Fricile și coșmarurile sunt extrem de comune în copilărie, în special în cazul copiilor cu vârste sub 6-7 ani. Ele fac parte dintr-o dezvoltare normală, pe măsură ce imaginația copiilor se dezvoltă, iar cei mici încep să înțeleagă faptul că există lucruri care îi pot răni.
Uneori, fricile și coșmarurile sunt rezultatul unei experiențe înspăimântătoare (un câine, o știre de la televizor etc), însă alteori ele par să apară din senin. Conflictele familiale pot accentua și ele spaimele nocturne.
De obicei, copiii au temeri diferite la etape de dezvoltare diferite. În vreme ce copiilor mici le este adesea frică de monștri și de creaturi imaginare, celor mai mari le este teamă de pericole mai realiste, precum hoții sau un dezastru natural.
Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor
În cartea Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor, autoarea Sarah Ockwell-Smith, creatoarea conceptelor BabyCalm și ToddlerCalm, oferă soluții pentru o abordare blândă a problemelor de somn tipice copiilor, de la naștere până la vârsta de cinci ani. Cartea Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor poate fi găsită AICI.
Găsind echilibrul între nevoile părinților privați de somn și ale copilului, Sarah oferă în Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor sfaturi viabile, bazate pe dovezi științifice, și îi învață pe părinți cum să facă față problemelor uzuale, printre care trezirile frecvente, terorile nocturne și udatul patului.
Iată 12 recomandări ale sleepfoundation.org pe care le poți pune în practică atunci când copilul tău are coșmaruri sau frici care îl împiedică să adoarmă sau care îl trezesc din somn:
1. Ascultă-l. Încearcă să înțelegi care sunt temerile sale. Nu le subestima și nu glumi pe seama lor.
2. Oferă-i siguranță. Dacă cel mic este speriat este important să îi comunici permanent ideea că se află în siguranță.
3. Învață-l câteva tehnici care să îl facă mai rezistent, ca de exemplu cum să fie „viteaz” sau cum să gândească lucruri pozitive. Te poți da pe tine drept exemplu și îi poți povesti cum anume procedezi tu atunci când ți-e teamă de ceva.
Oferă-i și alte exemple de persoane care fac față unei situații dificile; citește-i povești despre copii cărora le era frică de diferite lucruri, dar care și-au învins temerile.
4. Distrați-vă împreună în întuneric. Întunericul poate fi amuzant: jucați-vă cu o lanternă sau organizați o vânătoare de comori în care să descoperiți lucrurile care strălucesc în întuneric.
5. Folosește-ți imaginația și fii creativă! Multe familii au descoperit că „sprayul împotriva monștrilor” este o metodă minunată pentru a ajuta un copil căruia îi este frică de întuneric. Unii copii se simt mai confortabil dacă au un animal de companie alături de ei atunci când dorm (chiar și un mic pește într-un bol pe noptieră poate ajuta).
Ori de câte ori este posibil, încurajează-l pe copilul tău să se implice activ în găsirea de soluții care să îl ajute să își țină temerile sub control.
6. Folosește un „obiect de securitate”. Ajută-l pe copil să se atașeze de un obiect pe care îl poate lua în pat cu el. Acesta îl poate ajuta să fie mai relaxat în timpul nopții.
7. Lasă o lumină aprinsă (o veioză, de pildă). Luminile nocturne este OK atâta timp cât nu îl împiedică pe cel mic să adoarmă. O altă soluție este să lași ușa de la dormitorul copilului deschisă pentru a nu-l izola de restul familiei.
8. Nu îl lăsa să se uite la emisiuni TV înspăimântătoare, la filme sau la jocuri video care îi pot spori fricile.
9. Învață-l să aplice tehnici de relaxare care îl vor ajuta să adoarmă. De exemplu, spune-i să își imagineze o scenă relaxantă (că stă întins pe iarbă, de pildă, pe plajă, sau că privește un apus). În acet fel nu se va mai gândi la lucrurile care îl sperie.
10. Discută în timpul zilei cu el despre fricile sale și despre ce să facă pentru a fi mai puțin speriat. Construiește-i încrederea de sine. Dacă el se simte în siguranță pe timpul zilei, acest lucru îl va ajuta să se simtă mai în siguranță și pe timpul nopții.
11. Încurajează-l să stea în pat. Nu îi permite să doarmă în altă parte: ar trebui să stea în pat și să descopere că este în siguranță acolo. Este mult mai simplu să stai tu alături de el în camera lui până când adoarme. Însă nu face din această practică un obicei. Altfel, riști să devină dependent de prezența ta.
12. Verifică-l. Dacă este cuprins de anxietate atunci când tu pleci, verifică-l des (din 10 în 10 minute de exemplu, până adoarme).
Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor
În cartea Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor vei găsi multe alte recomandări practice pentru problemele de somn ale copiilor. Cartea poate fi găsită AICI.