Prezența copiilor în social media devine din ce în ce mai obișnuită în lumea în care trăim. Fie că îți place sau nu, copiii sunt fascinați de prieteniile virtuale și de interacțiunea pe internet.
S-ar putea ca, la un moment dat, piticul tău sa-ți ia telefonul să se joace și să descopere rețele de social media. Însă când este momentul perfect pentru a-l lăsa să-și facă propriul cont? Chiar dacă va trebui în continuare să-l supraveghezi, există câteva probleme pe care trebuie să le iei în calcul, atenționează parents.com.
Decide dacă este pregătit copilul tău de social media
În mod normal, nici nu ar trebui să aveți această discuție. Este ilegal ca site-urile comerciale și aplicațiile să fie folosite de copiii mai mici de 13 ani, fără ca aceștia să aibă acordul părinților. Însă copiii vremurilor noastre sunt suficient de inteligenți încât să-și dea seama cum să evite regulile acestea, folosind e-mailul părinților și o zi falsă de naștere, adesea fără permisiune.
Pe lângă problemele legale, există și preocupări legate de maturitate. Între 7 și 11 ani, copiii gândesc foarte concret, nu și-au dezvoltat încă abilitatea de a lua în calcul situațiile ipotetice. Cu toate acestea, este destul de greu să generalizezi vârsta de la care au voie să aibă un cont în social media. Tu ești propriul judecător al copilului tău. Poate folosi social media în feluri sănătoase și care să-i respecte pe ceilalți?
Stabilește regulile
Atunci când decizi să-l lași pe cel mic să aibă un cont pe rețelele de socializare, poartă-te ca și cum ai duce un înotător începător într-o piscină de adulți. Faceți un cont împreună și supraveghează-l. Încearcă să analizezi toate problemele legate de siguranță și de utilizatorii potențiali, înainte de a-l lăsa pe cel mic să-și facă și el cont. Apoi, asigură-te că ai acces la contul copilului tău, cunoscându-i numele de utilizator și parola. Poți vedea dacă prietenii pe care îi adaugă sunt persoane pe care le știe și în viața reală. Dacă nu, îi puteți elimina împreună din listă, explicându-i de ce e periculos să își expună profilul unor necunoscuți.
Asigură-te și că cel mic poate vorbi cu tine dacă se întâmplă ceva ciudat sau rău, cum ar fi alt copil care încearcă să-l intimideze pe internet sau o persoană necunoscută care îi cere informații personale. Aceasta este o discuție pe care ar trebui să o purtați înainte de a-l lăsa să-și facă un cont.
Ce relevanță au like-urile?
Dacă și adulții sunt preocupați de câte like-uri primește o poză, copiii fac adevărate competiții din ele. Însă ar trebui să-i explici ce revelanță au ele în viața reală și cum ar trebui să se concentreze mai mult pe prieteniile adevărate.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.