10 avantaje ale laptelui matern

TOTUL DESPRE MAME
avantaje ale laptelui matern
Laptele matern conține exact substanțele nutritive de care are nevoie bebelușul în primele luni de viață.

Există o serie de avantaje ale laptelui matern, care-l fac cel mai bun aliment pentru un nou născut și un bebeluș. Fiind o masă completă pentru cei mici până la vârsta de 6 luni, laptele matern le susţine și influențează din plin dezvoltarea. Alăptarea poate fi un scut împotriva infecţiilor şi a unor boli cronice şi contribuie la o dezvoltare ideală în primii ani de viaţă ai bebeluşului. De asemenea, contribuie şi la construirea unei relaţii solide între tine şi cel mic.

Beneficiile alăptării sunt vizibile atât pentru mame, cât şi pentru copii. Şi să nu uităm de faptul că laptele matern este organic! Majoritatea mamelor pot alăpta, mai ales dacă au parte de informaţii corecte, sprijin şi înţelegere. Se ştie că lactaţia vine la intervale diferite de timp, indiferent că este vorba de naşterea naturală sau de cezariană. De aceea, este bine ca mamele să nu renunţe la ideea alăptării (mai ales că multe dintre ele consideră că nu au lapte. În primele săptămâni, procesul de alăptare poate fi unul dificil, dar important este ca mamele să ştie că pentru fiecare problemă există o soluţie.

Compoziția laptelui matern, de neegalat

Mai jos, iată câteva motive pentru care experţii spun că laptele matern este hrana naturală perfectă pentru bebeluşi:

1. Laptele matern conţine toţi nutrienţii de care bebeluşul are nevoie în primele şase luni de viaţă. Bebeluşul tău nu are nevoie de altă hrană în afară de laptele matern care e uşor de digerat. Organizația mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a bebelușului până la 6 luni. Atât colostrul – laptele secretat imediat după naştere – cât şi laptele matern matur conţin anticorpi şi alţi agenţi care îl protejează pe bebeluş de infecţii şi boli, printre care amintim enterocolita, infecţiile tractului respirator sau ale urechii şi diabetul de tipul 1.

Se ştie că majoritatea infecţiilor sunt transmise prin tractul respirator sau cel intestinal, iar alăptarea protejează bebeluşul de aceşti microbi. Totodată, eficienţa alăptării în faţa unei liste lungi de infecţii şi boli a fost evidenţiată elocvent în numeroase studii.

2. Laptele matern are o compoziţie secretă. Deşi există multe companii care încearcă să reproducă formula laptelui matern, acesta nu poate fi duplicat. Laptele matern este un ţesut viu cu multe caracteristici menite să protejeze împotriva anumitor boli, cu acizi graşi care încurajează dezvoltarea sistemului nervos.

Hrana care se schimbă după nevoile copilului

3. Alăptarea este importantă pentru văzul copiilor, pentru dezvoltarea vorbirii şi pentru întărirea musculaturii mandibulei şi a gurii. Studiile spun că alăptarea scade riscul de moarte infantilă subită, sindrom cunoscut sub prescurtarea SIDS.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

4. Laptele matern se adaptează la nevoile bebeluşului. El se schimbă chiar în timpul alăptării: la început este apos şi potoleşte setea, apoi vine laptele bogat, cremos şi plin de grăsimi bune care potoleşte foamea celui mic. Laptele se schimbă şi în timpul perioadei de lactaţie, pe măsură ce bebeluşul răreşte orele de masă.

5. Gustul laptelui matern se schimbă în funcţie de alimentaţia ta, ceea ce înseamnă că un copil alăptat e posibil să accepte mai uşor gusturi noi când trece la mâncăruri solide.

”Cel mai bine este ca, în primele luni, mamele să nu consume alimentele ce pot schimba gustul laptelui matern, cum este cazul cepei şi al usturoiului. De asemenea, este indicat ca mamele să nu includă în alimentaţie sortimentele de peşte care conţin o cantitate mare de mercur (un nivel ridicat de mercur poate afecta sistemul nervos în dezvoltare al bebeluşului), precum peştele-spadă, macroul. În schimb, se poate consuma păstrăv sau somon. Şi medicul pediatru poate oferi indicaţii când vine vorba de alimentaţia din timpul alăptării”, este sfatul medicului pediatru Emily Scott.

Avantajele alăptării pentru mame

6. Contactul piele pe piele din timpul alăptării încurajează crearea unei legături emoţionale între tine şi micuţul tău şi stimulează hormonii care sunt responsabili de producţia de lapte. De asemenea, oferă încredere, siguranţă şi confort pentru cei mici.

7. Alăptarea este igienică. Dacă îl hrăneşti pe micuţ direct de la sân, nu mai e nevoie de sterilizarea sau dezinfectarea echipamentului. Tot ce trebuie să faci, în cazul în care mulgi lapte matern, este să speli pompa de sân o dată la 24 de ore.

8. Alăptarea este comodă. Nu trebuie să sterilizezi biberoanele, să cureţi tetinele sau să fierbi apa ca să pui laptele praf, pe care să-l pui apoi la răcit sau să-l încălzeşti.

9. Şi mamele au de câștigat atunci când alăptează. În cazul femeilor care îşi hrănesc micuţii pe cale naturală, riscul de a face osteoporoză sau diabet de tip 2 este mai scăzut. Mai mult, alăptarea poate ajuta proaspetele mămici să revină mai repede la silueta de dinainte de sarcină.

10. Şi, nu în ultimul rând, un alt mare avantaj al alăptării este că laptele matern este gratuit.

În final, alăptarea e alegerea fiecăreia, dar merită să fii informată înainte să iei o decizie. Dacă decizi să nu alăptezi, nu te învinovăţi: şi formulele sunt o hrană potrivită, cu nutrienţii necesari copilului tău. De asemenea, dacă suplimentezi cu formulă, nu înseamnă că alăptarea trebuie să fie oprită. 

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre 10 avantaje ale laptelui matern, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa