Bebe nu doarme noaptea. Cauzele sunt diferite în funcție de vârstă. Iată ce ai de făcut

Principalul motiv din care bebe nu doarme noaptea la această vârstă sau apare regresia somnului sunt puseele de creștere. Este o perioadă a marilor schimbări fizice dar și cerebrale.

Veronica Guzun, redactor
bebe nu doarme noaptea
Cartea ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor” explică detaliat cum putem să îl aducem mai ușor pe Moș Ene în viața copiilor noștri.

Mamele știu bine, nu e pic de adevăr în expresia ”a dormi ca un bebeluș” când vrei să spui că te-ai odihnit neîntrerupt câteva ore bune. În realitate, bebelușii chiar nu dorm ”ca un bebeluș”. Să urmărești cum li se schimbă obiceiurile de somn de la naștere la un an e ca și cum ai urmări fluxul și refluxul. Când parcă a început să-și facă un program previzibil, apare o regresie care te aduce în punctul zero de unde o iei de la capăt. De aceea, nu întâmplător printre cele mai mari suferințe pentru o mamă este că bebe nu doarme noaptea și deci nici ea nu are parte de odihnă.

”Cu somnul bebelușilor se merge doi pași înainte, unul înapoi” – spune Sarah Ockwell-Smith în cartea ”Somn ușor: Soluții practice pentru copii care adorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani”. Probabil acesta și este modelul după care este bine să ne ghidăm atunci când ne setăm așteptările în ceea ce privește odihna noastră în primul an de viață a copilului.

Cum doarme un bebeluș de până la trei luni

Somnul unui nou-născut și apoi al unui bebeluș de până la trei luni este destul de haotic. Aceasta deoarece încă nu are reglaje de natură hormonală ale somnului. Durează cel puțin 12 săptămâni până bebelușul ajunge să distingă noaptea de zi. La aceasta vârstă ciclurile de somn sunt foarte scurte și se trezesc de la cel mai mic zgomot.

Cele menționate mai sus sunt motive obiective pentru care toți bebelușii nu dorm, însă există și situații particulare. De aceea, dacă bebe nu doarme bine e cazul să verificați dacă nu are fren ligual și din această cauză nu se alimentează la sân suficient sau, în cazul în care e hrănit cu formulă, dacă nu cumva are intoleranță la proteina din lapte de vacă.

După ce ați exclus aceste posibile probleme, puteți face câteva ajustări care vor îmbunătăți somnul bebelușului. Mai exact, trebuie să reconstituim mediul care îi este familiar și în care s-a simțit în siguranță, și aici ne referim la mediul intrauterin. Cum facem acest lucru?

Sarah Ockwell-Smith în cartea ”Somn ușor: Soluții practice pentru copii care adorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani” recomandă următoarele:

 • Reduceți la minimum toți stimulii (fără jucării-carusel sau alte jucării în jurul pătuțului)
 • Nu le puneți în pat perne și nici apărătoare pe perimetrul patului.
 • Culcați bebelușul în sac de dormit (se va simți ca în burta mamei unde nu avea prea mult spațiu să se miște)
 • Pe timpul nopții reduceți la minimum lumina, iar în timpul reprizelor de somn de peste zi lăsați să intre lumină naturală. Astfel se vor stabiliza ritmurile cicardiene.
 • Folosiți zgomotul alb în surdină, pe tot parcursul nopții (în toate lunile petrecute în burtă copilul a auzit sunete albe precum bătăile inimii mamei sau circulația sângelui prin vasele sangvine)
 • În timpul zilei, purtați bebelușul în sisteme de purtare sigure pentru vârsta lui (pe lângă spațiul limitat în care stă într-un port-bebe asemănător celui din uter, copilul stă cu urechea aproape de inima mamei și aude un zgomot alb, simte mirosul mamei și, în plus, este legănat de mișcarea mamei, ceea ce simțea și când era în burtică.)
 • Limitați expunerea la ecrane (este valabilă în casele unde există un frate/soră mai mare care se uită la televizor). Lumina emisă de aceste aparate poate avea impact asupra capacității de a adormi a unui bebeluș.
 • Pentru un somn mai bun, copilul are nevoie de cel puțin 20 de minute pe zi să le petreacă în aer liber.

Cartea ”Somn ușor: Soluții practice pentru copii care adorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani” explică detaliat toate cauzele pentru care cei mici au un somn atât de instabil și cum putem să îl aducem mai ușor pe Moș Ene în viața copiilor noștri.

Cum doarme un bebeluș de 3-6 luni

Este perioada în care puteți observa un program de somn și de masă. Dar exact când colicii au rămas în urmă și parcă dormitul noaptea câte 3-4 ore pe repriză vă dă speranțe că ce e mai rău a trecut, toate speranțele la odihnă bună pe timpul nopții se năruie brusc. Studiile arată că doar 16% dintre bebelușii de această vârstă dorm neîntrerupt toată noaptea. Așadar, normalitatea este mai curând că se trezesc în medie de 2-3 ori pe noapte decât că dorm neîntorși până în zori. Mai mult chiar, apare regresia somnului la trei luni.

Principalul motiv din care bebe nu doarme noaptea la această vârstă sau apare regresia somnului sunt puseele de creștere. Este o perioadă a marilor schimbări fizice dar și cerebrale. Încep să înțeleagă lumea din jur, să vadă din ce în ce mai bine, le crește forța fizică, învață să apuce obiecte. Deja nu mai stau liniștiți la oricine în brațe, ci o vor doar pe mama care le oferă siguranță.

Tot la această vârstă, bebelușii plâng mult mai mult pentru că au nevoie să-și descarce stresul acumulat odată cu noile achiziții. Este recomandat să-l țineți în brațe când plânge, pentru a-l face să se simtă în siguranță. Indiscutabil, este o perioadă solicitantă pentru copil și în egală măsură pentru părinți, dar trece! Pentru un somn mai bun, recomandările de mai sus sunt la fel de valabile.

Cum doarme un bebeluș de 6-12 luni

Statistic, la 6 luni doar 16% dintre copii dorm neîntrerupt toată noaptea, 60% dorm în intervale de cinci ore, iar restul se trezesc de ce puțin trei ori în fiecare noapte. Pe la nouă luni somnul regresează din nou și doar 40% mai dorm cinci ore fără să se trezească.

Motivul este anxietatea de separare. Atunci când se nasc, bebelușii nu au nici cea mai vagă idee că sunt o altă entitate decât mama. Le ia ceva timp să înțeleagă că sunt altcineva și, mai important, că părinții, mai ales mama, pot să plece și să nu se mai întoarcă. Ei încep să priceapă acest lucru pe la vârsta de 9 luni.

Anxietatea de separare denotă că bebelușul a dezvoltat un atașament sigur față de părinți și că mai târziu în viață va avea o personalitate normală, sănătoasă. Un bebeluș între 9 și 12 luni care plânge după părinți noaptea și nu se îndură să se despartă de ei când doarme ziua nu este un motiv de îngrijorare. Este un comportament normal.

Ce puteți face pentru a îmbunătăți situația?

 • Amânați mutarea în altă cameră până după un an.
 • Puneți-i în pătuț un element vestimentar de-al vostru pe care să-l țină în brațe.
 • De la această vârstă puteți să-i fixați un carusel de pătuț.
 • Introduceți un obiect de atașament (păturică, jucărie).

În rest, recomandările de la trei luni sunt valabile și în acest interval.

E adevărat că în primul an de viață părinții sunt ca într-un roller coaster și, de departe, cel mai mare motiv de oboseală este fluctuația somnului copilului, însă mesajul încurajator este că lucrurile se îmbunătățesc în timp, iar micile ajustări pot avea efecte mari.

Poziția corectă de somn în primele luni de viață.

Bebe nu doarme mai mult de o oră. Cauze și soluții

Iată care ar fi, pe scurt, numărul total de ore se somn dintr-o și și intervalul în care bebe va face asteste reprize. Trezirile dese (la 1-2 ore) ar trebui să dispară din a doua lună de viață.

 • În primele 2-3 săptămâni de viaţă, noul-născut doarme 18-19 ore din 24, cerând mâncare din două în două ore. Prin urmare, te vei adapta ritmului lui de somn.
 • Între o lună şi două luni de viaţă, bebe începe să prefere noaptea pentru somn. Va mai dormi şi în timpul zilei, dar nu prea mult.
 • Când a ajuns la 3 luni, dacă vrea să doarmă se freacă la ochi sau îi apar cearcăne. De cum le-ai observat, aşază-l în pătuţ cât încă mai e treaz, dar nu înainte de masă.
 • Între 3 şi 9 luni, copilul doarme şi câte şapte ore la rând, ceea ce înseamnă şi pentru tine un timp preţios de odihnă. În total, din 24 de ore, doarme în jur de 14-15.
 • După un an, somnul de noapte reprezintă 10-12 ore, la care se adaugă somnul de zi. În fine, până la 3 anişori, micuţul ajunge să doarmă ziua o oră şi jumătate, iar noaptea cel mult 11 ore, program care durează până la 5 ani.

Ce-i place

 • La început de viaţă – spun specialiştii – poziţia cea mai sigură pentru somnul bebeluşului este, se pare, pe spate. Oricum, să nu-l laşi pe burtă nesupravegheat. Pericolul e foarte mare!
 • După vârsta de 5 luni se va întoarce singur de pe o parte pe alta. Fii atentă! Să nu-i laşi în pătuţ obiecte care ar putea să-l deranjeze sau să-i obtureze respiraţia.
 • Asigură-te că îi place unde doarme: acceptă pătuţul, salteaua (care trebuie să fie tare), cearşaful, neaparat bine prins (şi din bumbac), nu-i pune pernă sub cap, înveleşte-l cu o pătură specială, care să se prindă de saltea, sau apelează la un sac special de dormit, potrivit cu vârsta bebeluşului.

Ce nu-i place

 • Nu pleca brusc de lângă el. Ia-ţi „la revedere“  cu drăgălăşenie, cu mângâieri.
 • Să fie obosit. Va plânge mai mult, va adormi mai greu.
 • Nu neglija programul de somn. Ca şi la omul mare, prin somn, organismul îşi încarcă bateriile.  Nu –i da niciodată biberonul în pat, culcat. Şi, sub nici o formă, nu i-l lăsa acolo.

Cercetările au dovedit, experimental, că prea puţin somn dăunează atitudinii şi abilităţilor copilului.

Cartea ”Somn ușor: Soluții practice pentru copii care adorm fără lacrimi, de la 0 la 5 ani” explică detaliat toate cauzele pentru care cei mici au un somn atât de instabil și cum putem să îl aducem mai ușor pe Moș Ene în viața copiilor noștri.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa