10 pași ca să dezvolți o relație armonioasă cu copilul tău. Comunicarea nonviolentă și secretele sale

TOTUL DESPRE MAME
comunicarea nonviolentă marshall rosenberg
Foto: Valentina Yachichurova (Flickr / Creative Commons)

Deși mulți dintre noi asociem violența cu o agresiune de tip fizic, există mult mai multe forme de violență. Violența verbală, jignirile, vocea răstită, strigătele sau gesturile agresive și amenințătoare pot avea un impact la fel de negativ asupra unui copil.

Marshall Rosenberg, fondatorul şi directorul de Servicii Educaţionale al Centrului pentru Comunicare Nonviolentă (CNVC), o organizaţie internaţională de promovare a păcii, este unul dintre cei mai cunoscuți și mai neobosiți promotori ai comunicării nonviolente la nivel mondial.

În cartea sa Comunicarea Nonviolentă. Un limbaj al vieții, Marshall Rosenberg ne arată cum să trecem dincolo de suprafaţă şi să vedem ceea ce este viu şi vital în noi şi cum toate acţiunile noastre au la bază nevoi universal umane. Cartea poate fi găsită AICI.

Când ne înţelegem şi ne recunoaştem nevoile, creăm o bază comună pentru o relaţie mai armonioasă – o conectare mai profundă cu ceilalţi, cu copiii noștri şi cu noi înşine.

Comunicarea Nonviolentă. Un limbaj al vieții îi ajută pe cititori:

• să se elibereze de efectele experienţelor din trecut şi ale condiţionării culturale
• să renunţe la tiparele de gândire care duc la certuri și furie
• să rezolve conflictele pe cale paşnică, indiferent de natura lor
• să creeze structuri sociale în care nevoile tuturor să poată fi împlinite
• să dezvolte relaţii bazate pe respect reciproc, compasiune şi cooperare
comunicarea nonviolentă marshall rosenberg

Dincolo de cărțile de parenting pe care le-a scris, Marshall Rosenberg ține și cursuri pentru părinți de mai bine de 30 de ani, provocându-i pe aceștia să se gândească atent la modul în care se poartă cu propriii copii.

Un exercițiu preferat al lui Rosenberg, pe care îl folosea adesea la începutul workshop-urilor, era următorul: le cerea părinților să se împartă în două grupe, în două camere diferite, iar apoi le cerea să scrie pe o hârtie un dialog între ei și o persoană cu care se aflau în conflict. Într-unul dintre cazuri, persoana era un vecin, iar în celălalt caz, propriul copil al părinților.

După ce sarcina era îndeplinită, grupurile se reîntâlneau și analizau dialogurile, iar Marshall Rosenberg le cerea părinților să spună dacă vedeau vreo diferență între nivelul de respect și de empatie oferit celor două persoane (vecinului, respectiv copilului).

Invariabil, grupul în care conflictul avea loc între părinte și copil dădea dovadă de mai puțin respect și empatie în comunicare decât cel care avea o dispută cu vecinul. Exercițiul demonstrează cât de ușor tindem să dezumanizăm pe cineva prin simplul fapt că îl considerăm „copilul nostru”.

Comunicarea nonviolentă în 10 pași simpli:

Iată și 10 pași care constituie tot atâtea „cărămizi” prin care adulții și părinții pot pune bazele unei comunicări nonviolente cu cei din jur. Toți acești pași pot fi aplicați foarte ușor de părinții care vor să comunice cât mai eficient și mai armonios cu cei mici:

1. Petrece în fiecare zi puțin timp reflectând la felul în care te raportezi la tine însuți și la ceilalți.

2. Amintește-ți că toate ființele umane au aceleași nevoi.

3. Verifică-ți intențiile ca să vezi dacă ești la fel de interesat ca ceilalți să își împlineasă dorințele ca de tine însuți.

4. Atunci când rogi pe cineva să facă ceva, verifică mai întâi dacă e vorba de o rugăminte sau de o solicitare.

5. În loc să spui ce NU vrei să facă o persoană, spune-i ce anume vrei să facă.

6. În loc să spui ce și cum vrei să fie cineva anume, spune-i ce acțiune ți-ar plăcea să facă persoana respectivă.

7. Înainte de a fi de acord sau împotriva opiniilor cuiva, încearcă să te pui în pielea persoanei și să înțelegi ce simte și de ce anume are nevoie.

8. În loc să spui NU, spune care sunt acele nevoi ale tale care te împiedică să spui DA.

9. Dacă ești supărat, gândește-te la ce nevoie de-a ta nu este îndeplinită și la ce ai putea face pentru a o îndeplini (în loc să te gândești la ce e în neregulă cu tine și cu ceilalți).

10. În loc să lauzi pe cineva care a făcut ceva care îți convine, exprimă-ți gratitudinea spunându-i acelei persoane ce nevoi de-ale tale au fost îndeplinite prin acțiunea sa.

În Comunicarea Nonviolentă. Un limbaj al vieții a lui Marshall Rosenberg, părinții care vor să comunice armonios și eficient cu cei mici vor găsi numeroase alte sfaturi utile și interesante. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa