Animale de companie potrivite pentru copii de 4 ani

Mihaela Călin
Animale de companie pentru copii

Majoritatea copiilor vor cere, la un moment dat în viața lor, un animal de companie. Iar tu, ca părinte, începi să analizezi un set întreg de animale de companie pentru copii, căutând cea mai bună variantă.

Potrivit statisticilor întocmite de Asociația Medicală Veterinară din S.U.A., câinii sunt cele mai populare animale de companie pentru copii, urmați îndeaproape de pisici, apoi de păsări și de cai.

Dintre animalele exotice sau cele care stau în cuști (care includ pești, dihori, iepuri, hamsteri, porcușori de Guineea, broaște țestoase, șerpi și șopârle), peștii de acvariu sunt aleși de trei ori mai des decât cel mai apropiat concurent – iepurii.

Văzând această statistică trebuie să spun că și băieții mei se încadrează în standarde: Cezar, 6 ani – își dorește un câine, iar Victor, 3 ani, o pisică. Chiar un cal nu ne-au cerut până acum, dar, zic eu, e bine să fim pregătiți, pentru că văd că este pe locul trei în topul preferințelor ca și animal de companie.

Pentru că până acum nu am dat curs dorințelor lor (în principal pentru că locuim într-un apartament de bloc), copiii mei nu ratează nici un moment pentru a mângâia câinii prietenilor și pentru a fugări pisicile din cartier, care nu se lasă mângâiate.

Iar când aceste patrupede nu le ies în cale, fac tot posibilul pentru a-și găsi alte animale de companie. De exemplu, zilele trecute, când erau la bunici, au săpat în curte și au găsit câteva râme, pe care m-au rugat să le ia acasă. În nici un caz! Însă sunt mai indulgentă cu buburuzele, pe care cei mici le găsesc prin parc: le dau voie să le aducă în casă.

O decizie a întregii familii

Alegerea animalului de companie potrivit este o decizie importantă, deoarece va contribui la construirea viitorului copilului, ca proprietar de animal de companie, responsabil.
Majoritatea experților sunt de acord că alegerea animalului potrivit ar trebui să fie o decizie a întregii familii. Ar trebui să fie un echilibru între dobândirea de către copil a unei experiențe pozitive, ca proprietar de animal de companie, și respectarea timpului părinților, dar și a energiei și a finanțelor acestora, ca să poată susține această aventură, precizează cei de la www.petsit.com.

Câini vs pisici

Chiar dacă ocupă primele două poziții – câinii și pisicile – nu sunt cele mai bune alegeri ca animale de companie pentru copii de 4 ani, spre exemplu, vârsta la care foarte probabil veți auzi prima dată o astfel de dorință din partea celor mici.

Am prieteni cu pisici, iar când mergem în vizită, băieții mei încearcă neîncetat să se joace cu ele, să le prindă, să le ia în brațe, să le mângâie, să le tragă de lăbuțe, de coadă. Iar sărmanele pisici nu știu pe unde să se mai ascundă. Un astfel de animal de companie are nevoie de un stăpân mai mare și mai responsabil.

În cazul câinilor, problema e alta. Câinii sunt foarte afectuoși cu copiii, dar trebuie să fii sincer cu tine – câinele va fi responsabilitatea ta, nu a copilului. Câinii necesită o bună atenție și îngrijire, iar dresajul poate fi incredibil de intens. Din acest motiv, un câine nu este genul de animal de companie care să-l lași în grija unui copil de 4 ani.

Animale de companie pentru copii, în cuști

Chiar dacă nu sunt în top trei, ca preferințe în rândul copiilor, se pare că alte animale sunt mai potrivite pentru copiii de 4 ani. Iată mai jos lista.

1. Porcușorii de Guineea, hamsterii și gerbilii

Când te gândești la primul animal de companie al copilului tău, este bine să începi cu unul mic. Animalele mici, cum ar fi cobaii, hamsterii și gerbilii, sunt buni tovarăși de joacă, deoarece sunt ușor de manevrat, ușor de urmărit și nu sunt o amenințare pentru un copil.

Porcușorii de Guineea sunt animale de companie deosebit de bune pentru copiii de 4 ani, deoarece sunt docili, rareori mușcă și sunt manipulați cu ușurință. Hamsterii sunt, de asemenea, creaturi calme, dar sunt în cea mai mare parte activi noaptea. Gerbilii sunt cei mai activi dintre aceste trei mici animale de companie și pot deveni agresivi, dacă se simt amenințați.

2. Peștii

cum-sa-nu-iti-moara-pestii-in-acvariu-totul-despre-mame

Peștii sunt animale de companie grozave pentru copii, deoarece sunt interesante fără a fi interactive. Atât timp cât acvariul este într-un loc sigur, de unde nu poate fi răsturnat sau manipulat, nu trebuie să-ți faci griji că puștiul/puștoiaca îi face rău animalului său de companie. Un dezavantaj, totuși, este că peștii necesită o bună întreținere tehnică. Este vorba de curățarea periodică a acvariului pentru o bună sănătatea a peștilor, lucru pe care va trebui să-l facă tot adulții din casă. Peștii sunt animale de companie bune pentru copiii mici, care se mulțumesc să se uite, fără să atingă animalul de companie.

3. Reptila Gecko

Reptila Gecko este una dintre reptilele cel mai ușor de îngrijit. Este docilă și ușor de îmblânzit, dar este un animal nocturn. Obiceiurile de igienă sunt esențiale pentru acest tip de animal de companie. Reptila Gecko se poate descurca bine într-un habitat mic, care poate fi oarecum o investiție.

4. Papagalii

Păsările ca animale de companie par să fie subestimate când se iau în considerare elemente precum: inteligența, ușurința de îngrijire, dresarea, sociabilitatea, atractivitatea, longevitatea și disponibilitatea la viața într-un apartament. Totuși se pare că păsările din casele cu copii sunt mai predispuse să vocalizeze, decât cele din casele fără copii. Asta pentru că sunt creaturi de turmă și le place să se alăture ca parte a unei turme. Papagalii, în special, au nevoie de multă interacțiune.

La fel ca oamenii, animalele au propriile lor personalități. Ar fi înțelept să alegi pentru copilului tău un animal de companie care este ușor de manevrat. De asemenea, tipul de animal de companie ales nu se face doar în funcție de vârsta copilului, ci și în funcție de nivelul lui de maturitate și responsabilitate.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa