Unde îți poți ”parca” micuțul când ai o urgență? Baby parking, soluția la care să apelezi cu precauție

Cristina Olivia Găburici, Redactor-Șef

Ai o nuntă de noapte, facturi de plătit sau vrei pur și simplu să te relaxezi o oră, fără copil? Există grădinițe, locuri de joacă și centre educaționale care pun la dispoziție serviciul de baby parking (parcare copil) celor cărora nu au o bunică, o verișoară sau o vecină de încredere cu care să îl poată lăsa pe cel mic în siguranță. Serviciul acesta poate fi folosit pentru câteva ore pe zi, în timpul săptămânii, în weekend și chiar pe timpul nopții.

Plata se face la oră sau pe zi iar în timpul acesta copilul este supravegheat individual sau integrat în activitățile copiilor de vârsta lui (în cazul grădinițelor). Unele dintre instituții solicită aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie, care să ateste că cel mic este clinic sănătos.

Conceptul este relativ nou în România, în București există un număr redus de astfel de oferte, iar una dintre explicații ar fi aceea că este un serviciu ”sensibil”. Unui copil, mai ales dacă este mic, îi este greu să accepte rapid locuri noi și persoane necunoscute. Specialiștii recomandă ca acomodarea copilului să se facă treptat și cu răbdare, să existe o perioadă în care să se producă transferul de încredere de la părinte la educator/ supraveghetor. Or, în cazul apelării la un astfel de serviciu, ”de urgență”, nu există timp pentru o acomodare blândă. Ideal ar fi ca înainte de a lăsa copilul singur într-un astfel de loc să îl însoțiți o perioadă, pentru acomodare.

Planificarea și organizarea, cuvinte cheie în existența mea de mamă

Iată câteva grădinițe, centre educaționale și locuri de joacă din București în care se oferă serviciul de baby parking.

Grădinița și Creșa Germană Rocket Kids- Șoseaua București- Târgoviște nr. 22E, Sector 1, Telefon:  0734193424

baby parking la rocket kidsProgramul se adresează exclusiv copiilor mai mari de 12 luni, iar părinții îi pot lăsa aici chiar și peste noapte.

Tarifele sunt următoarele: 45 lei/ zi luni-vineri orar 8.00 – 13.00, 65 lei/ zi luni-vineri orar 8.00 – 18.00, 100 de lei sâmbătă-duminică orar 8.00 – 18.00, ​150 de lei pe timp de noapte (18.00-8.00), 300 de lei pentru 24 de ore zi și noapte, 400 de lei pentru 36 de ore zi și noapte, 500 de lei pentru 48 de ore zi și noapte.

Grădinița Mini Maxi- Strada Dristorului 63, Sector 3, Telefon: 0766596212

baby parking la gradinița mini maxiTarifele sunt următoarele: luni- vineri 07.30- 18.30: 2h- 30 de lei, 4 h- 45 de lei. Începând cu a 4-a oră se taxează cu 10 lei/ ora. Dacă se depășesc 6 ore, se consideră abonament de o zi- 80 de lei. Abonamentul pentru o săptămână costă 320 de lei. Mesele sunt opționale, un meniu compus din mic dejun, fel principal, secundar și gustare costă 17 lei/ zi.

Copiii care sunt aduși aici își vor petrece timpul alături de cei aflați la creșă sau grădiniță, în funcție de vârstă, și vor urma aceleași activități ca aceștia.

Tariful pentru baby parking în weekend, în intervalul orar 08:30 – 18:30 este de 120 de lei (masa nu este inclusă). Atunci când micuțul rămâne și noaptea, tariful va fi 250 de lei / 24 ore (masa nu este inclusă). Pentru fiecare oră care depășește perioada de timp specificată la sosirea micuților, se percepe o taxă de 30 de lei/oră.

Clubul “Micul Prinț”, str. Dr. Nicolae Staicovici 51, Sector 5, Telefon: 0733750795

baby parking la centrul micul print

 

Copiii ”parcați” aici participă la activitățile specifice clubului: se joacă, dansează, cântă, modelează, pictează, participă la jocuri interactive.

Micuții sunt supraveați și îndrumați de un cadru didactic specializat.

Tariful este de 30 de lei/ oră

 

Elisa Playground- Str. Lucacești nr. 19 A etaj 1, Sector 6, Telefon: 0731956414

baby parking la elisa playgroundEste un loc de joacă în care serviciul de baby parking este destinat exclusiv copiilor care au peste 3 ani.

Tarifele sunt următoarele: 10 lei/ora de luni până joi și 15 lei/ora vinerea, sâmbăta și duminica. Pentru o zi întreagă (pentru 3 sau mai multe ore consecutive) prețul este de 25 de lei/zi (de marți până joi) și 35 lei/zi (vinerea, sâmbăta și duminica).

Alternativă: Serviciul de baby-sitting temporar

În cazul în care aveți o urgență, dar nu doriți să apelați la soluția baby parking, puteți opta pentru un serviciu de baby sitting temporar, adică o bonă calificată care să vină la domiciliu pentru câteva ore.

O astfel de facilitate este oferită prin intermediul unui parteneriat Crucea Roșie – Scufița Roșie, prin intermediul căruia se oferă servicii de îngrijire copiilor de 1-12 ani din București. Serviciul este disponibil inclusiv pentru cazurile de urgență, atunci când copilul este bolnav și nu poate merge la creșă sau grădiniță sau dacă sistemul obișnuit de îngrijire nu este disponibil (în timpul vacanțelor școlare, în situații de indisponibilitate a membrilor familiei sau a bonei curente). Bonele de la Scufița Roșie sunt persoane formate profesional pentru ocupația de baby-sitter, în urma parcurgerii unui curs de calificare de 360 de ore, acreditat de Autoritatea Națională pentru Calificări.

Tarifele sunt următoarele: 17 lei/ oră pentru un copil, iar prețul crește cu 3 lei dacă este vorba despre doi copii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa