10 reguli pentru autodiversificare fără riscuri. Cum să eviți cele mai importante greșeli în diversificarea naturală

Află din acest articol la ce e bine să fii atentă atunci când copilul începe diversificarea naturală și care sunt regulile în funcție de vârsta copilului tău.

Veronica Guzun, redactor
bebelus mananca singur
Regulile pentru autodiversificare fără riscuri nu sunt doar despre siguranța copilului, ci și despre dezvoltarea pe termen lung a unei relații sănătoase cu mâncarea. Foto: Shutterstock


Există reguli general valabile legate de diversificare, fie că alegeți să ghidați ca părinți acest proces sau vreți să îl lăsați pe copil să coordoneze trecerea la alimentele solide. Sunt însă și detalii la care trebuie să fiți atenți dacă încercați diversificarea naturală. Regulile pentru autodiversificare fără riscuri nu sunt doar despre siguranța copilului, ci și despre dezvoltarea pe termen lung a unei relații sănătoase cu mâncarea.

Cu începerea diversificării, punem bazele stilului de alimentație al copilului, care îi poate influența pe termen lung relația cu mâncarea. De aceea, autoarele cărții ”Diversificarea naturală – cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați” Gill Rapley și Tracey Murkett, au creat o listă de reguli pentru autodiversificare fără riscuri și plină de satisfacții pentru părinți și copii.

Ce să NU faceți în autodiversificare – 5 reguli

Prima și cea mai importantă regulă este aceea de a NU lăsați copiii singuri cu mâncarea. Supravegherea permanentă este o cerință care ține de siguranța copilului.

Dacă sunteți în preajmă cu ochii pe copil cât mănâncă, veți putea interveni prompt în cazul în care se îneacă. Sunt rare aceste situații, dar nu înseamnă cu nu se poate întâmpla.

Nu încercați să convingeți copilul să mănânce mai mult decât își dorește. Este important să se poată concentra și să își stabilească propriul ritm atunci când mănâncă singur. Mita, jocurile, spectacolele făcute de părinți în fața bebelușului care mănâncă nu doar că îi distrag atenția, dar îl și deconectează de la a fi atent la propria foame și de a se opri atunci când nu mai vrea să mănânce.

Pe termen lung, aceasta poate duce la obezitate sau la alte dezechilibre alimentare.

Nu băgați bebelușului mâncare în gură și supravegheați frații mai mari care ar putea încerca să facă același lucru. A-l lăsa pe bebeluș să dețină controlul duce în egală măsură la autodiversificare în siguranță precum și la reușita acestui proces.

Nu oferiți bebelușului alimente care nu sunt bune pentru el. În această categorie intră alimentele cu adaos de zahăr sau sare, mâncărurile procesate, desigur fast-food-ul și alimentele cu risc crescut de înecare (atenție inclusiv la tipul de paste oferit!).

Nu oferiți alimente solide când vrea lapte. Fiecare masă începe cu alăptarea și abia apoi continuă cu alimentele solide. Aceasta deoarece în primul an de viață bebelușii cresc mai mult decât în orice altă perioadă a vieții lor și au nevoie de substanțe nutritive pe care le pot lua în cantități mai concentrate din lapte decât din alimente.

Mai ales că scopul diversificării nu este acela de a acoperi necesarul nutritiv al copilului, ci de a-l ajuta să descopere gusturi și consistențe și de a lăsa sistemul digestiv să se adapteze treptat mâncării solide.

Programul de supt se va schimba pe măsură ce copilul va începe să mănânce mai mult.

Ce să faceți – 5 reguli pentru autodiversificare fără riscuri

Asigurați-vă că bebelușul stă în funduleț, deci e în poziție verticală atunci când experimentează cu mâncarea. Aceasta este poziția cea mai sigură atunci când mănâncă. Aceasta deoarece, în cazul în care o bucată mai mare ajunge pe punctul de a fi înghițită ea se întoarce înapoi și nu alunecă pe gât ca rezultat al gravitației, cum s-ar întâmpla dacă bebelușul ar fi în poziție înclinată sau chiar culcată.

La început, puteți ține copilul în brațe, cu spatele sprijinit de burta părintelui. În cazul în care îl așezați în scaun, puneți-i perne mici sau prosoape rulate pentru a-l ajuta să stea drept și la un nivel potrivit față de tavă sau masă.

Oferiți-i alimente ușor de apucat. Pentru început, ideale sunt bastonașele. Țineți cont de faptul că în prima perioadă copilul mănâncă doar ceea ce îi iese din pumn, așa că fiți pregătiți să îi oferiți mai mult dacă a reușit să mănânce bucata care iese din pumn.

Aveți grijă la varietatea alimentelor, ceea ce nu înseamnă că trebuie să îl expuneți acestei varietăți la o singură masă. Dacă pe parcursul săptămânii copilul a experimentat cu o gamă diversă de alimente, considerați că ați reușit să respectați această regulă.

Varietatea alimentelor asigură diversitatea mai mare de nutrienți, deci o dezvoltare sănătoasă, în plus aceeași varietate de texturi, forme și gusturi îi va dezvolta abilitățile de a se hrăni.

Discutați despre autodiversificare cu medicul care urmărește bebelușul, dacă aveți un istoric familial cu probleme digestive, intoleranțe și alergii alimentare, precum și alte probleme legate de sănătatea sau dezvoltarea bebelușului.

Dacă nu sunteți singura persoană care are grijă de bebeluș, vorbiți cu toți îngrijitorii (bonă, bunici) despre modul în care vreți să abordați diversificarea și regulile de siguranță legate de aceasta.

Aceste 10 reguli pentru autodiversificare fără riscuri vin însoțite și de una care ține mai degrabă de confortul psihologic al părinților:

Luați autodiversificarea drept un proces relaxat și distractiv. Dacă părintele este liniștit și detașat și copilul va explora cu interes acest nou univers și va fi extaziat să descopere nu doar o gamă foarte variată de alimente, ci și o grămadă de ”jucării” numai bune de gustat, mirosit, atins și mâncat.

Cum să transformați diversificarea dintr-un proces plin de tabele, limitări și restricții într-o experiență amuzantă pentru copil și simplă pentru părinți, aflați din cartea ”Diversificarea naturală – cel mai bine păstrat secret al părințlor relaxați”, semnată de expertele în autodiversificare Gill Rapley și Tracey Murkett.

Autodiversificarea la 6 luni

  • Când încep să consume alimente solide, bebelușii nu au nevoie de 3 mese pe zi, conform experților de la nhs.uk. Bebelușul are o burtică mică, așa că începe prin a-i oferi cantități mici de mâncare (doar câteva bucăți sau lingurițe de mâncare).
  • Alegeți o oră care vi se potrivește amândurora, când nu vă simțiți grăbiți și copilul tău să nu fie prea obosit.
  • Începe să-i oferi mâncare înainte de hrănirea sa obișnuită cu lapte, deoarece s-ar putea să nu fie interesat dacă este sătul, dar nici nu aștepta până când copilulului tău îi este prea foame.
  • Acordă-i mult timp și lasă copilul să meargă în ritmul lui. Continuă să-i oferi diferite alimente, chiar și alimente pe care bebelușul le-a respins deja.
  • Poate dura 10 încercări sau mai mult până când copilul va accepta un nou aliment sau o textură nouă, mai ales pe măsură ce înaintează în vârstă.
  • Bebelușul tău va primi în continuare cea mai mare parte a energiei și a nutrienților din laptele matern.

Primele alimente

  • Poți începe cu legume și fructe sub dormă de bețișoare moi gătite de păstârnac, broccoli, cartofi, cartofi dulci, morcov, măr sau pere.
  • Include apoi legume care nu sunt dulci, cum ar fi broccoli, conopida și spanacul. Acest lucru îl va ajuta pe bebeluș să se obișnuiască cu o gamă largă de arome.
  • Asigură-te că orice mâncare gătită s-a răcit înainte de a o oeferi celui mic.

Alimentele care conțin alergeni (cum ar fi arahide, ouă de găină, gluten și pește) pot fi introduse de la vârsta de aproximativ 6 luni, câte una și în cantități mici, astfel încât să puteți observa orice reacție.

Alimente„ pentru degete”

De îndată ce bebelușul tău începe să mănânce alimente solide, încurajează-l să se implice în timpul mesei și să se distreze atingând, ținând în mână și explorând alimente. Asta înseamnă de fapt autodiversificarea alimentației.

  • Lasă-l să se hrănească cu degetele de câte ori vrea! Acest lucru ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine și a coordonării ochi-mână.
  • Bebelușul vă poate arăta cât de mult vrea să mănânce și îl familiarizează cu diferite tipuri și texturi de alimente.
  • Oferindu-i mâncare pentru degetele copilului la fiecare masă este o modalitate bună de a-l ajuta să învețe să se hrănească singur.

Mâncarea cu degetele este hrana tăiată în bucăți suficient de mari pentru ca bebelușul să le țină în pumn. Bucățile de mărimea propriului deget au lungimea ideală. Începe cu alimente care se mestecă ușor și sunt suficient de lungi pentru a le prinde. Evită alimentele dure, cum ar fi nucile întregi sau morcovii și merele crude, pentru a reduce riscul de sufocare, precizează experții de la nhs.uk.

Exemple de alimente „pentru degete”

  • legume fierte moi, cum ar fi morcovi, broccoli, conopidă, păstârnac, dovleac
  • fructe (moi sau gătite fără a adăuga zahăr), cum ar fi mere, pere, piersici, pepene galben, banane
  • bucăți de avocado
  • alimente fierte cu amidon, cum ar fi cartofi, cartofi dulci, manioc, paste, orez
  • leguminoase, cum ar fi fasolea și lintea
  • pește fără oase
  • ouă fierte tari
  • carne fără oase, cum ar fi pui și miel
  • bețișoare de brânză tare pasteurizată, plină de grăsime (alegeți opțiuni cu sare mai mică)

Diversificarea condusă de bebeluș

Autodiversificarea înseamnă să-i oferi bebelușului doar mâncare pentru degete și să-l lași de la început să se hrănească singur, în loc să-l hrănești cu piureuri sau sucuri.

Unii părinți preferă înțărcarea condusă de bebeluși decât hrănirea cu lingura, în timp ce alții fac o combinație a ambelor.

Nu există o cale corectă sau greșită. Cel mai important lucru este că bebelușul mănâncă o mare varietate de alimente și primește toți nutrienții de care are nevoie.

Riscul de sufocare atunci când un bebeluș se hrănește singur este egal cu cel când îl hărnești tu cu o lingură.

Autodiversificarea de la 7 la 9 luni

  • Începând cu aproximativ 7 luni, bebelușul tău va trece treptat către consumul a 3 mese pe zi (mic dejun, prânz și ceai), pe lângă hrăniile obișnuite cu lapte, care pot fi în jur de 4 pe zi (de exemplu, la trezire, după prânz, după cină și înainte de culcare).
  • Pe măsură ce bebelușul tău mănâncă mai multe alimente solide, este posibil ca acesta să dorească mai puțin lapte la fiecare hrănire sau chiar să renunțe la un furaj cu lapte.
  • Dacă alăptezi, bebelușul tău își va adapta hrana în funcție de cantitatea de mâncare pe care o consumă. Orientativ,  bebelușii hrăniți cu lapte formulă pot avea nevoie de aproximativ 600 ml de lapte pe zi.
  • Crește treptat cantitatea și varietatea alimentelor oferite celui mic pentru a te asigura că primește energia și nutrienții de care are nevoie. Încearcă să incluzi alimente care conțin fier, cum ar fi carnea, peștele, cerealele fortificate pentru micul dejun, legumele de culoare verde închis, fasolea și lintea, la fiecare masă.

La 7-9 dieta bebelușului ar trebui să conțină:

  • fructe și legume, inclusiv cele cu arome amare, cum ar fi broccoli, conopida, spanacul și varza
  • cartofi, pâine, orez, paste și alte alimente bogate în amidon
  • fasole, leguminoase, pește, ouă, carne și alte surse de proteine ​​non-lactate
  • produse lactate pasteurizate, bogate în grăsimi, cum ar fi iaurtul simplu și brânza
  • Nu uita că bebelușii nu au nevoie de sare sau zahăr adăugate la mâncare!

Oferirea de alimente pentru degete ca parte a fiecărei mese îi încurajează pe cei mici să se hrănească singuri, să dezvolte coordonarea mâinilor și ochilor și să învețe să muște, să mestece și să înghită bucăți de mâncare moale.

Tabel cu alimente ce pot fi folosite în autodiversificarea alimentației bebelușului

Autodiversificarea de la 10 la 12 luni

De la aproximativ 10 luni, bebelușul ar trebui să aibă cum 3 mese pe zi (mic dejun, prânz și cină), în plus față de hrăniile obișnuite cu lapte.

În jurul acestei vârste, copilul poate avea aproximativ 3 hrăniri cu lapte pe zi (de exemplu, după micul dejun, după prânz și înainte de culcare).Bebelușii alăptați își vor adapta consumul de lapte pe măsură ce aportul lor alimentar se schimbă, iar bebelușii hrăniți cu lapte formulă vor bea aproximativ 400 ml zilnic.

Nu uita că bebelușii hrăniți cu formulă ar trebui să ia un supliment de vitamina D dacă consumă mai puțin de 500 ml de formulă pe zi.Toți bebelușii alăptați ar trebui să ia un supliment de vitamina D.

  • Până acum, copilul tău ar trebui să se bucure deja de o gamă largă de gusturi și texturi.
  • Ar trebui să fie capabil să gestioneze o gamă mai largă de alimente pentru degete și să poată apuca bucăți mici de mâncare și să le bage la gură. Poate folosi o ceașcă cu mai multă încredere.
  • Prânzul și cina pot include un fel principal și un desert pe bază de fructe sau lactate neîndulcite, pentru a apropia tiparele alimentare de cele ale copiilor de peste 1 an.
  • Pe măsură ce copilul crește, mâncatul împreună cu familia îl încurajează să dezvolte obiceiuri alimentare bune.
  • În continuare bebelușul nu are nevoie de sare sau zahăr adăugate la mâncare (sau apă de gătit).

Autodiversificarea de la 12 luni

Începând cu 12 luni, copilul tău va mânca 3 mese pe zi care conțin o varietate de alimente diferite , inclusiv:

  • minim 4 porții pe zi de alimente bogate în amidon, cum ar fi cartofi, pâine și orez
  • minim 4 porții pe zi de fructe și legume
  • minim 350 ml lapte sau 2 porții de produse lactate (sau alternative)
  • minim 1 porție pe zi de proteine ​​din surse animale (carne, pește și ouă) sau 2 din surse vegetale (fasole, năut și linte)
  • 2 gustări sănătoase între mese.

Alege lucruri precum:

  • fructe proaspete, cum ar fi mere, banane sau bucăți mici de pere sau piersici moi, coapte, decojite
  • legume fierte sau crude, cum ar fi buchețele de broccoli, bețișoarele de morcov sau bețișoarele de castraveți
  • iaurt simplu pasteurizat
  • bețișoare de brânză (alege o variantă cu foarte puțină sare)
  • bucățele de pâine
  • prăjituri de orez sau porumb nesărate și neîndulcite

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca toți bebelușii să fie alăptați până la 2 ani sau mai mult. Poți continua să alăptezi atâta timp cât e ok pentru tine și pentru copilul tău, dar el va avea nevoie de mai puțin lapte matern pentru a face loc pentru mai multe alimente.

  • Bebelușul tău poate bea acum lapte integral de vacă. Alege produse lactate bogate în grăsimi, deoarece copiii sub 2 ani au nevoie de vitaminele și de energia suplimentară care se găsesc în ele.
  • De la 2 ani, dacă mănâncă bine și crește bine, îi poți da lapte semi-degresat.
  • De la 5 ani, îi poți da lapte degresat sau 1% grăsime.
  • Îi poți oferi alternative neîndulcite cu lapte îmbogățit cu calciu, cum ar fi băuturi de soia, ovăz sau migdale, de la vârsta de 1 an, ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate.
  • Copiii sub 5 ani nu ar trebui să primească băuturi din orez din cauza nivelului de arsenic din aceste produse.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa