Puseele de creștere la bebeluși. Când au loc, ce au de făcut mamele

Puseele de creștere sunt normale și necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Sunt perioade destul de dificile pentru părinți, pentru că sugarul le solicită atenția aproape fără încetare.

Ileana Mirescu
puseu de creștere
Puseele de creștere par la anumite inervale de timp și nu necesită folosirea laptelui praf

Câte dintre mamele care au alăptat nu au avut la un moment dat senzația că laptele lor era insuficient și că bebelușul nu se sătura? Și câte dintre ele nu au renunțat la alăptat din aceste motive? Ei bine, în multe dintre aceste cazuri, răspunsul la probleme ar fi fost unul singur: bebelușul trecea printr-un puseu de creștere. Haideți să aflăm de la Mihaela Niță, medic pediatru și consilier în alăptare certificat IBCLC, cum și când se manifestă puseele de creștere, dar și cum le putem depăși.

Puseele de creștere sunt normale și necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Sunt perioade destul de dificile pentru părinți, pentru că sugarul le solicită atenția aproape fără încetare. Uneori, mama începe să își pună întrebări în legătură cu calitatea laptelui său, iar cei din jur încep să pună presiune pe ea.

Mai ales atunci când bebelușul pare să nu se mai sature oricât ar mânca, trezindu-se de foarte multe ori pe noapte, tot timpul înfometat și neliniștit. Dacă cel mic nu are alte simptome care să vă îngrijoreze, gândiți-vă la un puseu de creștere.

Sunt perioade când copiii cresc accelerat (în lungime și/sau în greutate) și sunt mai evidente în primul an de viață și în perioada pubertății. Pur și simplu, copilul „crește peste noapte”.

Dacă vrei să afli informații complete despre alăptare, potrivite atât pentru mame, cât și pentru specialiști, îți recomandăm Ghidul pentru alăptare al Doctorului Jack Newman, pe care îl găsești aici.

Totul despre mame: Fiecare bebeluș crește în propriul său ritm, știm deja asta. Totuși, majoritatea mamelor și a medicilor pediatri se ghidează după faimoasele grafice de creștere pentru a determina dacă sugarul crește într-un ritm normal. Nu e o contradicție aici?

Dr. Mihaela Niță, medic pediatru și consilier în alăptare: Creşterea bebeluşilor nu este un proces liniar, ci unul pulsatil, în care perioade de creştere rapidă (aşa-numitele pusee de creştere) sunt urmate de perioade de stagnare a creşterii sau o creştere într-un ritm scăzut.

În afara acestei caracteristici, creşterea bebeluşilor este influenţată şi de mulţi alţi factori printre care anotimpurile (cu rate ale creşterii mai mari în timpul primăverii şi verii) şi de modalitatea de hrănire. Aici este o capcană care a deteminat multe mame să renunţe la alăptare.

În primele 3-4 luni de zile creşterea la copiii alăptaţi este mai mare decât la cei alimentaţi artificial, apoi ritmul de creştere se inversează, existând un ritm de creştere mai mic la copiii alăptaţi faţă de cei alimentaţi artificial. Când creşterea bebeluşilor este analizată în funcţie de curbele de creştere (graficele), care au fost elaborate pornind mai ales de la bebeluşii alimentaţi artificial, creşterea bebeluşilor alăptaţi poate părea prea rapidă în primele luni de zile şi prea mică în următoarele.

Pusee de creștere la bebeluși (repere)

Puseu de creștere. Când apar

Totul despre mame: În jurul căror vârste ale copiilor se pot aștepta mămicile să apară aceste pusee de creștere?

Dr. Mihaela Niță, medic pediatru și consilier în alăptare: Puseele de creştere apar în primele zile de la naştere, la 7-10 zile, 2-3 săptămâni, 4-6 săptămâni, 3 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni etc, însă fiecare bebeluş, în parte, are modul lui unic de creştere. Puseele de creştere continuă şi după primul an de viaţă, şi apoi, şi în copilărie şi adolescenţă.

Puseele de creştere nu sunt specifice rasei umane. O curiozitate – un studiu publicat în revista Nature despre dinozauri arată că şi aceştia aveau perioade de pusee de creştere care le permiteau să ajungă la dimensiunile foarte mari, ca adulţi. Mărimea caracteristică fiecărei rase este un compromis între avantajele şi dezavantajele de a fi mic sau mare.

Totul despre mame: Ce se întâmplă de obicei în timpul puseelor de creștere?

Dr. Mihaela Niță, medic pediatru și consilier în alăptare: În timpul puseelor de creştere bebeluşii mănâncă mai bine, devin mai agitaţi la sân, se trezesc mai des în timpul nopţii, dar, dacă se practică alăptarea la cerere, sânul se adaptează foarte repede şi va produce mai mult lapte într-un interval foarte scurt de timp. Acelaşi comportament poate să apară şi în timpul perioadelor de achiziţii, când nevoile bebeluşului sunt crescute. Durata puseelor de creştere variază de la câteva zile până la o săptămână.

Puseu de creștere. Alăptarea la cerere este suficientă

Totul despre mame: În timpul acestor pusee de creștere, sugarul va avea nevoie de mai mult lapte, pentru a susține procesul. Va reuși mama să se adapteze, să producă lapte suficient?

Dr. Mihaela Niță, medic pediatru și consilier în alăptare: De obicei, mamele cred că produc o cantitate mai mică de lapte şi pot intra în panică. Însă, trebuie să-şi aducă aminte că acestă perioadă este temporară şi este extrem de importantă pentru creşterea şi dezvoltarea copilului lor şi că doar alăptarea la cerere este suficientă. Suplimentarea influenţeză reglarea producerii laptelui în funcţie de nevoile bebeluşului şi împiedică creşterea secreţiei lactate prin lipsa mesajului pe care îl transmite bebeluşul sânului de a face mai mult lapte.

Puseu creștere 3 luni

Bebelușul tău este de acum măricel. Te poţi gândi deja la un program pentru el. Noaptea te va trezi din ce în ce mai puţin, iar ziua va fi tot mai atent la ceea ce se întâmplă în jurul lui. Picioarele și mâinile îi sunt mult mai puternice şi mai mobile, iar capul şi-l ţine ridicat fără nici o problemă.

După 3 luni devine mai puternic

  • Bebe a descoperit că-şi poate mişca degetele oricând doreşte, aşa că este foarte preocupat să prindă toate lucrurile din jurul lui şi să le ducă la gură.
  • Sensibilitatea puiului tău începe să crească şi vei observa cum îşi va atinge mâinile şi va începe să schiţeze o bătaie din palme.
  • Deja are forţă atunci când îţi strânge un deget în mână şi poate să ţină obiecte uşoare, dar le va da drumul repede pentru a-şi atinge din nou mâinile.

Începe să aibă controlul capului

Se întâmplă destul de des să-ţi culci bebelușul pe spate şi să-l găseşti întors pe o parte. Și asta pentru că musculatura lui a început să fie tot mai puternică, aşa că se poate întoarce de pe o parte pe alta fără probleme, la fel şi de pe burtică pe spate. Bebe poate deja să-şi ţină capul ridicat câteva minute atunci când stă întins pe spate. Dacă îl laşi pe burtică îşi ridică pieptul şi capul, ca şi când ar vrea să meargă de-a buşilea. Uneori îl poţi găsi chiar cu mâinile sub cap, atunci când stă pe burtă.

Este mult mai receptiv

Dup 3 luni bebelușul îşi focalizează tot mai bine privirea şi este foarte atent la zgomote. Deja începe să realizeze direcţia din care vine un zgomot şi îşi întoarce privirea imediat. Pe tine şi pe tati vă recunoaşte foarte bine şi zâmbeşte sau gângureşte ori de câte ori vă vede. De acum trebuie să-ţi petreci tot mai mult timp stând de vorbă cu el (ea), fie să-i citeşti ceva, fie să-i explici atunci când faci diverse lucruri. Bebe este interesat de ceea ce se întâmplă în jurul lui şi va reacţiona dând puternic din picioare și mâini.

Pe scurt despre puseul de creștere la 3 luni:

  • Îşi ţine singur capul câteva minute când stă întins pe spate.
  • Îşi ridică capul şi pieptul când stă pe burtică.
  • Mişcările lui sunt mai precise şi mai puternice.
  • Apucă jucăriile uşoare sau trage cearşaful de sub el.
  • Râde mult mai mult.
  • Stă mai mult timp treaz.
  • Reacţionează la zgomote, întorcându-şi capul.
  • Te recunoaşte, atât după voce, cât şi după chip.

Puseu creștere 4 luni

Bebe la 4 luni de viață este plin de surprize: scoate primele sunete, începe să-și țină capul, să apuce obiecte, are deja o jucărie preferară, zâmbește. Vârsta de 4 luni este una a noilor începuturi, a transformărilor și a achizițiilor pe toate planurile.

Este mult mai expresiv

După ce a împlinit 4 luni de viață, bebelusul începe să fie capabil să exprime lumii mai clar ce simte, care îi este starea și chiar care îi sunt sentimentele. Începe să își țină capul destul de bine și chiar va deveni un adept al rostogolirii și se va mișca de pe burtă pe spate și apoi înapoi, dar cu mici pauze de odihnă, desigur. De asemenea, brațele celui mic încep să capete forță.

Achiziții fizice

  • bebe poate ține un obiect în mână, dar și să-l miște din mâna stânga în cea dreaptă și invers;
  • îi place să întoarcă un obiect pe toate fețele și să-l analizeze;
  • se poate întinde astfel încât să atingă sau să apuce ceva care îi stârnește interesul;
  • privește atunci când cade o jucărie;
  • este momentul în care începe să bage jucării și tot felul de alte obiecte pe care le poate apuca în gură.

Abilități sociale:

  • bebelușul gângurește și îi place să se joace cu felul în care limba și buzele se mișcă astfel încât să producă tot felul de sunete;
  • vei reuși să-l calmezi pe cel mic dacă îi vei cânta niște cântecele simple cu o rimă ușoară;
  • îi poți citi poezii pentru bebeluși, îi va ajuta mai târziu la dezvoltarea limbajului;
  • îi face plăcere să se uite la alți oameni, în special la alți bebeluși și copii;
  • e posibil ca acum să lase la iveală urme de timiditate, să-și ascundă privirea de oameni străini și să caute chipuri familiare (mama și tata) pentru a se simți din nou în siguranță;
  • e posibil să-și aleagă o jucărie preferată sau o păturică, obiect care să-i confere siguranță și confort atunci când are nevoie;
  • va simți când ești într-o stare de iritare sau supărare pentru că începe să înteleagă sentimente și stări și cum să reacționeze la acestea într-o manieră proprie.

La patru luni de viață bebe vrea să descopere deja lumea! Când stă întins pe burtică, vei avea o surpriză foarte plăcută. Nu numai că-şi ridică pieptul şi capul, dar de acum se ajută şi cu mânuţele. Pentru el este o mare cucerire! Va vedea mult mai bine ce se întâmplă în jurul lui, ceea ce îl mulţumeşte pe deplin, şi, în plus, începe să-şi dezvolte musculatura.

Pe scurt despre puseul de creștere la 4 luni:

• Apucă cu mâinile obiecte şi le îndreaptă spre gură.

  • Îşi ţine singur capul.
  • Se întoarce de pe burtică pe spate şi invers.

• Îşi coordonează mult mai bine mişcările mânilor şi picioarelor.

• Se ajută de mâini pentru a se ridica mai bine atunci când stă pe burtică.

• Sprijinit, poate sta în şezut bine, pentru câteva minute, dar nu-l forța, nu e încă timpul!

• Auzul îi este mult îmbunătăţit.

• Începe să aprecieze mai bine culorile.

• Mănâncă mai rar, dar mai mult.

• Este foarte curios şi atent la ceea ce se întâmplă în jurul lui.

În Cartea bebelușului, găsești răspuns la toate întrebările tale privind nașterea, ce se întâmplă după naștere, conexiunea cu bebelușul, alăptare, somn, colici și tratarea bolilor comune, învățarea cu olița, cum te descuri când apar tantrumurile și cum să deslușești comportamentul copilului tău și să fii alături de el. Abordarea autorilor este caldă și plină de blândețe. Cu peste un milion de exemplare vândute, Cartea bebelușului este considerată Biblia bebelușilor în America și în lume, o enciclopedie cuprinzătoare cu informații de la naștere până la 2 ani.

Puseu creștere 9 luni

Coordonarea mişcărilor va fi din ce în ce mai bună. Ligamentele se vor întări mai bine, muşchii se vor dezvolta mai repede, iar curburile piciorului se vor contura fără probleme. Vei fi surprinsă cât de repede va evolua. Când îşi ţine bine echilibrul şi face mai mult de doi-trei paşi singurel, e vremea pentru cumpărături. De pantofi, evident!

Cade, dar se ridică

Sprijinit de pat sau de rafturi, puiul tău se ridică destul de uşor în picioare. Poate să facă fără probleme câţiva paşi laterali, dar nu-şi ţine prea bine echilibrul când se încumetă să păşească singur. Cel mai adesea se alege cu o căzătură. Aşa că va trebui să-i fii prin preajmă, mai ales dacă în cameră ai parchet sau gresie, fără mocheta care ar mai amortiza un pic impactul. Nu-l lăsa nesupravegheat într-un pat fără grilaj de protecţie.

Progresele făcute la masă

Acum bebe vrea să experimenteze cum este să mânânci singur cu linguriţa. Mişcă mâncarea în gură dintr-o parte în alta şi poate mânca fără probleme alimente moi tăiate în bucăţele. Cu cana încă nu se descurcă prea bine şi, deşi ştie să o ducă la gură, nu corelează cantitatea de lichid cu capacitatea lui de a înghiţi, aşa că pierderile sunt destul de mari. Dar luna viitoare lucrurile vor sta cu totul altfel.

Pe scurt despre puseul de creștere la 9 luni:

  • Merge de-a buşilea.
  • Se ridică singur în picioare.
  • Sprijinit de mobilă sau ţinut de mâini face câţiva paşi laterali.
  • Spune „mama”, „tata”, ştiind exact cărui părinte i se adresează.
  • Încearcă să mănânce singur cu linguriţa, deşi preferă să-şi bage mâinile în mâncare.
  • Ajutat, bea din cană, dar nu ştie prea bine să reţină mâncarea în gură.
  • Îşi arcuieşte buzele.
  • Îi este teamă de străini.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.            

Ghidul de alăptare – Jack Newman

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

• Cum să poziționezi bine copilul la sân;

• Ce poți face când copilul refuză sânul;

• Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;

• Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;

• Alăptarea unui copil care are colici;

• Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa