Alergiile în diversificare. Ce trebuie să știi

Alergiile dau simptome care pot fi puse ușor și pe seama altor boli. Cum afli dacă ai un copil sensibil la vreun aliment și ce sunt alergiile în diversificare citește în acest articol.

Veronica Guzun, redactor
copil alergic mananca citrice
Când copilul face cunoștință cu alimentele solide pentru prima dată, una dintre principalele griji ale părinților este să urmărească dacă vreunul îi provoacă alergii. Foto: Shutterstock

Nas curgător, dureri abdominale, pete pe corp, respirație șuierătoare – toate pot fi simptomele unei alergii alimentare apărute în timpul diversificării. Pentru că oricare dintre aceste manifestări sunt și semnele altor boli, dar și pentru că reacțiile alergice pot apărea imediat sau la distanță de câteva zile și sunt de severitate foarte diferită, alergiile în diversificare au o soartă ciudată. Pe deoparte pot fi nediagnosticate și simptomele tratate ca alte probleme de sănătate, sau i se pun pe seamă orice disconfort al organismului copilului.

Ca părinți de bebeluș în plină diversificare, să vă descurcați singuri în toată această confuzie poate fi complicat. De aceea, Dr. Sears, supranumit pediatrul nr 1 al Americii, dă ghidaje valoroase pe tema ”Alergiile în diversificare”, în Cartea Bebelușului, volumul 2, dedicat alimentației copilului până la 2 ani, carte apărută la Editura Totul despre mame.

În primele luni când copilul face cunoștință cu alimentele solide, una dintre principalele griji ale părinților este să urmărească dacă nu cumva vreunul îi provoacă alergii. Când meniul copilului constă în doar câteva alimente, este ușor să facem niște conexiuni între cauză și efect, când însă masa devine foarte variată, lucrurile se complică.

Ce sunt alergiile?

Persoanele alergice percep unele elemente din mâncare drept corpuri străine și periculoase pentru organism și reacționează cu ajutorul anticorpilor.

„Lupta” între anticorpi și antigeni (proteinele din mâncare) se poate vedea în anumite părți ale corpului: învelișul căilor respiratorii, al intestinelor și al pielii.

Reacții asemeni unor mici explozii eliberează chimicale în corp, care duc la apariția semnelor de alergie. Cel mai cunoscut dintre aceste chimicale este histamina, care face ca prin vasele de sânge să curgă lichide (de aici simptome de alergie precum nas și ochi curgători) și să creeze spasme (respirație șuierătoare).

Alergiile în diversificare

Vestea bună în cazul copiilor este că diversificarea de la șase luni și alăptarea în toată această perioadă de introducere a noilor alimente reduc mult riscul ca bebelușul să facă reacții alergice.

Și chiar dacă acestea apar, ele își pierd din severitate odată cu trecerea timpului, sau chiar dispar după vârsta de trei ani. De asemenea, unele reacții apar doar dacă un aliment este consumat în cantitate mai mare și foarte des.

De aceea, observarea copilului după o metodă descrisă detaliat de dr Sears ajută să determinați nu doar alimentele alergene, ci și cantitatea care provoacă o reacție în organism. În plus, adesea alimentele pe care le refuză bebelușul pot fi chiar acelea care se dovedesc mai târziu că îi provoacă alergie.

Semne comune pentru alergiile alimentare

(Sursa: Cartea Bebelușului, vol 2, William Sears & alii)

Căi respiratoriiPieleSistem digestiv
nas curgător sau umflatiritație facială roșie și asprădiaree cu mucus
strănuturticarieconstipație
respirație șuierătoareumflarea mâinilor și picioarelorbalonare, gaze, hipersalivație
horcăit din pieptpiele uscată, solzoasă cu mâncărimi (cel mai des pe față)vomă
ochi înlăcrimațicearcănehemoragie digestivă
tuse persistentăpleoape umflatecreștere limitată în greutate
infecții recurente la urechiinflamarea buzelorsenzație de arsură în jurul anusului
congestieinflamație și crăpături la nivelul limbiidisconfort abdominal
Notă: Mare parte dintre simptome pot fi și semne ale unor alergii la ceva ce au inhalat.

Cum descoperim alergiile alimentare ascunse la copil

Dr. Sears propune două metode cu ajutorul cărora părinții, asemeni unor detectivi, pot deduce alimentele alergene care declanșează lupte în corpul bebelușului diversificat.

Atenție! Faceți această analiză în afara sezonului polenului și nu atunci când sunteți în plină renovare a casei (praful și polenul sunt iritanți pentru sistemul respirator).

Metoda în trei pași

  • Mai întâi, țineți un jurnal al meselor copilului în care scrieți absolut tot ce mănâncă timp de patru zile.
  • Apoi încercați să eliminați pe rând alimentele cu risc alergenic crescut. Există nouă categorii majore care provoacă reacții: lactatele, grâul, albușul de ou, unt de arahide, porumb, citrice, soia, crustacee și aditivi alimentari.
    Eliminați pe rând fiecare grupă și urmăriți dacă apar reacții în continuare. Procentual, cei mai mulți sunt alergici la lapte, așa că, dacă nu aveți alte bănuieli sau dacă nu știți în familie alte alimente la care cineva e alergic, puteți începe cu el.
    După ce timp de două săptămâni (ideal trei) copilul nu a consumat deloc o grupă de alimente și starea copilului nu a suferit îmbunătățiri, treceți la următoarea grupă, până epuizați lista. Luați notițe pe parcurs. Ce simptome de alergie are, ce s-a schimbat în perioada în care ați eliminat alimentul respectiv.
  • La al treilea pas verificați descoperirile. Dacă ați observat schimbări în bine după eliminarea unui aliment reintroduceți-l în dieta copilului pentru a vedea dacă dispariția simptomelor nu e o simplă coincidență.

    Când reintroduceți alimentele, începeți treptat cu cantități mici și creșteți cantitatea o data la trei-patru zile, urmărind dacă reapar simptomele. Așa veți putea vedea nu doar dacă există alergie față de un aliment, ci exact la ce cantitate din acel aliment copilul reacționează.

Metoda rapidă, pentru alergii severe

În cazul alergiilor severe (strănut, urticarie, dureri abdominale, treziri nocturne dese) eliminați toate cele nouă grupe menționate timp de 1-3 săptămâni și urmăriți dacă apar schimbări, apoi introduceți câte un aliment pe săptămână și vedeți dacă reapar reacțiile.

Când ați descoperit alimentul problemă eliminați-l din meniu pentru o perioadă de patru luni și încercați reintroducerea lui treptată după această perioadă.

Le ce alimente și ingrediente să fiți atenți

Pentru a face mai ușoară determinarea alimentelor care provoacă alergiile în diversificare, dar și pentru a oferi totuși o dietă variată, dr Sears propune liste de alimente:

Potențial alergenic crescut:

carne de porc, ciocolată, citrice, crustacee, drojdie, fructe de pădure, grâu, hrișcă, lactate, ouă, mazăre, muștar, nucă de cocos, nuci, porumb, roșii, scorțișoară, soia, unt de arahide, zahăr.

Potențial alergenic redus:

avocado, broccoli, caise, carne de curcan, carne de miel, carne de vițel, cartofi dulci, conopidă, curmale, dovleac, mango, mere, merișoare, miere, morcovi, orez, orz, ovăz, papaya, pere, piersici, pui, salată verde, secară, sfeclă, somon, sparanghel, stafide, struguri, ulei de floarea soarelui.

Ingredientele alergenice în produsele ambalate:

Farina și durum semolina (derivate din făină de grâu), albumină (albușul de ou), zer, cazeină, caseinat de sodiu (obținute din lapte). De asemenea, țineți cont că mixurile de cacao și budincile conțin lapte, pastele pot conține ou, iar margarina poate conține zer.

Alergiile copiilor dau dureri de cap părinților și îi fac să fie mereu în alertă. Dacă însă problema este atent monitorizată conform recomandărilor pediatrului Dr. Sears în ”Cartea bebelușului” supranumită și ”Biblia creșterii copiilor”, și reintroducerea alimentelor se face cu grijă, sunt șanse mari ca după vârsta de trei ani copilul să nu mai reacționeze sever le aceste alimente.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa