Vocea ta. La cumpărături online cu Moșul. Anul acesta luăm doar jocuri istețe (P)

Theodora Fintescu, redactor
boardgame pentru copii

În cercul meu apropiat de prieteni există opt copii de 2-14 ani, iar în preajma sărbătorilor, să iau cadouri pentru toți, este un chin. Pe de o parte, e efortul financiar, pe de alta, lipsa ideilor. Pentru că sunt genul de copii care le cam au pe toate, pe care e dificil să-i mulțumești și, mai ales, să-i surprinzi.

Acest articol conține prezentare de produse

De-a lungul anilor, le-am luat haine, jucării, accesorii, dulciuri, și iar haine, iar jucării, iar accesorii, iar dulciuri. De patru ani, de când am propriii copii, am început să cumpăr responsabil, atât pentru ai mei, cât și pentru ai altora. Am început să mă orientez spre lucruri de care ar putea avea cu adevărat nevoie și jucării care să fie altfel față de cele pe care le primesc de la alții prieteni, părinți, bunici.

Jocuri de cooperare și construcții inteligente

Anul acesta, le iau jocuri, iar ideea mi-a venit pornind de la o realitate care m-a izbit subit și m-a cam bulversat. Copiii din grupul nostru de prieteni au devenit extrem de competitivi. Iar când sunt împreună, singurele momente în care când nu se compară unul cu celălalt, nu se ceartă și nu se dau grozavi, sunt cele în care stau cu nasul în propriile telefoane sau tablete. I-am observat recent, la ziua de naștere a unuia dintre ei, unde atmosfera a fost extrem de încărcată tocmai din cauza competiției. Așa că acum, înainte de a umple sacul Moșului, am căutat câteva ore pe internet și am ajuns la ideea salvatoare: jocuri de cooperare și construcții inteligente, pe care le pot juca/ asambla atât între ei, cu frații sau cu părinții (majoritatea deficitari la capitolul ”timp de calitate petrecut cu copiii).

Mai interesante decât tableta și telefonul

Realitatea este că, deși școala îi învață și îi încurajează în permanență să fie competitivi (prin note, calificative, premii), în societatea de azi e apreciată mai degrabă cooperarea. La locul de muncă, rareori vei obține succesul cel mare închizându-te în bula ta și trăgând de unul singur. Mai eficient, mai rapid și cu mai multe satisfacții e succesul obținut în echipă, după discuții, strategii, brainstorming alături de colegi. Însă copiii noștri sunt prea puțin pregătiți pentru așa ceva. La fel de nepregătiți sunt și pentru a se concentra o perioadă mai lungă de timp asupra unei sarcini, iar aici aș blama activitatea intensă pe telefoane/ tabletă, de la cele mai mici vârste. Cu telefonul în fața, copilul rămâne pasiv ore în șir. Tot ceea ce trebuie e să privească: nu construiește, nu caută soluții, nu se lovește de eșec, nu se ambiționează, nu se frustrează. Și, extrem de grav, nu comunică, nu negociază, nu împărtășește.

Cu toate acestea în minte, m-am oprit la două categorii de jocuri pentru Crăciunul acesta:

1. Cele de cooperare de la Sunny Games, care susțin ideea de solidaritate și implică gândirea unei strategii câștigătoare. Sunt gândite pentru copii de peste 3 ani și au la bază colaborarea: jucătorul nu este un personaj solitar, ci parte dintr-un întreg, dintr-o echipă unitară ce urmărește un scop comun.

Îi ajută pe copii să învețe să colaboreze, le dezvoltă compasiunea și spiritul de echipă, le stimulează imaginația și creativitatea. De data aceasta, am optat pentru Vremea Recoltei, Arhipelagul și Constructorii de Case, însă mi-a fost tare greu să aleg, toate par extrem de interesante.

2. Jucăriile inteligente de la Engino, (pentru copii de 3-6 ani, 6+, 8+, în funțtie de complexitatea seriei – sunt 8 serii în total), pentru micii ingineri din grupul nostru de prieteni. Decizia i-a aparținut de data aceasta soțului meu, care a fost fascinat de aceste jocuri și de perspectiva de a se implica în construcții alături de copii. Este primul an în care și-a dorit să mă ajute la alegerea cadourilor și chiar a făcut o treabă grozavă. Sistemul de jocuri Engino este probabil cel mai avansat joc de construit tridimensional și multifuncțional care există în prezent pe piață! Designul pieselor permite îmbinarea a până la 6 laturi simultan, în timp ce componentele extensibile unice fac posibile construcții care păreau înainte de neimaginat. Jocurile de asamblare stimulează inteligența şi creativitatea copiilor, pregătindu-i pentru provocările tehnologice ale viitorului. Noi am optat pentru Inventor- 8 modele industriale, pentru copii, iar soțul meu a promis ca se va purta exemplar tot anul dacă Moșul îi va aduce Stem Robotica ERP Mini. Să-i scrie scrisoare și om vedea!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa