12 soluții pentru ca bebelușii să doarmă liniștiți, iar părinții să se trezească odihniți

TOTUL DESPRE MAME

Dincolo de crizele de plâns ale bebelușilor, somnul fragmentat și agitat al acestora este una dintre cele mai mari provocări pentru proaspeții părinți.

Aproape toți părinții ajung la un moment dat frustrați și epuizați din cauza trezirilor nocturne ale celor mici sau deoarece sugarii adorm foarte greu sau la ore nepotrivite.

În volumul Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor, autoarea Sarah Ockwell-Smith prezintă o abordare blândă pentru rezolvarea acestor probleme de somn tipice copiilor, de la naștere până la vârsta de 5 ani. Cartea poate fi găsită AICI.

Găsind echilibrul între nevoile părinților privați de somn și ale copilului, Sarah Ockwell-Smith oferă în Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor sfaturi viabile, bazate pe dovezi științifice.

Printre subiectele atinse în Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor se numără:

1. Ce ne arată de fapt studiile științifice cu privire la cât de mult trebuie să ne așteptăm să doarmă bebelușii și copiii mici în fiecare etapă de creștere
2. De ce multe dintre sfaturile cu privire la somn sunt incorecte și contraproductive
3. Ce putem învăța din obiceiurile altor culturi
4. Cum să facem față problemelor uzuale, printre care trezirile frecvente, terorile nocturne și udatul patului

Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

Pentru a-i oferi bebelușului un somn liniștitor, care le va permite și adulților să se odihnească, un părinte trebuie să fie informat și să știe care sunt cele mai eficiente soluții.

Iată 12 de trucuri menite să le asigure bebelușilor un somn liniștit, prezentate de site-ul parenting.com:

1. Fă-i bebelușului o baie înainte de culcare. Spală-l încet și cu grijă, fără să îi pui în apă și jucării zgomotoase care îl pot agita. Păstrează un ton scăzut pentru ca experiența să fie cu adevărat una relaxantă atât pentru tine, cât și pentru cel mic.

2. Potrivit unor studii, bebelușii care dorm în apropierea părinților dezvoltă o stimă de sine mai ridicată și prezintă mai puțină anxietate.

3. Dacă bebelușul tău obișnuiește să se trezească noaptea înfometat, atunci ar fi bine să îl hrănești seara târziu, chiar înainte de a merge la culcare. Datorită laptelui în plus pe care îl primește, sugarul poate câștiga o perioadă de somn neîntreruptă în timpul nopții.

4. Nu aglomera pătuțul copilului cu pături și jucării: acestea cresc riscul ca cel mic să se sufoce sau să se înece.

5. Unii copii adorm mai ușor dacă simt un miros plăcut: pune una-două picături de ulei de lavandă pe un șervețel din apropierea pătuțului. Deși lavanda și alte uleiuri esențiale sunt cunoscute pentru beneficiile lor anti-anxietate, parfumurile nu sunt recomandate în cazul copiilor mai mici de 6 luni.

6. Când îți pui bebelușul în pătuț pentru culcare, pune-ți mâna încet pe burtica lui ca să îl liniștești și să îl alini. Un astfel de gest simplu face minuni deoarece sugarul se va simți în siguranță în timpul nopții știind că mama lui este aproape.

7. Adesea, un copil foarte obosit este aproape imposibil de culcat. Este crucial să stabilești o oră clară pentru culcare. Cei mai mulți experți sunt de acord că ora 6.30 – 7 seara este ora de culcare potrivită pentru copiii de sub un an.

8. Uneori, cei mici dezvoltă o sensibilitate crescută la anumite materiale textile sintetice, iar acest lucru le poate afecta somnul. Încearcă să îl îmbraci în materiale naturale precum bumbacul pentru a evita iritarea pielii.

9. Ai grijă ca bebelușul să aibă parte de temperatura potrivită în cameră. Academia Americană a Pediatrilor recomandă ca temperatura din camera copilului să fie cuprinsă între 18 și 21 de grade Celsius.

10. Pentru ca bebelușul să înțeleagă faptul că e timpul pentru somn, ține-i camera întunecată atunci când doarme, chiar dacă afară e zi: folosește o perdea sau o draperie care nu lasă lumina să intre.

11. Bebelușii cărora li se face un masaj de 15 minute înainte de culcare adorm mai repede decât cei cărora li se spune o poveste, arată un studiu realizat de Universitatea din Miami, SUA. Poți folosi și un ulei special pentru bebeluși pentru a-l masa cu grijă, aplicând o presiune moderată.

12. Vorbește-i! Vocea mamei îi este familiară bebelușului încă de la naștere, așadar are un efect pozitiv asupra lui. Dacă îi vorbești pe un ton liniștit îi transmiți mesajul că mama lui este în apropiere și îl ajuți să ajungă mai repede pe tărâmul viselor.

Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

În volumul Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor vei găsi numeroase alte recomandări practice pentru fiecare etapă de creștere a copilului.

Soluțiile prezentate în Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor vor crea ambianța de somn perfectă, de la ritualul de culcare la o alimentație corespunzătoare, care să nu îl agite pe cel mic. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa