Ilinca Tudose Tranulis: alăptare cu succes

TOTUL DESPRE MAME
Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman/Totul despre mame

Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman/Totul despre mameDe ce ai nevoie pentru o alăptare de succes

Ești însărcinată și te pregătești să primești în brațele tale bebelușul mult așteptat? Ai emoții legate de naștere? Vrei să fie casa lună când vii de la maternitate? I-ai pregătit camera?  Ai cumpărat o grămadă de lucruri utile? Visezi la fiecare clipă din următorii… douăzeci de ani? Oprește-te! De ce anume are nevoie copilul tău din prima clipă de viață? De alăptare și dragostea ta necondiționată!

Știu, te aștepți ca totul să meargă ca uns, doar nu poate fi prea complicat să pui copilul la sân și el să sugă, tu știi că vei reuși. Atitudinea e utilă, dar ai nevoie de câteva sfaturi pentru o alăptare de succes.

Alăptarea este un act natural ce nu trebuie învățat. Toată informația este stocată în creier, toate reflexele funcționează perfect, așa existăm de mii de ani. Și totuși, rata alăptării exclusive la 6 luni în țara noastră este de 12,6%, conform unui studiu din 2011. De ce oare? Femeile își doresc să alăpteze, și teoretic, aproape toate o pot face.

Ce se întâmplă? Lipsa familiei extinse în jurul nostru sau a unei culturi a alăptării ne pune în situația de a nu fi văzut sugar alăptat, de a nu fi ținut în brațe un bebeluș, până la al nostru. Medicalizarea actului nașterii, separarea mamei de nou-născut, oferirea de lapte praf, sfaturile contradictorii, toate acestea și multe altele au dus la o rată scăzută a alăptării, la experiențe neplăcute și vise neîmplinite.

Ce e de făcut? Informează-te, dar alege-ți cu grijă sursele

Din fericire, de anul trecut există pe rafturile librăriilor ”Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, o carte ce nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunei persoane ce are un bebeluș în grijă, fie că e vorba de părinți sau cadre medicale.

Din 2012, când l-am întâlnit pentru prima dată pe doctorul Jack Newman, am fost fascinată de felul lui de a privi alăptarea, de a o înțelege, de a o explică și altora. Site-ul lui mi-a fost sursă de învățături și inspirație în toată activitatea mea, iar ceea ce sunt acum îi datorez în mare parte.

(Trebuie să vă spun că este o onoare pentru mine să pot scrie acest articol despre cartea lui, pe care am savurat-o cuvânt cu cuvânt, pagină cu pagină, capitol cu capitol.)

Doctorul Jack Newman vorbește în prima parte a cărții sale despre importanța alăptării, despre cum ar trebui să decurgă alăptarea încă din primele clipe, și despre efectul anumitor alegeri ale tale sau ale celor din jur asupra reușitei în a-i oferi copilului lapte matern.

Acordă-i importanța cuvenită alăptării, beneficiile nu îi pot fi egalate de nicio formulă de lapte praf, laptele matern este hrană vie ce îi asigură puiului tău atingerea potențialului maxim, atât fizic, cât și psihic. Între riscurile hrănirii cu lapte praf se număra obezitatea, infecțiile, alergiile ce pot afecta copilul, iar mama care nu alăptează are un risc mai mare de cancer de sân, ovarian sau osteoporoză. Mai avem încă multe de aflat despre alăptare și laptele matern, iar fiecare informație pe care știința ne-o oferă e o nouă dovadă a faptului că natură e perfectă.

Nașterea naturală, nemedicalizată oferă premisa unui start corect în alăptare, activând hormonii implicați în alăptare, prolactina și oxitocina. Punerea nou-născutului piele-pe-piele pe pieptul mamei imediat după naștere îi oferă oportunitatea să se târască la sân, să se atașeze și să inițieze suptul, fără a avea nevoie de ajutor. Nou-născutul ar trebui să rămână lângă mamă pe toată durata șederii în maternitate.

Atașarea corectă la sân reprezintă cheia succesului în alăptare

Poziții de alăptare leagăn inversat/Totul despre mame
Poziția leagănului inversat

Corpul tău e perfect pregătit pentru a hrăni unul, doi sau chiar trei copii de-o dată. Ai încredere în copil, că știe perfect care îi sunt nevoile, respectă-i-le. Alăptează la cerere, fără a limita sau spația mesele în funcție de un anumit orar.

Atașarea corectă la sân reprezintă cheia succesului în alăptare. Deși doctorul Jack Newman preferă o poziție de alăptare mai puțin comună, și anume ”leagănul inversat”, are toate motivele să o recomande: gura sugarului e larg deschisă, putând să prindă cât mai mult din sân, mamelonul se îndreaptă spre cerul gurii unde se declanșează reflexul de supt. Urmărind înghițiturile ai un indiciu important despre transferul de lapte pe care sugarul în face, iar scutecele pline ne oferă o altă  dovadă că bebelușul mănâncă suficient. Îl poți ajută făcând compresii ale sânului.

Dacă ia în greutate și curba de creștere urmează graficele Organizației Mondiale a Sănătății pentru copiii alăptați, vei fi din ce în ce mai încrezătoare în abilitățile tale de a crește un copil. Sugarul alăptat care nu ia bine în greutate nu trebuie suplimentat cu lapte praf, pentru că cel mai probabil își va pierde interesul pentru sân în scurt timp, ci trebuie ajutat să transfere o cantitate mai mare de lapte din sân, iar mama poate primi indicații despre cum să își cresca producția de lapte, golind sânul de lapte cât mai frecvent. Suzetele, tetinele, protecțiile de silicon de cele mai multe ori împiedică alăptarea.

În alte capitole ale cărții, doctorul Jack Newman desființează numeroase mituri, precum cel al bebelușului leneș, care de fapt, își urmează instinctul de supraviețuire și preferă să doarmă decât să sugă atunci când fluxul de lapte e scăzut, mitul laptelui matern ce își pierde din proprietăți pe măsură ce copilul crește, când totuși valorile nutritive se păstrează iar concentrația de factori antiinfecțioși crește, mitul necesității întreruperii alăptării pentru diverse afecțiuni ale sânului sau atunci când mama e nevoită să urmeze un tratament medicamentos. Capitole întregi dezbat alăptarea prematurilor sau a copiilor cu diverse afecțiuni, somnul și diversificarea, colicile, relațiile de familie și separarea.

Acestea sunt doar o parte din informațiile extrem de utile pe care părinții, cadrele medicale, consultanții în  lactație și toți cei implicați în îngrijirea mamei și copilului ar trebui să le stăpânească și promoveze. Cartea se adresează oricărui tip de probleme legate de alăptare și lactație, oferind soluții verificate de nenumărate ori în lunga experiență practică a pediatrului Jack Newman, în spitalele din Canada și Africa de Sud, în Clinica de alăptare pe care a înființat-o în Toronto în 1985, dar mai ales prin susținerea soției sale în alăptarea fiilor.

Deși de fiecare dată când vorbesc despre Jack Newman îl numesc ”guru-ul meu în alăptare” o să va spun și ce nu îmi place la el: că uneori mi-o ia înainte, iar mame care sună pentru un sfat la call-centerul 07ALAPTARE, și cărora nu le pot răspunde imediat, îi scriu lui un mail, la care primesc răspunsul înainte de a apucă eu să le sun înapoi. Un consultant în lactație  își dorește mereu să facă o diferență în viață unor mame și copii, iar exemplul doctorului Jack Newman este demn de urmat.

Foto: http://cdn-0.breastfeeding-problems.com

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa