile la orele de biologie se limitează de cele mai multe ori la funcții și sisteme, rămâne în responsabilitatea părinților să discute cu copiii. Majoritatea dintre noi nu a purtat asemenea dialoguri cu părinții, așa că lipsa modelelor anterioare ne aduce în fața a nenumărate dileme.

Prietenii copilului nostru îi pot fi de fapt dușmani

Adolescenții trăiesc într-o subcultură a invulnerabilității, pentru a evita ridiculizarea și atacul din partea semenilor (colegi și prieteni).

Când se află în preajma acestora, copiii noștri nu se pot arăta vulnerabili, pentru a nu fi luați peste picior, ignorați, excluși, dezaprobați, neapreciați sau făcuți de rușine. În extremă, această invulnerabilitate duce la acte de bravadă, asumarea absurdă a unor riscuri și expunerea în fața unor pericole.

Autorii cărții menționează studii care arată clar că cea mai bună protecție pentru un copil, mai ales în adolescență, este un atașament puternic față de un adult. Cel mai impresionant studiu de acest gen a implicat mii de adolescenți din 80 de comunități diferite din Statele Unite, concluziile au fost că adolescenții care au legături emoționale cu părinții lor au fost mai puțin predispuși la probleme cu alcoolul sau cu drogurile, la tentative de suicid, la angajarea în comportamente violente și activitate sexuală prematură.

Cum ținem copiii departe de droguri

Psihologul și educatorul parental Aletha Solter oferă instrumente simple, ușor de utilizat pentru a construi o bază solidă pentru copii ca ei să poată să spună „nu” drogurilor. Organizate pe grupe de vârstă, de la vârsta preșcolară până la vârsta de adult tânăr, cele 100 de sfaturi la îndemână arată cum să ne ajutăm copiii să se simtă bine cu ei înșiși, fără să apeleze la substanțe care să le facă rău.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa