9 obiceiuri care îți întăresc relația pe care o ai cu copilul tău

TOTUL DESPRE MAME
copiii-in-brate-totul-despre-mame

  Meseria de părinte nu este deloc una ușoară. Sunt zile în care tot ceea ce reușim să facem este să îndeplinim nevoile de bază ale copiilor: să îi hrănim, să îi spălăm, să îi supraveghem și să îi culcăm.

  Însă pentru a dezvolta o relație solidă între tine și copilul tău, care să vă împlinească sufletește pe amândoi, este nevoie de mai mult.

  Specialiștii în attachment parenting (numit și parenting sensibil, atașare securizantă sau parenting conștient) consideră că legătura fizică dintre mamă și copil este extrem de important.

  Din acest motiv, attachment parentingul promovează o conexiune profundă între mamă și copil, atât prin maximizarea empatiei materne, cât și prin atingere și apropiere fizică permanentă: alăptare, purtarea copilului în marsupiu, îmbrățișări dese etc.

  În brațele mele și dincolo de ele

  Mayim Bialik, actriță americană și doctor în neuroștiințe a ales să își crească și educe copiii în spiritul attachment parenting-ului. Ca urmare a experienței sale a apărut volumul În brațele mele și dincolo de ele, o carte despre care Dr. William Sears, întemeietorul curentului attachment parenting, spune că este ”încântătoare”. Cartea poate fi găsită AICI.

  în brațele mele și dincolo de ele

  Iată 9 obiceiuri prezentate de ahaparenting.com care te vor ajuta să clădești o legătură autentică și frumoasă între tine și copilul tău:

  1. Propune-ți să îl îmbrățișezi de 12 ori pe zi

  Strânge-l în brațe dis-de-dimineață, când vă luați „La revedere”, când se reunește familia, la culcare etc.

  2. Conectați-vă înainte de tranziții

  Copiilor le este mai greu decât adulților să treacă de la o activitate la alta. Privește-l în ochi, spune-i pe nume și joacă-te un pic cu el înainte de începe o altă activitate. Exemplu: dimineața, ghemuiește-te lângă el preț de 5 minute, îmbrățișează-l și sărută-l. În acest fel îi va fi mult mai ușor să se trezească și să meargă la baie ca să se spele și să se pregătească pentru grădiniță sau pentru școală.

  3. Joacă-te alături de copilul tău

  Joaca este distractivă și vă va face pe amândoi să vă simțiți bine. În plus, copilul trece mai ușor peste diferite supărări și anxietăți care pot apărea pe parcursul unei zile. Jocul are și avantajul de a-i învăța pe copii să coopereze.

  4. Închide telefoanele mobile, televizorul, radioul sau tableta atunci când te joci cu cel mic. El va înțelege că este important pentru tine și că îi oferi întreaga ta atenție

  5. Petreceți timp special împreună

  Petrece în fiecare zi 15 minute separat cu fiecare copil al tău. Alege diverse activități, astfel încât să alternezi ceea ce vrea copilul cu ceea ce îți dorești tu să faceți împreună.

  6. Acceptă emoțiile copilului

  Nu te enerva dacă cel mic începe să plângă sau are o criză de nervi. Dacă este ceva mai mare, amintește-ți că el are suficient de multă încredere în tine încât să plângă de față cu tine. Relaxează-te și respiră. După ce s-a liniștit, și el se va simți mai relaxat și va fi mai cooperant și mai apropiat de tine.

  7. Ascultă-l și înțelege-l. Dă dovadă de empatie și pune-i mai multe întrebări despre ceea ce face.

  Obiceiul de a privi lucrurile din perspectiva copilului tău te va face să îl tratezi mereu cu respect și să cauți totodată soluții din care să câștigați amândoi. În plus, vei reuși să vezi motivațiile unor comportamente care altfel te-ar înfuria foarte tare.

  8. Savurează momentul

  Miroase-i părul, ascultă-i râsul, privește-l în ochi! Trăiește prezentul – este cel mai bun mod în care vă puteți conecta!

  9. Ghemuiește-te alături de el înainte de culcare și vorbiți. Ascultă-i problemele și înțelege-i temerile. Nu trebuie să i le rezolvi chiar în acel moment. Doar ascultă-l și înțelege-i sentimentele. Asigură-l că îl înțelegi și că, împreună, veți rezolva toate problemele.

  În brațele mele și dincolo de ele

  În cartea În brațele mele și dincolo de ele vei găsi numeroase alte idei pe care le poți pune în aplicare pentru a construi o relație solidă între tine și copilul tău.

  Pentru Mayim, attachment parenting-ul a fost alegerea naturală, iar studiile ei în domeniul neuroștiinței nu au făcut decât să confirme ceea ce ea a ales în mod instinctiv. În brațele mele și dincolo de ele este povestea familiei lui Mayim, dar cartea prezintă și o serie de argumente în favoarea attachment parenting-ului.

  În ultimă instanță, În brațele mele și dincolo de ele este o carte despre cum să crești copii cu blândețe, îmbrățișări și foarte multă dragoste. Cartea poate fi găsită AICI.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa