Trei reţete de plastilină de casă testate de mămici

Raluca Manea
plastilina de casa totul despre mame

Adorată de copii şi de educatori deopotrivă, excelentă pentru formarea muşchilor fini ai mâinii, pentru coordonare, joc imaginativ sau creaţii artistice, plastilina este în topul jucăriilor flexibile.

Cei mici au obiceiul de a băga în gură tot ce prind, iar pasta parfumată şi colorată din comerţ e, pe cât de apetisantă, pe atât de încărcată de substanţe necomestibile sau chiar toxice.

Mămicile creative au descoperit o variantă sigură: plastilina de casă

Din ingrediente aflate în bucătăriile tuturor, colorată cu coloranţi naturali sau alimentari, plastilina de casă se păstrează moale mult timp dacă este depozitată într-un recipient închis ermetic. Marele ei avantaj este că poate fi gustată de copii fără pericolul ca aceştia să ingereze substanţe toxice. În plus, e mult mai ieftină şi oricând poţi face o tranşă nouă fără a fi nevoie să mergi la cumpărături.

O recomandare de lectură pentru părinții cu chef de joacă: 7 activităţi de copii pe care le iubesc şi părinţii

Eu va propun trei reţete accesibile de plastilina de casă, testate de prietenele mele pasionate de joc şi educaţie timpurie:

1. Aluatul sărat

plastilina de casa totul despre mameSe face rapid după următoarea reţetă, folosită de Margareta şi de băieţelul ei în vârstă de aproape trei ani, pentru o activitate de primăvară:

– O cană cu făină
– O cană cu sare
– O jumătate de cană cu apă
– Puţin colorant alimentar (ei au folosit albastru cu galben pentru a obţine verdele primăverii)

Au întins aluatul şi împreună au realizat o floricică din seminţe, pe care băieţelul le sortase în prealabil. Când a fost gata, a introdus aluatul în cuptor pentru aproximativ o oră şi jumătate la foc minim. Astfel copt el poate fi utilizat ca obiect decorativ în casă. Găurelele pentru şnur e bine să fie făcute cu un pai înainte de introducerea în cuptor, cât încă aluatul este maleabil. După ce îl vei scoate din cuptor va fi tare ca piatră!

2. Plastilină de casă cu glicerină şi lămâie

plastilina de casa totul despre mamePrietena mea Nicoleta are o reţeta la fel de simplă, care nu da greş niciodată!

Ingredientele se măsoară în mililitri, cu cană gradată:
470  ml de făină
300  ml de  sare
200  ml de apă călduţă
2 linguri ulei
O lingură sau  două de glicerină, câteva picături de lămâie, culori acrilice

Se dizolvă sarea în apa călduţă, se adaugă treptat făină şi se frământă foarte bine. Sigur va fi nevoie să mai adăugi făină, trebuie să aibă o consistentă ca a plastilinei din magazin: nici prea moale, nici  lipicioasă, dar nici prea tare, fiindcă se crapă şi ar fi foarte greu de modelat.

Împreună cu băieţii săi a colorat plastilina cu culori acrilice, iar apoi au creat o minunată insulă pentru dinozaurii lor de plastic.

3. Plastilină de casă din aluat cu amidon de porumb

plastilina de casa totul despre mameRoxana are o reţeta inedită, pe care a folosit-o şi pentru a face decoraţiuni cu amprenta palmelor copiilor săi:

400 g  bicarbonat de sodiu
100 g amidon porumb
250 ml apă
O lingură de ulei

Se pun  ingredientele într-o oală la foc mediu-mic. Se amestecă cu o lingură până ce compoziţia se leagă şi are consistenţa unui piure de cartofi. Transferă aluatul într-un bol şi acoperă-l cu un prosop, apoi lasă-l  să se răcească.
Aluatul se întăreşte la aer,  deci ai grijă să nu-l laşi prea mult să aştepte!

Ponturi:

1. Dacă aluatul este sfărâmicios şi nu se poate lucra cu el, mai adaugă apă.
2. Dacă aluatul s-a uscat şi nu îţi place cum a ieşit figurina modelată sau vrei să-l refolosesti, toarnă din nou apă peste el şi amestecă.
3. Dacă ai pus prea multă apă şi e prea moale, mai adaugă amidon sau pune-l pe foc şi fierbe-l până ajunge la consistentă unui piure de cartofi.

Pentru a-l colora, poţi folosi colorant alimentar, curry sau turmeric pentru culoarea galben, scorţişoară sau praf de cafea pentru maro, o picătură de cerneală pentru albastru. Culorile acrilice sau acuarelele sunt o variantă pentru copiii mai mari.

Un praf de chef de joacă, un strop de voie bună, şi cu aceste ingrediente secrete în reţeta de plastilină distracţia e garantată!

Dacă aveți chef de joacă și sunteți pasionați de educația timpurie, nu ratați acest articol: 6 experimente de făcut cu copiii în bucătărie

Și nu uitați să ne dați un like pe Facebook, dacă nu ne-ați dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa