Sunt tradiții de Paște în lume cu rădăcini necunoscute, dar care și astăzi sunt respectate, cu toate că, pentru unii, pot părea bizare. Altele sunt în strânsă legătură cu creștinătatea și reiau scenele biblice ale crucificării lui Iisus. Oricum ar fi, aceste tradiții de Paște în lume aduc mai aproape comunitățile în care sunt practicate.
- CITEȘTE ȘI: Care este originea iepurașului de Paște?
Suedia

Suedezii sărbătoresc Paștele cu mare fast, iar mâncarea este unul dintre punctele de atracție ale acestor zile. Ouăle, heringul și cartofii cu ceapă și sardine marinate toate fierte în smântână nu lipsesc din meniul tradițional. Copiii merg la colindat, îmbrăcați ori în vrăjitoare, ori în haine foarte vechi și le oferă oamenilor desene făcute de ei, iar în schimb primesc dulciuri.
Haiti

În Haiti, Săptămâna Sfântă este dedicată paradelor pline de culoare, iar de pe străzi răsună muzica tradițională denumită ”rara”. Tradițiile de Paște îmbină obiceiurile creștine cu cele Voodoo.
Finlanda

Cei mai încântați de Paște sunt copiii, care în aceste zile sunt lăsați să umble pe străzi deghizați, purtând în mâini cozi de mături, crengi de salcie sau ceainice. Primesc de la trecători bani sau dulciuri. În unele zone, în Sâmbăta Mare se aprind focuri uriașe care vor alunga spiritele rele.
Polonia

Băieții din Polonia obișnuiesc să arunce unii pe alții găleți de apă în a doua zi de Paște, tradiție ce poartă denumirea de Smingus-Dyngus. Tradiția spune că fetele care sunt udate se vor mărita în acel an.
Grecia

În Insula Corfu se obișnuiește ca, în ziua de Paște, oamenii să arunce pe fereastră veselă din lut. Este o tradiție care simbolizează venirea primăverii și întâmpinarea noilor recolte în vase noi.
Norvegia

Romanele polițiste sunt centrul sărbătorii de Paște, iar editurile se întrec în această perioadă să vină cu apariții noi. Tradiția este de dată recentă. A apărut în 1923, când un autor a ales să-și facă reclamă pe prima pagină a unui ziar, iar cititorii au crezut că este vorba despre o crimă adevărată. De atunci, vacanța de Paște este dedicată descoperirii criminalilor imaginari.
Italia

Discursul Papei din Duminca Paștelui este deja o tradiție ce a depășit granițele Italiei, fiind ascultat de milioane de oameni din întreaga lume.
Slovacia

Tradiția slovacă le cere bărbaților să-și bată (în joacă) femeile cu ramuri de salcie. Se crede că în acest fel vor lua din vitalitatea și fertilitatea acestei plante care este prima care înflorește primăvara.
Spania

În orașul Veges din Spania în Joia Paștelui pe străzi oameni costumați în schelete interpretează dansul mortului. Procesiunea începe la miezul nopții și se termină în zorii zilei, iar participanții țin în mâini cutii cu cenușă.
Tradiții de Paște parfumate
Ungaria

În a doua zi de Paște unguroaicele sunt stropite de băieți și bărbați cu parfum. Dacă reușesc să le ude, au dreptul să le ceară și un sărut. Oamenii cred că în acest fel dispar bolile, iar femeile devin mai fertile.
Israel

Cele mai urmărite tradiții sunt cele de la Ierusalim, unde în Vinerea Mare este recreat drumul crucii. Unii dintre participanții la procesiune poartă în spate cruci grele de lemn. În ziua Paștelui mulți credincioși merg la slujba de la Sfântul Mormânt.
Cipru

În unele orașe din Cipru tradiția le cere băieților să caute prin toate cotloanele bucăți de lemn vechi, cu care mai apoi să facă un foc uriaș. Sunt localități unde acesta arde zile întregi, spre mândria localnicilor. Pentru că lemnul este în cantitate limitată, de cele mai multe ori ies adevărate bătăi între grupurile de băieți, care de cele mai multe sunt aplanate doar cu ajutorul poliției. Această ultimă parte nu face parte din tradiția de Paște.