Comunicarea nonviolentă sau cum să spun ce doresc fără să îi rănesc pe ceilalţi

Marius Constantinescu
Marshall B. Rosenberg

Cum ne ajută Comunicarea nonviolentă să ne conectăm în mod profund cu cei din jur și să rezolvăm conflictele pe cale pașnică

Comunicarea nonviolentă – Un limbaj al vieții” de  Marshall B.Rosenberg este un ghid care te ajută să te eliberezi de jugul trecutului, să ieşi din tiparele şi convingerile care îţi limitează creativitatea, putând astfel rezolva un conflict – atât în interiorul familiei, cât și în exteriorul ei – pe cale paşnică.

Am avut un nod în gât în timp ce citeam cartea lui Marshall B. Rosenberg, “Comunicare Nonviolentă – Un limbaj la vieţii” (publicată în 2014 de Editura Ponte, în traducerea Monicăi Reu). E dureros câteodată să ştii că exista şi o altă cale. Că acea voce interioră care îţi şopteşte că ceva nu e în regulă e reală. Şi îmi pare rău că nu am ascultat-o atunci când, de pildă, profesorul de sport urla la mine frecvent: “Aleargă, dobitocule…”. Șapte ani am fost obligat să aud cuvinte urâte, înjosiri fără număr, înjurături de mamă şi să suport palme grele . Pentru ce? Pentru a face performanţă. Să le spun părinţilor? Da, le-am spus. Şi nu s-a întâmplat nimic. Mă înecam în propria mea depresie ca într-un lac fără fund.

Nu ştiu care erau problemele nerezolvate ale profului meu, dar ştiu sigur că violenţa pe care am trăit-o au însemnat ani de confuzie şi de nefericire. Au rămas rănile.

Vulnerabilitatea nu este o slăbiciune

Cartea lui Marshall B. Rosenberg confirmă, din punctul meu de vedere, că vulnerabilitatea nu este o slăbiciune. Dimpotrivă, este un dar cu care mă nasc pentru a-i căuta pe ceilalţi şi pentru a relaţiona. Acceptarea vulnerabilităţii este singurul mod în care pot fi onest cu mine însumi şi a empatiza cu cel din faţa mea. Când vulnerabilitatea devine o slăbiciune, nevoia de a fi cu celălalt se transformă în pretenţie. Dorind să deţin controlul, scurt-circuitez relaţia. Râmân singur, cu convingerile mele şi asta mă face furios şi violent. Straniu este că prin această agresivitate, mă simt puternic.

Marshall B. Rosenberg , simplu, că acest mecanism e o păcăleală. Adevărata putere stă în a redeveni vulnerabil, dar nu slab, şi în a avea curajul să spun ce doresc fără să provoc răni.

Vulnerabilitatea este un dar al vieții

Indiferent dacă vă aflaţi sau nu în această situaţie, cartea lui Marshall este un instrument eficient şi poate fi utilizat cu succes pentru a-ţi accesa resursele interioare vindecătoare. Iar una dintre ele este vulnerabilitatea, un dar al vieţii. Comunicarea nonviolentă te ajută astfel să redescoperi puterea vulnerabilităţii şi bucuria de a fi conectat. Cum? Primul pas este să ieşi din harta ta neuronală. Să te situezi într-un punct în care poţi să-ţi vezi emoţiile, sentimentele, gândurile. Asta te ajută să conştientizezi cum te comporţi într-o situaţie dată şi să poţi alege în consecinţă. Poţi decide ce să faci cu emoţiile tale şi acesta este un principiu fundamental al Comunicării nonviolente. Este primul gest prin care muţi comanda de pe pilot automat pe manual. Preiei conducerea propriei tale minţi şi începi să te observi, fără să te evaluezi sau să te critici. Aşa poţi să-ţi exprimi sentimentele, să îţi dai seama ce nevoi ascund acestea și să le poți exprima într-un mod sănătos, care să nu le provoace răni celor din jur.

Din nefericire, cei mai mulţi dintre noi nu am fost învăţaţi să gândim în termenii nevoilor. Suntem obişnuiţi să ne gândim la ce este în neregulă cu ceilalţi când nevoile noastre nu sunt împlinite.

Suntem bolnavi când urâm şi judecăm, şi sănătoşi când ne conectăm unii cu alţii

După ce parcurgi acest proces interior, reactivitatea ta se transformă în receptivitate. Aşa vei putea fi disponibil celuilalt, fie el copil, parinte, partener de viaţă, şef sau angajat, cu empatie şi compasiune. Care e beneficiul? Nu te epuizezi încercând să schimbi lumea şi să trăieşti de parcă ai trăi viaţa celuialalt şi nu pe a ta. Îţi iei viaţa în mâini şi devii responsabil pentru acţiunile şi deciziile tale. Atunci realizezi că nu există bun şi rău, ci boală şi sănătate. Că suntem bolnavi când urâm şi judecăm, şi sănătoşi când ne conectăm unii cu alţii, pentru ca aşa ne conectăm cu viaţa. Pare simplu, nu? Şi totuşi ce ne împiedică să facem asta? Răspunsul lui Marshall este pentru mine cutremurător: ura de sine: „Când ne vom asculta cu empatie pe noi înşine, vom reuşi să auzim nevoia aflată la baza acţiunii. Iertarea de sine apare atunci când apare legatura empatică.”

Iubiţi-vă întâi pe voi înşivă ca să puteţi iubi lumea!

Recunosc ca este un proces foarte dificil. E mai uşor să arăt milă unei animăluţ de companie, decât mie însumi. E trist. Din cauza durerii pe care am trăit-o şi am exprimat-o în copilărie am transformat mila şi compansiunea în umilinţă şi slăbiciune. Asta văd şi în grupurile de terapie cu bolnavii de cancer. Mulţi dintre ei nu pot să accepte mila de sine. Li se pare scârbos sau umilitor. Este minunat însă că un autor ca Marshall Rosenberg are curajul de a transmite lumii un mesaj greu de acceptat: iubiţi-vă întâi pe voi înşivă ca să puteţi iubi lumea. Şi, dacă nu știm cum, autorul oferă in paginile sale câte sfaturi practice pentru a te ajuta pe tine, cititorule, să imiţi la început iubirea de sine. Apoi, prin aceste exerciţii, uşor uşor, vei ajunge ca iertarea de sine să devină o obişnuiţă.

Marshall Rosenberg ne asigură că atunci relaţiile noastre se vor îmbunătăţi, iar noi nu vom mai răspândi violenţa din cauza rănilor noastre adânci. Pe scurt, vei găsi în cartea lui Marshall un ghid prin care poţi ajunge în punctul în care te poţi elibera de jugul trecutului, ieşi din tiparele şi convingerile care îţi limitează creativitatea, putând astfel rezolva un conflict pe cale paşnică. Ceea ce este cel mai important este că, urmând acest model de comunicare, vei putea avea relaţii bazate pe empatie şi compasiune. Abilitatea de oferi empatie ne poate permite să fim vulnerabili, să dezamorsăm posibilele situaţii violente, să nu ne simţim respinşi când suntem refuzaţi, şi chiar să auzim nevoile celuilalt.

comunicarea-nonviolenta-totul-despre-mame
Comunicarea nonviolentă – Un limbaj al vieții
comunicarea-nonviolenta-totul-despre-mame
Comunicarea nonviolentă – Un limbaj al vieții

Dr. Rosenberg (1934 – 2015) a fost  fondatorul și directorul educațional al organizației internationale non-profit Center For Nonviolent Communication din Statele Unite ale Americii. Doctor în psihologie clinică, a susținut conferințe și seminarii de Comunicare nonviolentă în toată lumea. A lucrat cu profesori, familii, militari și puscăriași. S-a implicat activ în zone măcinate de război, unde a mediat reconcilierea și rezolvarea pașnică a diferendelor. Israel, Palestina, Irlanda, Rusia, Rwanda, Burundi, Nigeria, Serbia, Croatia sunt doar câteva exemple de țări în care metoda Comunicării Nnnviolente este utilizată și acum de echipele de activiști ai păcii. În martie 2006 i s-a decernat premiul pentru pace Bridge of Peace.

Volumul „Comunicarea nonviolentă – Un limbaj al vieții” de Marshall B. Rosenberg se găsește pe rafturile librăriei virtuale TOTUL DESPRE MAME. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

 

Citește și:
Să nu ne mai temem de lacrimile şi crizele de furie ale copiilor!
Creştem împreună!
Părinţi liniştiţi, copii fericiţi
Parentaj sensibil şi inteligent
“Copii crescuţi cu blândeţe”, cartea părinţilor fericiţi

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa