Vocea ta. Cum să dezvolți încrederea copilului în forțele proprii cu ajutorul personajelor de desene animate (P)

Theodora Fintescu, redactor

  M-au fascinat întotdeauna copiii sfătoși. Copiii aceea pe care îi întâlnești în magazin și, fără să te cunoască, încep să-ți povestească despre cumpărăturile din coșul lor, despre ce fac la grădiniță, cum s-au certat cu frații sau cum face mama când se supără pe tata. Pentru mine, un astfel de copil înseamnă inocența supremă. Dar, mai mult decât atât, asociez acest comportament cu un mare curaj și cu încredere maximă în sine. Dacă nu ar fi acestea, cum ar putea fi atât de dezinvolt în fața unui om pe care îl întâlnește pentru prima dată?

  Deși mi-am dorit dintotdeauna (și încă mai sper) ca și propriii mei copii să fie așa (parcă mi-ar fi mai comod totuși să nu divulge străinilor cum mă răstesc la tatăl lor), ei bine, nu sunt. Dimpotrivă. Când îi abordează un străin, intră pe modulul ”mut”. Partea bună e că nu divulgă nimic din casă, partea proastă e că nu de puține ori m-am trezit că tot felul de mămici și bone sfătoase de prin parc le-au pus eticheta de ”speriați”.
  De fapt, mai grav decât această etichetă, este faptul că, pe lângă refuzul de a vorbi cu străinii (care oricum nu e esențial în viață), copiii mei nu au curaj să fie ei înșiși atunci când se află în grupuri mai mari. La grădiniță, au doi- trei prieteni cu care se joacă, iar când grupul se lărgește și devine gălăgios, ei se retrag și se joacă singuri. La fel se întâmplă în parc, unde se joacă după regulile impuse de lideri, iar dacă propun și ei jocuri care însă nu sunt acceptate, se retrag.

  Cu eroii la joacă

  Am citit mult și mi-am stors creierii încercând să găsesc cele mai bune soluții pentru ei. Sunt conștientă de faptul că oricât și orice aș face, nu-i pot transforma din introvertiți în extrovertiți, însă îi pot ajuta să prindă curaj în propriile forțe, să îndrăznească să fie o voce într-un grup de copii și să fie convinși că doar încercând și reîncercând vor reuși să treacă peste obstacole și să-și înfrunte temerile.
  După ce am stat de vorbă cu un psiholog și cu educatoarele de la grădiniță, am înțeles că, pentru ca puștii mei să prindă aripi, nu e suficient să le vorbesc despre curaj și să îi împing de la spate. Trebuie să cobor la nivelul lor, să le arăt efectiv ce înseamnă curajul și câtă satisfacție îți poate aduce.

  Aliați în lupta aceasta îmi sunt preferații lor, Connor, Amaya și Greg- Eroii în Pijama, serial difuzat sâmbăta la ora 9.00 pe Disney Junior. Sunt trei puști care, seara, după ce își pun pijamalele, se transformă în super eroi și pornesc în aventură. Sunt curioși, au un simț al dreptății bine dezvoltat, sunt isteți, puternici și, mai ales, încrezători în forțele proprii și în puterea echipei lor. E un serial care vorbește despre prietenie, despre importanța muncii în echipă și despre faptul că suntem unici, diferiți și nu trebuie să ne temem de asta, ci să fim mândri. Practic, mare parte dintre valorile pe care vreau să le transmit copiilor mei se regăsesc aici, așa că așteptăm cu nerăbdare, și unii și alții, sezonul 2 al serialului, care va începe din 12 mai, la ora 9.00, la Disney Junior.

  Kit de activități pentru joaca de-a eroii

  Până atunci, ne jucăm zilnic de-a Eroii în Pijama, ne provocăm unii pe alții către diverse aventuri, iar weekendul trecut mi-a sărit inima din piept când copiii mei mi-au cerut să le fac măști multe de eroi, pentru ei și pentru copiii din parc. Am făcut zece măști, pe care ei le-au împărțit micuților cunoscuți și chiar câtorva necunoscuți (încă un motiv de mare bucurie), pentru a se juca împreună de-a eroii. Spre bucuria tuturor, toți copiii au acceptat provocarea, iar ai mei au îndrăznit să le propună cu succes două aventuri. Un pas mic, dar care ne-a dovedit tuturor că suntem pe drumul cel bun.

  Dacă aveți acasă iubitori de ”Eroi în pijama” sau copii care trebuie ajutați să prindă curaj, puteți apela la materialele pe care le-am folosit și noi, acasă și în parc: măștile celor trei personaje și brățările lor, pe care le-am printat și decupat împreună cu cei mici, precum și planșele de activități și de colorat, care ne-au ajutat să discutăm, în timpul activităților, despre curaj, prietenie, unicitate etc. În acest kit de activitati găsiți, pe lângă materialele menționate mai sus, și insigne cu cele trei personaje, bannere și etichete- în așa fel încât puteți personaliza petrecerea copilului pentru ziua de naștere.

  VĂ INVITĂM LA CONCURS!

  #CONCURS: Dacă ai un copil pasionat de serialul Eroii în Pijama, participă la concursul care se desfășoară între 9 și 23 mai 2018, pe pagina de Facebook Totul Despre Mame, și câștigă unul din cele trei seturi de cărți Disney Junior în valoare de 120 de lei fiecare.

  Te poti înscie în concurs AICI

   

  Te-ar mai putea interesa