Televizorul poate fi prietenul copiilor și al părinților, dacă știm cum să-l folosim

Ramona Dinescu
televizorul

Televizorul a oferit beneficii imense societății. Cu toate acestea, ca orice altceva în viață, prea mult din ceva bun poate fi rău, mai ales în cazul celor mici, care tind să petreacă foarte mult timp în fața televizorului.

Pe baza cercetărilor făcute de specialistul american în educație Taylor-Dunlop, fostul secretar al educației din SUA, Richard Riley, a subliniat că 90% din reușita școlară a unui copil este determinată de cât de atent este la școală, cât de mult citește și lucrează acasă și cât de mult se uită la televizor. De aceea, stresul de a limita cât mai mult accesul la televizor trebuie ușor redus pentru că altfel s-ar putea face diferența dintre o viață academică și socială de succes și o spirală descendentă pasivă.

Chiar și reprezentanții AAP (Academia Americană de Pediatrie) au ridicat interdicția copiilor sub doi ani de a privi la televizor, evident, cu anumite amendamente. Specialiștii de la Child Development Institute  susțin că părinții pot ajuta la inocularea și dezvoltarea unor obiceiuri bune legate de timpul și calitatea acestuia în fața televizorului de către cei mici. Iată câteva tehnici:

Televizorul poate avea alternative

Cărțile – acestea reprezintă o alternativă ușoară și ieftină a televizorului, însă, din păcate, foarte mulți copii consideră cititul plictisitor. Pentru asta este nevoie încă din primii ani să-l obișnuiești pe cel mic cu cititul, să-i arăți că și tu citești și să-l încurajezi să participe la tot felul de activități legate de cultură: alegerea cărților din librării, frecventarea târgurilor de carte.

Sportul – copiii petrec foarte mult timp în fața televizorului pentru a alunga plictiseala. De mic scoate-l cât mai mult afară și lasă-l să-și aleagă sportul care i se potrivește și pe care vrea să-l urmeze cu plăcere. Ideal ar fi să faceți sport în familie pentru că este extrem de sănătos și, în plus, ajută și la crearea legăturilor intense dintre părinți și copii.

Instrumentele muzicale – a-l învăța pe cel mic să aprecieze muzica și a-l încuraja să învețe să cânte la un instrument muzical înseamnă din start mai puțin timp petrecut în fața televizorului și multe alte beneficii pentru dezvoltarea copilului.

Hobby-uri – Dacă cele de mai sus nu funcționează, încearcă să descoperi împreună cu copilul tău care sunt hobby-urile sale. Poate colecționa obiecte, poate picta, fotografia sau chiar se poate juca singur sau cu alți copii. Toate acestea sunt alternative mai bune uitatului la televizor.

Citește aici un articol despre cum pot reclamele la alimente să activeze gena obezității.

Televizorul se privește cu program

Stabilirea unui program de uitat la televizor poate pune capăt exceselor pe care tinde să le facă copilul. Puteți să alcătuiți împreună orarul, unul realist și foarte clar. Dacă îl stabiliți împreună, nu vei auzi plângeri ulterioare și va fi urmat întocmai, fără excepție.

Televizorul poate fi un prilej bun de petrece timp în familie

Televizorul poate ajuta la adunarea familiei pentru a activitățile de socializare. Stabiliți o zi pe săptămână în care să petreceți împreună una, două ore în fața televizorului, lucru care copiilor li se va părea extraordinar.

Poți folosi programe pentru limitarea timpului petrecut în fața televizorului

Dacă ești totuși îngrijorată că cel mic privește prea mult timp la televizor, iar tu nu ești prin preajmă pentru a limita acest lucru există tot felul de dispozitive, programe sau chiar parole ce pot fi introduse astfel încât televizorul să nu poată fi pornit la orice oră.

Lipsa televizorului îl va face pe cel mic să se reorienteze, poate către o activitate mai interesantă și mai sănătoasă.

Unii părinți aleg varianta drastică de a deconecta televizorul, lucru care pe ei îi mulțumește deplin. Am citit însă, pe vremuri într-o carte de parenting că atunci când aleg să renunț la ceva să fiu atentă ce-mi doresc: televizorul poate fi un bun baby sitter pentru o jumătate de oră de liniște a părinților. Lucru perfect adevărat, cel puțin în cazul meu, care, uneori mai apelez la acest baby sitter, atunci când chiar nu pot face față tuturor cerințelor. În altă ordine de idei, atunci când se stabilesc anumite reguli și se învață bune obiceiuri legate de televizor, acesta poate fi chiar un prieten bun în viața noastră și a copiilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa