Cartea „Mitul temei pentru acasă”, de Alfie Kohn, disponibilă pentru părinţii români!

Raluca Dumitrică
alfie-kohn-totul-despre-mame

Volumul „Mitul temei pentru acasă” de Alfie Kohn este disponibil acum în limba română

Zeci de părinţi au luat parte vineri, 18 septembrie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Mitul temei pentru acasă”, volum publicat de Multi Media Est Publishing, semnat de Alfie Kohn, celebrul autor american extrem de îndrăgit şi în ţara noastră, şi tradus din limba engleză de Elena Irimia.

La evenimentul desfăşurat sub forma unei dezbateri pe marginea cărţii, intitulate „Temele pentru acasă susţin sau sabotează educaţia veritabilă? Cum ne putem asigura că temele pentru acasă sunt benefice?”, au participat Oana Moraru, consultant educaţional cu aproape două decenii de experienţă în sistemul de învăţământ, fondatoarea Şcolii Helikon şi unul dintre pionierii învăţământului privat din România, Raluca Ion, jurnalist, Alexandra Anton, absolventă de studii în domeniul educaţiei în Finlanda, devenită specialist în educaţia finlandeză, Miruna Jovin, coordonatorul colecţiei „Cărţile părinţilor” al editurii Multimedia Est Publishing, și Despina Bădescu, redactor-șef al platformei TOTUL DESPRE MAME.

Alfie Kohn, live la lansare

Alfie Kohn, numit de revista TIME “poate cel mai vehement critic din ţară, la adresa ideilor fixe din educaţie legate de note şi punctaje la testări” şi autorul bestseller-ului „Parenting necondiționat”, a fost cel care a deschis lansarea de carte, intrând în legătură directă cu publicul prin intermediul aplicaţiei de telecomunicaţii Skype. În intervenţia lui, autorul a explicat succint ce impact a avut cartea sa în momentul lansării, respectiv în anul 2006, accentuând pentru cei din sală ceea ce repetă încă de-atunci pentru părinţii şi specialiştii în educaţie: a-i obliga pe copii să facă teme după terminarea orelor este frustrant, duce la apariţia unor conflicte familiale şi la oboseală sporită, iar în final vom avea un copil cu un comportament automat, în loc de un copil cu rezultate. Alfie Kohn a mai declarat că, în viziunea sa, temele sunt nu doar invadatorii şcolari ai spaţiului familial, ci şi metoda cea mai sigură prin care se înăbuşă curiozitatea copiilor.

Cercetările nu sunt de partea profesorilor

Continuând dialogul cu moderatorii lansarii, Alfie Kohn a mai declarat că nu există nicio cercetare care să susţină existenţa unor beneficii prin teme asupra performanţelor şcolare ale copiilor şi asupra dorinţei lor de a învăţa. De aceea, situaţia obişnuită cu care să se confrunte un copil după terminarea orelor ar trebui să fie cea fără teme. Alfie Kohn a avut şi un sfat pentru părinţii români care nu îşi doresc teme pentru copiii lor, acela de a se grupa şi de a le cere profesorilor într-o manieră respectuoasă, politicoasă, dar fermă că nu vor teme deoarece niciun studiu nu a demonstrat, încă, utilitatea temei pentru acasă în ciclul primar şi gimnazial, ba nici chiar în primii ani de liceu.

Temele şi educaţia, subiectele captivante ale serii

Discuţia începută de Alfie Kohn a fost preluată de Oana Moraru, care a declarat că “mitul temei pentru acasă este ca un mesaj salvator băgat într-o sticlă şi aruncat în valurile româneşti”. În continuarea acesteia, Alexandra Anton a povestit despre o cercetare personală legată de teme, întreprinsă în rândul unui grup de profesori finlandezi. De la aceştia a aflat că temele variază din punct de vedere al cantităţii şi al elevului care trebuie să le facă, iar că ultimele 15 minute din lecţie sunt petrecute de profesor alături de copil, în rezolvarea temei.

De la Alexandra Anton discuţia a ajuns la Raluca Ion, care a vorbit despre competiţia externă, un punct sensibil pentru părinţi, dar care nu este şi un punct folositor pentru copiii lor. Oana Moraru a preluat mai apoi din nou cuvântul, accentuând că părinţii sunt cei care pot face schimbări în sistemul de educaţie. Totodată, ea a subliniat că fondul emoţional al copilului este extrem de important, el ajutând la dezvoltarea intelectului, iar rolul părinţilor este de a solidifica acest fond emoţional.

De la dezbatere nu au lipsit întrebările celor din sală, invitaţii evenimentului răspunzând şi oferind soluţii. În același timp, exemplele prezentate de auditoriu au întărit convingerea că există interes pentru schimbare, lucrurile se întâmplă într-o manieră pozitivă, chiar dacă, deocamdată, doar la nivel micro, şi că sunt speranţe pentru un viitor mai luminos şi în acest domeniu extrem de complex şi de însemnat al educaţiei.

Volumul „Mitul temei pentru acasă” poate fi comandat aici, în timp ce alte două cărţi publicate de Multi Media Est Publishing, “Parenting necondiționat”, cea mai cunoscută dintre cărțile scrise de Alfie Kohn, și volumul “Pedepsiți de recompense” (“Punished by Rewards”), volum cu care Alfie Kohn s-a consacrat la nivel mondial, pot fi achiziţionate de aici. De asemenea, toate cărţile pot fi cumpărate din reţeaua librăriilor Humanitas.

Foto: Alexandra Dincă/Fotografii de familie

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa