10 reguli pentru autodiversificare fără riscuri. Cum să eviți cele mai importante greșeli în diversificarea naturală

Află din acest articol la ce e bine să fii atentă atunci când copilul începe diversificarea naturală.

Veronica Guzun, redactor
bebelus mananca singur
Regulile pentru autodiversificare fără riscuri nu sunt doar despre siguranța copilului, ci și despre dezvoltarea pe termen lung a unei relații sănătoase cu mâncarea. Foto: Shutterstock


Există reguli general valabile legate de diversificare, fie că alegeți să ghidați ca părinți acest proces sau vreți să îl lăsați pe copil să coordoneze trecerea la alimentele solide. Sunt însă și detalii la care trebuie să fiți atenți dacă încercați diversificarea naturală. Regulile pentru autodiversificare fără riscuri nu sunt doar despre siguranța copilului, ci și despre dezvoltarea pe termen lung a unei relații sănătoase cu mâncarea.

Cu începerea diversificării, punem bazele stilului de alimentație al copilului, care îi poate influența pe termen lung relația cu mâncarea. De aceea, autoarele cărții ”Diversificarea naturală – cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați” Gill Rapley și Tracey Murkett, au creat o listă de reguli pentru autodiversificare fără riscuri și plină de satisfacții pentru părinți și copii.

Ce să NU faceți în autodiversificare – 5 reguli

Prima și cea mai importantă regulă este aceea de a NU lăsați copiii singuri cu mâncarea. Supravegherea permanentă este o cerință care ține de siguranța copilului.

Dacă sunteți în preajmă cu ochii pe copil cât mănâncă, veți putea interveni prompt în cazul în care se îneacă. Sunt rare aceste situații, dar nu înseamnă cu nu se poate întâmpla.

Nu încercați să convingeți copilul să mănânce mai mult decât își dorește. Este important să se poată concentra și să își stabilească propriul ritm atunci când mănâncă singur. Mita, jocurile, spectacolele făcute de părinți în fața bebelușului care mănâncă nu doar că îi distrag atenția, dar îl și deconectează de la a fi atent la propria foame și de a se opri atunci când nu mai vrea să mănânce.

Pe termen lung, aceasta poate duce la obezitate sau la alte dezechilibre alimentare.

Nu băgați bebelușului mâncare în gură și supravegheați frații mai mari care ar putea încerca să facă același lucru. A-l lăsa pe bebeluș să dețină controlul duce în egală măsură la autodiversificare în siguranță precum și la reușita acestui proces.

Nu oferiți bebelușului alimente care nu sunt bune pentru el. În această categorie intră alimentele cu adaos de zahăr sau sare, mâncărurile procesate, desigur fast-food-ul și alimentele cu risc crescut de înecare (atenție inclusiv la tipul de paste oferit!).

Nu oferiți alimente solide când vrea lapte. Fiecare masă începe cu alăptarea și abia apoi continuă cu alimentele solide. Aceasta deoarece în primul an de viață bebelușii cresc mai mult decât în orice altă perioadă a vieții lor și au nevoie de substanțe nutritive pe care le pot lua în cantități mai concentrate din lapte decât din alimente.

Mai ales că scopul diversificării nu este acela de a acoperi necesarul nutritiv al copilului, ci de a-l ajuta să descopere gusturi și consistențe și de a lăsa sistemul digestiv să se adapteze treptat mâncării solide.

Programul de supt se va schimba pe măsură ce copilul va începe să mănânce mai mult.

Ce să faceți – 5 reguli pentru autodiversificare fără riscuri

Asigurați-vă că bebelușul stă în funduleț, deci e în poziție verticală atunci când experimentează cu mâncarea. Aceasta este poziția cea mai sigură atunci când mănâncă. Aceasta deoarece, în cazul în care o bucată mai mare ajunge pe punctul de a fi înghițită ea se întoarce înapoi și nu alunecă pe gât ca rezultat al gravitației, cum s-ar întâmpla dacă bebelușul ar fi în poziție înclinată sau chiar culcată.

La început, puteți ține copilul în brațe, cu spatele sprijinit de burta părintelui. În cazul în care îl așezați în scaun, puneți-i perne mici sau prosoape rulate pentru a-l ajuta să stea drept și la un nivel potrivit față de tavă sau masă.

Oferiți-i alimente ușor de apucat. Pentru început, ideale sunt bastonașele. Țineți cont de faptul că în prima perioadă copilul mănâncă doar ceea ce îi iese din pumn, așa că fiți pregătiți să îi oferiți mai mult dacă a reușit să mănânce bucata care iese din pumn.

Aveți grijă la varietatea alimentelor, ceea ce nu înseamnă că trebuie să îl expuneți acestei varietăți la o singură masă. Dacă pe parcursul săptămânii copilul a experimentat cu o gamă diversă de alimente, considerați că ați reușit să respectați această regulă.

Varietatea alimentelor asigură diversitatea mai mare de nutrienți, deci o dezvoltare sănătoasă, în plus aceeași varietate de texturi, forme și gusturi îi va dezvolta abilitățile de a se hrăni.

Discutați despre autodiversificare cu medicul care urmărește bebelușul, dacă aveți un istoric familial cu probleme digestive, intoleranțe și alergii alimentare, precum și alte probleme legate de sănătatea sau dezvoltarea bebelușului.

Dacă nu sunteți singura persoană care are grijă de bebeluș, vorbiți cu toți îngrijitorii (bonă, bunici) despre modul în care vreți să abordați diversificarea și regulile de siguranță legate de aceasta.

Aceste 10 reguli pentru autodiversificare fără riscuri vin însoțite și de una care ține mai degrabă de confortul psihologic al părinților:

Luați autodiversificarea drept un proces relaxat și distractiv. Dacă părintele este liniștit și detașat și copilul va explora cu interes acest nou univers și va fi extaziat să descopere nu doar o gamă foarte variată de alimente, ci și o grămadă de ”jucării” numai bune de gustat, mirosit, atins și mâncat.

Cum să transformați diversificarea dintr-un proces plin de tabele, limitări și restricții într-o experiență amuzantă pentru copil și simplă pentru părinți, aflați din cartea ”Diversificarea naturală – cel mai bine păstrat secret al părințlor relaxați”, semnată de expertele în autodiversificare Gill Rapley și Tracey Murkett.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa