În București, Constanța, Ploiești și Oradea există o școală care nu dezvoltă doar creierul copiilor, ci și atenția, concentrarea și răbdarea lor. Aici, copiii învață tehnica de calcul japonez cu soroban, un abac japonez transformat din abacul chinezesc. Tehnica presupune efectuarea de calcule aritmetice, chiar și de ordinul miliardelor, în minte. E o tehnică veche japoneză, care există din secolul al XV-lea. Din anii ’30 ai secolului trecut, a început să fie folosită în școli. Se folosește și în zilele de astăzi, în școlile de soroban numite „jyuku”. În România, Nomin Damdin, o mongolă căsătorită cu un român, a deschis aceste școli Nomin Jyuku.
Sigur îi știi pe copiii aceia care au impresionat țara efectuând calcule de ordinul miliardelor în minte și recitând în același timp poezii ori făcând alte lucruri care necesită gândire. I-ai văzut la Next Star, la Românii au talent ori la Chefi la cuțite. Au uimit audiența și au primit Golden Buzz-ul. Sunt copiii școlilor Nomin Jyuku, unde se învață tehnica de calcul japonez.
Ceea ce nu știți este că dincolo de acești premianți, există o mulțime de povești de succes. Cum este povestea emoționantă a unui băiețel de 6 ani, afectat de o boală neurologică. Sfatul doctorului a fost să înceapă imediat terapii de recuperare, dar și o activitate care să-i creeze cât mai multe sinapse între cele două emisfere ale creierului. „Așa au ajuns la noi. Din spusele tatălui, pe lângă terapiile de recuperare, au prioritizat cursurile de soroban și au exersat în fiecare zi, timp de 4 ani. Acest copil a ajuns să fie primul copil din România care să termine modulul expert. La nivelul expert, copiii efectuează adunări, scăderi, înmulțiri și împărțiri cu 100 de numere de ordinul miliardelor”, spune Nomin Damdin, mongola care îi învață pe copiii din România tehnica de calcul japonez.
Cine e Nomin Damdin
Nomin vine din Mongolia. A ajuns în România în 2003, la studii. Urma să plece în Italia după facultate, pentru un master la una dintre cele mai bune universități private din Milano, Universitatea Bocconi. Celelalte două surori ale sale erau absolvente ale aceleiași universități, o tradiție în familia lor. „Eu urma să fiu a treia din familie care să termine această facultate de prestigiu. Părinții mei au pus întotdeauna accentul pe educație”, povestește Nomin pentru Totul Despre Mame. A fost admisă la Bocconi, însă masterul pe care urma să-l înceapă se desființase, așa că s-a întors în Mongolia. Împreună cu Claudiu, soțul pe care îl cunoscuse în timpul facultății. Cele minus 30 de grade din iernile mongole i-au împins înapoi spre țara natală a soțului, așa că din 2010 s-au stabilit aici, iar Nomin a devenit mama unei fete și a doi băieți.
Mi-am dat seama că sistemul clasic de învățământ pune prea mult accent pe memorare și reproducere și mai puțin pe creativitate. Așa că am început să caut metode alternative de educație. Am dorit să îi înscriu pe băieți la cursurile de soroban, despre care știam că dezvoltă creierul copiilor într-un mod eficient. Cu stupoare am aflat că nu există astfel de cursuri în România, așa că în 2015 am luat decizia să introduc acest concept în România.
Nomin Damdin
A plecat în Japonia. A învățat tehnica de calcul japonez cu soroban de la fondatoarea celei mai vechi școli de acest tip din Japonia. Apoi s-a întors în Romînia și a deschis prima școală de calcul japonez cu soroban la București. După doi ani, a venit rândul orașelor Constanța și Ploiești. În 2023, Oradea.
Ce este tehnica de calcul japonez și la ce ajută
Tehnica de calcul japonez se învață în țara unde a luat naștere în școli încă din anii ´30 ai secolului trecut. Instrumentul pe care se învață această metodă de calcul se numește soroban. Sorobanul este o socotitoare (abac) modificată de japonezi în mijlocul secolului al XV-lea după abacul chinezesc. Altfel spus, matematicienii japonezi au modificat abacul chinezesc de dimensiuni mari într-unul de dimensiuni mai mici, pentru manevrare ușoară. Japonezii au dezvoltat o metodă japoneză distinctă de calcul pe soroban, diferită de metoda originală chineză.
Foarte mulți copii japonezi, mai ales cei cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani, studiază și astăzi sorobanul japonez și aritmetica mentală ca metodă alternativă de calcul, utilă pentru dezvoltarea creierului, îmbunătățirea concentrării, atenției și răbdării. Japonezii susțin că utilizarea sorobanului menține creierul tânăr mai mult timp și că ar întârzia boli degenerative ale acestuia. Metoda de calcul japonez este folosită și în zilele de astăzi în școlile de soroban, numite „jyuku”, cuvânt însoțit și de numele marelui maestru al școlii. Centrele de soroban din România se numesc Nomin Jyuku, după numele mongolei care le-a deschis.
Ce învață copiii care deprind metoda de calcul japonez
În principiu, să efectueze calcule aritmetice foarte grele în minte. Dar acesta este doar beneficiul evident. Dacă te numeri printre cei care spun că aritmetica nu te ajută în viață ori că nu ești, nu ai fost și nici nu vei fi niciodată prieten cu aritmetica, trebuie să știi că metoda de calcul japonez se adresează:
- tuturor copiilor care sunt buni la matematică, dar greșesc la calcule;
- tuturor copiilor care fie nu le place matematica și, în consecință, nu au note bune la această materie;
- tuturor copiilor care sunt foarte deștepți, însă nu au răbdare să termine o sarcină până la capăt;
- celor care nu reușesc să se concentreze la ore sau la activități, celor care nu sunt atenți la detalii și celor care vor să-și îmbunătățească viteza gândirii.
În ce constă studiul acestei metode de calcul japonez
„Un copil care ajunge în centrele Nomin Jyuku are de parcurs 4 module: starter, intermediar, avansat și expert. Din feedback-ul primit de la mii de părinți de-a lungul anilor, putem spune ferm că atenția, concentrarea și răbdarea s-au îmbunătățit după modulul starter. Viteza calculului în minte se dobândește în funcție de stăpânirea excelentă a formulelor de calcul pe Soroban (abacul japonez), de frecvența exersărilor, de cât de pasionat este copilul și cât timp alocă”, spune Nomin.
Parcurgerea lor diferă de la copil la copil, în funcție de ritmul învățării, de efort și perseverență. „Orice copil poate învăța metoda soroban, însă performanța calculului mental este influențată și de cât de des și mult exersează copilul acasă,” ne asigură Nomin. Programa de studiu în centrele Nomin Jyuku se deosebește de la alte programe în care se predau metode asemănătoare prin faptul că elevii învață într-un timp de două sau trei ori mai rapid toată metoda de bază.
Metoda de bază înseamnă toate formulele de adunări, scăderi, înmulțiri și împărțiri pe Soroban. În timp ce deprind formulele de calcul pe soroban, copiii încep să lucreze și imaginar, proiectând instrumentul de calcul în minte.
- CITEȘTE ȘI: Oana Moraru: „Nu cred în nota 10!”
Cât de repede se învață metoda de calcul japonez cu Soroban
Gândește-te cum ar fi să ai un calculator în minte și să poți efectua calcule fără pix sau hârtie? Ba mai mult, să reciți poezii, ori să rezolvi cubul Rubik în același timp în care aduni 9.784.563 cu 1.038.192. Sau înmulțești. Copiii pasionați de Soroban ajung să efectueze calcule în minte în câteva luni de curs. Nivelul starter se parcurge între 2 și 9 luni, în funcție de vârstă, spunem Nomin. După primul nivel, numerele pe care le calculează copiii sunt de ordinul zecilor până la miliarde! „Ca să termine toate aceste module este nevoie de 2-3 ani. Manualele noastre sunt gândite ca într-un timp foarte scurt să învețe copilul tot ce trebuie să știe”, ne asigură Nomin.
După fiecare nivel, copilul poate obține o certificare de la partenerii din Japonia, participând la un examen simultan cu elevii japonezi. Dacă trece examenul cu succes, va primi o diplomă din Japonia care atestă nivelul la soroban.
De ce aleg părinții acest studiu pentru copiii lor
„Părinții vin către noi din multiple motive. Unii vor să contracareze efectele utilizării excesive a tehnologiei și își doresc să vadă îmbunătățiri în ceea ce privește atenția, concentrarea, răbdarea copiilor. Alți părinți aleg Soroban pentru că vor să «repare» relația copilului cu matematica. Metoda japoneză fiind mai atrăgătoare pentru copii, se dezvoltă și dragul de matematică, pentru că este foarte încurajator să reușești ușor ceea ce părea greu”, ne mărturisește Nomin.
Sunt și părinți cu copii atrași de cifre și de calcule. Acești copii fac foarte repede performanță la calcule mentale, ajungând să participe și la olimpiade internaționale de aritmetică mentală. „De când elevii noștri au câștigat olimpiade internaționale de calcul mental, vin și copii care vor un sport al minții în care să exceleze”, spune Nomin cu mândrie în glas. Cu toții însă își îmbunătățesc încrederea în forțele proprii, dragul de matematică, concentrarea, atenția și răbdarea. Și toate acestea duc la rezultate mai bune la toate materiile școlare. Altfel spus, rezolvă probleme mai repede, citesc mai fluent sau au o viteză mai mare în rezolvarea sarcinilor intelectuale. Prin metoda de calcul japonez, copiii își stimulează acea parte din creier responsabilă de empatie, intuiție și interpretarea de ansamblu a realității.
- CITEȘTE ȘI: Cum era, cum este și cum aș vrea să fie școala
Centre Nomin Jyuku în toate orașele din România
În prezent, există patru centre Nomin Jyuku în România. Unul în București (2016), primul deschis, și câte unul în orașele Ploiești, Constanța (2018) și Oradea. Ultimul a fost deschis chiar în 2023. Cursurile se pot ține atât fizic, în orașele unde există deja aceste centre, dar și online. În 2022, alături de câțiva dintre elevii ei, Nomin s-a prezentat în Arena leilor. A obținut 80.000 de euro, Dan Șucu fiind „leul” care s-a arătat interesat să investească în businessul ei. Visul lui Nomin este să deschidă câte un centru în toate orașele din România. „În anul 2024 dorim să ne extindem în toate orașele din România. Ca să beneficieze toți copiii de această metodă autentic japoneză care și-a dovedit eficiența în ceea ce privește maximizarea potențialului intelectual la copii”, mai spune ea.
Dacă ți-a plăcut acest articol despre tehnica de calcul japonez, te-ar putea interesa și:
- Școală de stat sau școală privată? Cum să iei o decizie corectă pentru copilul tău
- Oana Moraru, despre trecerea la homeschooling: ”Eu nu aș alege asta pentru copilul meu”
- Oana Moraru: „Cum să îmi salvez copilul de aberaţiile şcolii de astăzi?