Cum ajutăm copiii să facă față stresului! Sfaturi de la specialiști

Magda Popescu

Cum ajutăm copiii să facă față stresului? Pentru adulți, copilăria poate părea o perioadă lipsită de griji. Însă psihologii spun că și copiii pot suferi de stres. Școala sau viața socială pot crea, uneori, presiuni care pot fi copleșitoare pentru copii.

Este bine să știți că, în calitate de părinți, nu vă puteți proteja copiii de stres – dar îi puteți ajuta să dezvolte modalități sănătoase de a-i face față și de a-și rezolva problemele care-i fac să devină anxioși.

Dar nu este întotdeauna ușor pentru părinți să știe cum să ajute un copil care se simte stresat, spun specialiștii kidshealt.com.

Iată câteva idei de la psihologi despre cum ajutăm copiii să facă față stresului:

Ascultă-ți copilul!

 Ascultarea activă face parte din procesul de conectare cu copilul, de aceea este bine ca înainte de a-i da sfaturi și de trage conluzii, să-l ascultați cu calm și răbdare. 

Evitați orice imbold de a judeca, de a da vina sau de a spune ce credeți că ar fi trebuit să facă copilul în situația în cauză. Ideea este să-l lăsați să-și spună și să-și audă preocupările și sentimentele.

Observați cu voce tare

Spuneți-i copilului când observați că ceva îl deranjează. Dacă puteți, numiți sentimentul pe care credeți că îl trăiește copilul. De exemplu: „Se pare că ești încă cu gândul la întâmplarea de la locul de joacă”. Aceasta nu ar trebui să sune ca o acuzație, ci doar ca o prezență activă în viața lui și o grijă pentru el și pentru sentimentele lui.

Descrieți pe scurt sentimentele pe care considerați că le trăiește copilul

De exemplu, ați putea spune: „Asta trebuie să fi fost supărător”, „Nu e de mirare că te-ai simțit supărat când prietenii nu te-au lăsat să te joci” sau „Asta părea nedrept pentru tine”.

Făcând asta, arătați că înțelegeți ce a simțit copilul, de ce a simțit și, mai ales, că vă pasă. Sentimentul de înțelegere ajută copilul să se simtă susținut și acest lucru este deosebit de important în momentele de stres.

Etichetați sentimentele!

Mulți copii nu au cuvinte pentru sentimentele lor. Dacă copilul pare supărat sau frustrat, folosiți aceste cuvinte pentru a-l ajuta să învețe să identifice emoțiile după nume.

Punerea sentimentelor în cuvinte îi ajută pe copii să comunice și să dezvolte conștientizarea emoțională – capacitatea de a-și recunoaște propriile stări emoționale.

Faceți planuri de gestionare a situațiilor grele împreună cu copiii

Când știți că urmează o problemă specifică ce provoacă stres, discutați împreună ce puteți face. Încurajați copilul să se gândească la câteva soluții de criză.

Puteți face un brainstorming dacă este necesar, dar încurajați-l să vină cu idei. Participarea activă a copilului va crea încredere. Susțineți ideile bune și puneți-le în practică!

Ascultați și treceți mai departe

Cum ajutăm copiii să facă față stresului? Uneori, schimbarea subiectului și trecerea la ceva pozitiv și mai relaxant ajută copilul să depășească situația frustrantă. Nu acordați problemei mai multă atenție decât merită.

Fiți lângă ei când au nevoie

Copiii nu simt mereu nevoia de a vorbi despre ce-i deranjează. Uneori e în regulă. Este nevoie, însă, să știe că sunteți lângă e exact atunci când ei au nevoie. Chiar și atunci când copiii nu vor să vorbească, ei nu doresc ca părinții să-i lase singuri. Vă puteți ajuta copilul să se simtă mai bine doar petrecând timp împreună.

Fiți răbdători

Ca părinte, doare când copilul e nefericit sau stresat. Încercați însă să rezistați nevoii de a rezolva orice problemă. În schimb, concentrați-vă pe susținerea copilului și pe exersarea abilităților de a-și rezolva singuri problemele.

Dacă vrei să îți ajuți copilul să facă față stresului, să fie mai fericit și mai empatic, de un real ajutor îți va fi cartea ”Copilul Conștient”, în care vei găsi idei de jocuri și sfaturi esențiale. Aceasta este disponibilă AICI.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa