Bebelușul plânge isteric. Ce să faci pentru a-ți liniști copilul

Citește în articol ce poate provoca bebelușului plânsul neconsolat și ce poți face în aceste momente.

Veronica Guzun, redactor
bebelus plange la mami
Care sunt motivele plânsului greu de calmat și ce e de făcut în momentele de maxim stres pentru toți din casă, am aflat din cartea ”Copii crescuți cu blândețe”. Foto: Shutterstock


S-a trezit binedispus și nimic nu prevestea vreo supărare. Te-ai dus să-ți faci o cafea. Brusc, parcă nori negri s-au concentrat deasupra lui și a început să plângă puternic. De schimbat e schimbat și abia ce l-ai hrănit. Ce poate avea? Cum să-l liniștești, dar mai întâi de ce bebelușul plânge isteric află din acest articol.

Toți bebeluștii plâng. Sunt însă momente când bebelușul plânge isteric și tot ce încerci să faci pentru a-l consola nu funcționează. Care sunt motivele plânsului greu de calmat și ce e de făcut în momentele de maxim stres pentru toți din casă, vom afla în rândurile următoare.

Ce trebuie să știm despre plânsul bebelușilor

Dacă în primele zile după naștere bebelușul doarme aproape non-stop și tu te simți o mamă binecuvântată cu un copil cuminte, nu zi ”hop”. Cu cât va crește și se va îndrepta spre vârsta de 6 săptămâni, cu atât se va face mai auzit, încât pe la două luni va atinge un vârf al plânsului. Acesta coincide și cu colicile și cu un puseu de creștere așa că plânsul isteric al bebelușilor în această perioadă este adesea pus pe seama uneia dintre cele două cauze.

Adesea, copilul nu începe să plângă din senin, el dă semnale de disconfort înainte și dacă acestea nu sunt observate, copilul trece la ”artileria zgomotoasă”. Printre semnale pot fi: ghemuirile, agitația, gemetele, întoarcerea capului ba într-o parte, ba în alta și scâncetele tot mai puternice. Și plânsul va fi dintâi la un volum mai mic și va crește progresiv odată cu creșterea gradului de frustrare, până se va simți copleșit și atunci va începe plânsul isteric. Trecerea de la o etapă la alta poate fi lentă sau poate fi foarte rapidă. Totul depinde de temperamentul copilului, gradul de toleranță la un disconfort minor, sau de urgența care l-a făcut să reacționeze.

Cu cât veți da de înțeles bebelușului că sunteți acolo pentru el, cu atât va fi mai bine – nu doar pentru că va fi mai ușor de liniștit, ci și pentru că unii bebeluși, atunci când învață că plânsul este singurul lucru care funcționează, vor începe să sară peste etapele preliminare și vor trece mai des direct la plâns.

Gill Rapley & Tracey Murkett

Principalele cauze pentru care bebelușul plânge isteric

Lista de motive poate fi lungă și cauzele pot fi foarte diverse. De exemplu, dacă izbucnește brusc, s-ar putea ca o lumină, un sunet puternic sau o mișcare subită să-l fi speriat. Sau, dacă a fost mult timp absorbit de joacă, poate să nu observe că a obosit sau că îi este foame, așa că va începe să plângă brusc când deja este copleșit de toate aceste senzații.

Stresul mamei în sarcină

Sunt studii care arată că bebelușii plâng mai des și mai neconsolat dacă mama a fost stresată pe parcursul sarcinii. Aceasta deoarece hormonii de stres din sângele gravidei l-au făcut pe făt să fie alert perioade îndelungate de timp, tendință pe care o păstrează copilul și după naștere.

Traumă în timpul nașterii

Nașterea prematură, dificilă sau cea cu ajutorul vacuumului/forcepsului pot cauza dureri de cap copilului în primele zile (până la câteva săptămâni) de la naștere. Aceste dureri îl fac să plângă. O vânătaie vizibilă le poate crea un disconfort atunci când stau în anumite poziții. În astfel de situații, o soluție ar fi ca bebelușii să fie ținuți cât mai mult în poziție verticală (într-un sistem de purtare, de exemplu), care nu pune în niciun fel presiune asupra capului.

Pusee de creștere

Copiii devin mai puțin flexibili și mai frustrați în perioada ce precede o nouă achiziție în dezvoltare. De obicei, acestea se observă prin creșterea cererii de lapte, dar vei remarca și că au nevoie să fie ținuți mai mult în brațe, că plâng neconsolat mai des, iar apoi vei vedea că au deprins un nou lucru, fie că se rostogolesc, se întind după jucării sau zâmbesc.

Atmosfera din casă și starea de spirit a îngrijitorilor

În primele câteva luni, un nou-născut nu își dă seama că este o ființă separată de mama sa. Așa că, dacă mama se va simți temătoare, se poate întâmpla ca și bebelușul să devină temător. Așa se intră într-un cerc vicios. Copilul plânge, mama devine agitată, copilul preia starea și plânge și mai tare. De aceea, uneori, doar dând copilul să fie ținut de altcineva în brațe poate schimba complet această dinamică.

Bebelușul plânge isteric. Cum îl calmăm

Prevenția este într-adevăr soluția simplă, însă, oricât ne-am dori, nu putem fi non-stop cu ochii pe bebe pentru a observa semnele timpurii de oboseală, stres sau alt disconfort. Nu este neapărat să știm cauza, pentru a putea consola copilul. De exemplu, chiar dacă eliminăm factorul deranjant uneori bebelușul nu se oprește din plâns. Aceasta deoarece plânsul este singura supapă disponibilă (în lipsa vorbirii, varietății de mișcări etc), pentru a se descărca de stresul acumulat. De aceea, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să îl țineți în brațe și să îl lăsați să se liniștească treptat, odată ce tensiunea acumulată s-a eliberat prin plâns.

Iată și o listă de posibile soluții, cu mențiunea că unele pot fi valabile pentru unii copii și să nu se aplice deloc la alții, precum și că azi pot funcționa, dar mâine nu, pentru că fiecare copil e diferit și are zile diferite.

Așadar, iată ce puteți încerca:

  • alăptatul
  • contactul piele pe piele acoperiți de o păturică
  • ținutul în brațe sau purtatul în port-bebe în timp ce mergeți, dansați sau vă legănați
  • ținutul cu burtica pe brațul părintelui în așa-numita poziție ”tigrul din copac” (capul spre cot, fața în exterior, mâinile și picioarele de o parte și de alta a brațului, palma susține bazinul)
  • masajul blând pe spate
  • sunete albe
  • baie cu părintele
  • schimbarea de decor (mutarea într-o cameră liniștită și puțin luminată)

Ce nu funcționează
Jucăriile pot calma un copil mai mare, dar nu și un bebeluș. Deoarece, de cele mai multe ori, supărarea lui este legată de supra-oboseală, stimularea suplimentară prin culori și sunete va avea efectul invers față de cel dorit și îl va enerva și mai mult.

Cel mai important mesaj
Faptul că bebelușul vostru plânge (poate chiar adesea) nu înseamnă că voi, ca părinți nu faceți tot ceea ce trebuie – nu plânsul în sine, ci plânsul căruia nu i se răspunde este o problemă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa