3 întrebări frecvente despre alimentația copilului mic și 3 răspunsuri interesante oferite de pediatrul Gonzalez

Magda Popescu

Dacă, ce sau cât de mult mănâncă un copil sunt întrebări și griji prioritare pentru orice părinte. În ultima perioadă, au apărut multe studii legate de apetitul copiilor. Odată cu ele, însă, persistă printre părinți mituri și reguli despre hrănirea celor mici. Dr. Carlos Gonzalez, medic pediatru și autorul cărții ”Copilul meu nu mănâncă”, răspunde la trei întrebări frecvente despre alimentația copiilor mici.

”Diferența dintre un copil despre care părinții spun că nu mănâncă și unul care într-adevăr nu mănâncă este aceea că primul nu pierde în greutate pe când cel de-al doilea, da!”, spune dr. Gonzalez, încercând să demonteze faptul că un copil trebuie să mănânce o anumită cantitate de mâncare.

Nelămuririle în privința alimentației copiilor nu se opresc doar la cantitate, porție sau refuz

Sunt zeci de necunoscute în jurul acestui subiect pe care proaspeții părinți le gestionează de cele mai multe ori greșit. Iată care sunt trei dintre cele mai frecvente întrebări primite de dr. Gonzalez, pediatrul american, autor al cărții ”Copilul meu nu mănâncă”, referitoare la alimentația copiilor mici.

Trei întrebări frecvente despre alimentația copiilor mici și răspunsurile oferite de dr. Gonzalez

Trebuie să înțarc pentru a-mi face copilul să mănânce?

Multor mame li se spune că înțărcarea duce, automat, la creșterea apetitului. ”Un sfat total greșit”, spune dr. Gonzalez, care povestește în cartea sa despre zeci de copii care, după o înțărcare bruscă, au refuzat total mâncarea solidă. Medicul susține că alăptarea nu are nicio legătură cu apetitul celor mici, iar o înțărcare bruscă nu aduce beneficii în acest sens. Și copiii hrăniți cu lapte praf sunt la fel de dependenți de lapte, așadar explicația apetitului scăzut în cazul celor alăptați nu se justifică.

Există o mulțime de factori care influențează apetitul copiilor, unii similari cu cei care îi fac pe adulți să nu mănânce (cum sunt răceala, gripa, durerile de gât, durerea de burtă) și altele mai serioase, cum sunt unele afecțiuni care au simptom pierderea apetitului. Sunt copii care nu mănâncă din motive psihologice. Alăptarea, însă, nu este prezentă pe această listă.

De ce nu vrea copilul să accepte alimente noi? Nu ar trebui să-i învățăm să mănânce orice?

Unul dintre mecanismele noastre de protecție este preferința pentru hrana cunoscută și evitarea alimentelor noi. Mai mult, a fost dovedit faptul că prin intermediul laptelui matern se transmit și gusturile. De aceea, copilul acceptă întotdeauna mai ușor mâncarea pe care mama o consuma în timpul sarcinii și mult mai greu arome sau gusturi pe care nu le-a simțit niciodată. De aceea, respingerea alimentelor noi este normală. Însă nu este necesar să eliminăm complet alimentul refuzat. S-a dovedit că, dacă o anumită mâncare le este oferită regulat copiilor, fără a fi forțați, și dacă îi văd pe părinți consumând-o, o vor accepta și ei.

Studiile arată că mulți copii sunt dispuși să încerce o mare varietate de mâncăruri în jurul vârstei de 2 ani, dar după aceea devin mofturoși. După 4-5 ani, copiii par a dori să mănânce aceleași lucruri: orez, paste, cartofi, pâine, lactate…

De ce copilul meu mănâncă mai puțin decât prietenul lui de aceeași vârstă?

Este pe lista de întrebări frecvente despre alimentația copiilor. Pentru că suntem mereu obișnuiți să facem comparații între copii, chiar și în cazul alimentației. Adevărul este că sunt multe motive pentru care unii copii mănâncă mai mult, iar alții mai puțin. Factori precum vârsta, dimensiunile, rata creșterii, activitatea fizică își pun amprenta și pe apetit și mărimea porției. Dar există și factori intrinseci, metabolici care ne fac unici și care ne trasează nevoile, chiar și pe cele nutriționale.

Dacă vreți să citiți mai multe sfaturi de la Dr. Gonzalez, vă recomandăm cartea ”Copilul meu NU mănâncă!”. Aceasta este disponibilă AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa