Zece idei pentru a-l ține ocupat pe fratele cel mare când hrănești bebelușul

Raluca Manea
activitati-cand-fratele-cel-mare-e-gelors-totul-despre-mame

Ca un făcut, atunci când hrănești bebelușul, fratele cel mare se plictisește, vrea să se joace cu tine și cere tot felul de lucruri pe care nu i le poți oferi în acel moment. Iată 10 idei care să te ajute să depășești fără lacrimi și țipete aceste momente.

Ai un bebeluș nou-nouț în familie și sora sau fratele cel mare sunt adesea geloși în momentele în care te ocupi doar de bebeluș? Apelând la ideile de mai jos inspirate din volumul .„Părinți liniștiți, frați fericiți – Cum să creștem frați prieteni pe viață” de dr. Laura Markham, frățiorul cel mare vede că mama are ochi şi pentru el, nu numai pentru cel mic, ziua trece mai uşor și țipetele rămân o raritate în casă la voi.

Încep prin a vă povesti despre una dintre ideile cele mai practice și îndrăgite de copii: „busy bags”, adică jocuri creative sau educative, pregătite din timp în punguţele lor, care să îl distreze pe copilaş câtă vreme mănâncă bebeluşul.

Citește și: Cum să-ţi vindeci rănile interioare ca să fii un părinte mai calm

Când a venit pe lume al treilea bebeluş, fratele cel mare avea deja şase ani, iar busy bags s-au transformat în seturi de LEGO, tangram, puzzle, piste de bile jocuri de construit, exerciţii de citire sau lecturi în engleză.

Iată alte zece idei de activităţi interactive, testate de noi pe când băiatul meu cel mare avea doi ani şi jumătate, și când mesele fetiței durau mult prea mult pentru gustul lui:

1. O gustare

Înainte de a te aşeza să hrăneşti bebeluşul, ai grijă şi de burtica celui mare. Gustarea poate fi orice îi place lui şi se descurcă să manânce singur – la noi funcţionează un sandvici, stafide, covrigei, sticksuri sau variante mai sănătoase: bucăţi de fructe, bastonaşe de legume.

2. Un balon

Pe băieţelul meu  îl ţinea uneori ocupat un balon, mai ales dacă nu  avusese unul de multă vreme. Trebuie însă să desemnezi  spaţiul în care se poate juca cu el, undeva mai departe de capul celui mic.

3. Gimnastică

Fiul meu se distra să îi dau comenzi de gimnastică. Dacă vedeam că se plictiseşte, îi distrăgeam  atenţia câteva minute cu comenzi de genul „Mâinile sus, mâinile pe umeri! Mergi ca piticul! Sari peste o jucărie!”

4. Un cântecel

Există copii muzicali care adoră să cânte şi s-ar bucura de un cântecel cântat altfel. De pildă, şoptit.

5. O cărticică

Mai făceam şi aşa:  îl lăsam pe băieţel să se ghemuiască lângă noi şi îi citeam o cărticică aleasă de el, în vreme ce hrăneam fetița. La fel am procedat şi când s-a născut al treilea copil, în timpul ceasurilor lungi de alăptare, doar că lecturile au fost de cele mai multe ori în engleză.

6. Joc imaginativ

„De-a bucătăria”: adunaţi nişte oale, farfurii incasabile, linguri, polonice şi lăsaţi copilul să facă o delicioasă mâncare imaginară. Făcea copilul meu nişte supe delicioase, iar eu aveam grijă să le gust pe toate!

Orice altă jucărie care favorizează jocul de rol este la fel de potrivită. De exemplu, el se juca foarte mult singur cu basculanta, excavatorul şi cu maşina de gunoi, însă de fiecare dată îi dădeam altceva pe post de „gunoi”- piesele de la jocul Quercetti, pioni coloraţi, pompoane; în felul acesta bifam şi un excelent exerciţiu de motricitate fină.

7. Foi de tăiat

Băieţelului meu îi place şi acum să taie, să facă colaje. Există foarfecă specială pentru copii, să nu va temeţi că s-ar putea răni. Dacă fratele cel mare nu apucă să se plictisească de această activitate și să o facă prea des, îl ţine preocupat câteva minute bune.

8. Foi de colorat

Se pot printa de pe net sau, dacă nu ai imprimantă, există cărţi de colorat ieftine, care se găsesc nu numai în librării, ci la orice chioşc de ziare.

9. O cutie…

…în care pui una sau două jucării mai vechi. Am observant că fiului meu îi stârneau  interesul din nou, dacă nu le mai văzuse demult. Iar cutia – cât mai mare – devine şi ea obiect de joacă: el o  transforma în maşină, băgându-se în ea şi făcând de zor brmmmm-brmmmm. Cică pleca la buni!

10. O şosetă colorată (sau două)

Sunt bune pentru un mic teatru de păpuşi. Merg şi netransformate, însă sunt mai interesante dacă apuci să le coși doi nasturi şi un nas. Poţi pune una pe mâna care susţine bebeluşul şi începi un dialog între marionete (cea din spatele bebeluşului fiind foarte timidă sau fricoasă, de exemplu). Fratele mai mare sigur va fi mulțumit!

parinti-linistiti-frati-fericiti-cum-sa-crestem-frati-prieteni-pe~8095002

În cartea sa „Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi – Cum să creștem frați prieteni pe viață”, dr. Laura Markham prezintă o serie de sugestii care să facă mai uşoară tranziţia de la un singur copil la doi, atât pentru părinţi, cât şi pentru sora sau fratele  mai mare. Cartea conţine o sumedenie de sfaturi practice, uşor de aplicat, printre care ideea de a pregăti activităţi  pentru primul copil, care să fie folosite “strategic” în momentul în care trebuie să petreci timp hrănindu-l pe cel mic.

Citește și:
Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi
Cum să previi certurile dintre fraţi
Bătaia dintre fraţi: ce faci când unul dintre copiii tăi îl loveşte pe celălalt?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa