Teatrul Dubee Doo: „Joaca este cel mai consistent cadou pe care îl putem oferi copiilor”

Raluca Dumitrică
dubee-doo-totul-despre-mame

Actorii Teatrului Dubee Doo deţin câteva reţete magice de fericire pentru copii!

Ne-am întâlnit recent cu echipa Teatrului Dubee Doo şi n-am putut să nu remarcăm cât de rapidă a fost chimia dintre ei şi copiii cu care au interacţionat. Pentru că am vrut să aflăm care sunt secretele acestei legături magice dintre oamenii scenei şi micii spectatori, am stat de vorba cu echipa teatrului, care ne-a spus adevărul gol-goluţ! 🙂

TOTUL DESPRE MAME: Ce fel de diferenţe există între teatrul pentru copii şi cel destinat adulţilor, din punct de vedere al protagoniştilor de pe scenă? Poate oricine să se adreseze unui public format din copii?

Teatrul Dubee Doo: Sunt diferențe care apar la nivel de expresivitate: a caracterelor, a limbajului, a mişcării scenice, a muzicii şi a situațiilor, astfel ca mesajul livrat să fie clar, acțiunea să fie uşor de urmărit şi de savurat. Ca în orice piesă de teatru, personajele trebuie să fie bine conturate pentru a putea livra şi mesajul educativ. Aici nu e loc pentru paradigme şi atât acțiunile, cât şi personajele trebuie să fie curate pentru a nu lăsa loc speculației în ceea ce privește caracterul pozitiv sau negativ, ele constituindu-se în modele pentru cei mici. Morală, pildă, diferitele tipuri de personaje sunt elemente pe care le regăsim atât în piesele pentru adulţi, cât şi în cele pentru copii. Dar de cele mai multe ori copiii sunt cel mai sincer şi mai exigent public, iar atenţia lor este atrasă prin joc, interactivitate, culoare, elemente speciale care să îi ţină captivaţi şi interesaţi de la începutul până la sfârşitul unei piese.

TOTUL DESPRE MAME: Un critic de specialitate ştie cum trebuie să fie un bun actor pentru publicul de vârstă mică. Dar cum arată un bun actor în viziunea copiilor? Ce îi impresionează mai mult pe cei mici atunci când sunteţi pe scenă?

Teatrul Dubee Doo: Un actor bun rămâne un actor bun indiferent că joacă pentru publicul adult sau pentru cel mic. Scenariul este cel care îl pune în valoare, pentru că el îi conturează caracterul. Însă, ceea ce este esențial pentru un actor care joacă pentru copii este căldura pe care o aduce pe scenă. Indiferent că face un personaj pozitiv sau unul negativ, actorul, în cazul nostru, creează o legătură afectivă cu publicul şi prin aceasta se generează acea situație în care publicul trăieşte în modul cel mai personal povestea care se desfăşoară acum, nu doar în fața lor, ci şi cu implicarea lor directă. Am putea spune deci, că un actor bun în teatrul pentru publicul mic este un actor care îndrăgeşte copiii, îi cunoaşte şi, având simțul responsabilităţii, ştie să îi conducă pe cei mici la concluziile morale care sunt esențiale în domeniul artistic.

TOTUL DESPRE MAME: Care este rolul teatrului în dezvoltarea copiilor? Se poate vorbi şi despre o serie de beneficii mai complexe pe care le are asupra celor mici, de genul eliminării blocajelor din viaţa lor, potenţarea unor calităţi, aplicarea abilităţilor deprinse la cursurile de teatru în anumite domenii de activitate?

Teatrul Dubee Doo: Rolul teatrului este destul de complex, dar în principiu este vorba despre dezvoltare personală. Şi când vorbim despre dezvoltare personală ştim că ea îmbracă mai multe aspecte, de la însuşirea principiilor morale de bază până la dezvoltarea simţului estetic, devenind asfel un proces de cultivare a spiritului. Eliminarea inhibițiilor, a blocajelor şi libertatea în exprimare sunt doar câteva dintre beneficiile pe care arta teatrală le aduce. De asemenea, identificarea structurilor şi clişeelor psihologice, prin jocul de roluri, conduce către o mai bună cunoaştere a propriei persoane şi a celor din jurul nostru, capacitând, astfel, forţa interioară, dar şi abilitatea de a rezolva situații conflictuale cu o mult mai profundă înţelegere.

TOTUL DESPRE MAME: Mulţi părinţi renunţă la joaca ficţională şi carismatică de rol pe care o pot face cu cei mici, pentru că li se pare că sunt neadecvați şi caraghioşi. Cât de importantă este această joacă pentru cei mici, dar şi pentru cei mari?

Teatrul Dubee Doo: Se ştie deja că cel mai eficient mod prin care omul asimilează informații este jocul. Este, de asemenea, esențial pentru dezvoltarea noastră să scăpăm de frica de penibil. De obicei, ea este cea care ne împiedică să ne exprimăm, aducând pe lângă frustrare, incapacitatea de a ne descoperi şi folosi adevăratul potențial. Prin caracterul social, teatrul rezolvă aceste blocaje speculând situații, construind sau dezvoltând în acelaşi timp abilităţi de exprimare verbală şi non-verbală, exersând spontaneitatea şi amplificând bucuria de a trăi liber.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt trucurile de teatru pe care le pot aplica părinţii acasă, alături de copiii lor, şi ce utilitate au acestea? Oferiţi-ne 3 idei de jocuri ce se pot pune în practică în familie şi care au la bază noţiuni de actorie.

Teatrul Dubee Doo: Joaca este cel mai consistent cadou pe care îl putem oferi copiilor. Este, pe de o parte, dovada noastră de iubire în ochii lor şi prin aceasta, ocazia de a consolida legătura afectivă cu cei mici, iar pe de altă parte, ocazia părinţilor de a crea poveşti pentru a le transmite, într-un mod amuzant şi uşor de înţeles, principii de viaţă şi modele de comportament. Joaca le stimulează imaginația, dar îi şi ajută să identifice ei înşişi calităţile pe care să şi le însușească sau, dimpotrivă, defectele şi atitudinile pe care trebuie să le evite, prin reliefarea, sub ghidajul părintelui, a mecanismului Cauză-Efect. În plus, le oferă părinţilor ocazia să observe tendințele copilului şi, în funcție de acestea, să recurgă la cultivarea sau corectarea lor.

Un binecunoscut joc, este Mima. Este amuzant şi ne ajută să ne focalizăm expresivitatea la nivelul mişcării, controlând astfel şi impulsul de a ne exprima prin intermediul vorbirii. Cultivă, deci, atenția asupra propriului corp şi aduce un anumit set de informații privind obiectul mimat (fie că este animal, profesie etc.)

Un alt joc, care nu are nevoie de expunere largă şi este uşor de ineles, este Oglinda. Cei doi stau față în faţă. Fiecare, pe rând, va juca rolul de oglindă a celuilalt. Aceasta înseamnă că îi va reproduce mişcările, efectuate lent şi într-o fază ulterioară (opțional), concomitent cu acestea, va rosti propozițiile pe care cel care joacă rolul de Om, le formulează într-un mod, bineînțeles, silabisit, pentru a putea fi reprodus aproape simultan.

Pentru al treilea joc, am indica crearea unei poveşti sau reproducerea uneia clasice. Este un joc de improvizație în care beneficiile sunt cele expuse mai devreme şi în care variabilele sunt date de imaginația copilului, dar şi de spiritul de observație şi de capacitatea de intervenție ale adultului. Aceasta dacă vrem că joacă să fie hiper-conştientă 🙂 . Dacă nu, doar jucaţi-vă mult! Joaca este benefică prin ea însăşi!

TOTUL DESPRE MAME: În ce măsură absenţa unei recuzite concrete reprezintă un impediment în aplicarea acestor trucuri? Cum îşi poate face un părinte o ”recuzită” jucăuşă în propria locuinţă?

Teatrul Dubee Doo: După cum ai observat, primele două jocuri nici nu au nevoie de recuzită. Dar în niciun caz absența recuzitei nu va fi un impediment, în nicio situație. Pentru că vorbim despre copiii care transformă dormitoare în castele, perii de păr în microfoane şi pietrele în pâine. Da, atât de miraculos este Universul lor, că nu au nevoie decât de invitaţi pe care să îi primească şi să le dăruiască din bogăţia lor.

TOTUL DESPRE MAME: Ce sfat aveţi pentru părinţii ai căror copii vor neapărat să se facă actori şi al căror comportament indică în mod clar că îşi doresc acest traseu artistic?

Teatrul Dubee Doo: Actoria este un domeniu cu aplicații multiple. Tehnicile folosite în cadrul cursurilor de actorie aduc beneficii diverse şi îşi arată eficiența în orice domeniu de activitate. Indiferent de vârstă, actoria se constituie într-un mijloc eficient de dezvoltare personală. Deci nu este nevoie nici măcar de talent pentru a primi beneficiile pe care un curs de actorie le poate aduce. Pentru cei care au nativ o inclinație către acest domeniu artistic, rezultatele se vor vedea, în plus, pe scenă. Iar acest talent poate fi descoperit cu uşurinţă, de un actor cu experiență şi cultivat în mod corespunzător. Credem cu tărie că cei mici trebuie încurajaţi să-şi dezvolte această latură care este legată în mod clar de teatru, prin participarea lor la diverse training-uri, cursuri pe acest domeniu, pentru că teatrul este o formă foarte frumoasă de exprimare, iar copiii se angajează în mod serios în proiecte care pot să le pună în evidenţă talentele artistice.

TOTUL DESPRE MAME: Cine este Teatrul Dubee Doo, cum a prins el contur şi care este povestea din spatele alegerii numelui teatrului?

Teatrul Dubee Doo: Teatrul Dubee Doo este un concept de teatru ambulant, care include reprezentaţii de teatru pentru copii, activităţi recreative şi educative, jocuri interactive, dans, sesiuni de face painting, ateliere de interpretare teatrală şi de creaţie pe diverse paliere (inclusiv pictură pe sticlă sau lemn, confecţionarea de obiecte decorative etc.), pantomimă, improvizaţie, animaţie şi o mulţime de alte activităţi care să îi bucure pe cei mici, dar şi pe cei mari deopotrivă.

Proiectul este dedicat copiilor cu vârste între 2 şi 10 ani, dar şi părinţilor, educatorilor, cadrelor didactice specializate. Teatrul Dubee Doo performează în săli de spectacol, spaţii neconvenţionale, grădiniţe sau locuri de joacă, ori în aer liber.
Denumirea lui a venit dintr-o joacă de cuvinte, de sunete. Şi ne-a dus cu gândul la personaje celebre de animaţie şi în general la tot ce ţine de creativitate la vârsta fragedă. Ni s-a părut că ar fi un nume sonor şi foarte potrivit pentru o bufniţă cu aripi create din mânuţele copiilor, care este în fapt chiar mascota teatrului.

TOTUL DESPRE MAME: Unde vă poate găsi publicul în perioada următoare şi ce surprize pregătiţi pentru anul viitor?

Teatrul Dubee Doo: În fiecare weekend, Teatrul Dubee Doo vă invită, de la ora 11:30, în mansarda Magazinului Diverta din Piaţa Romană, nr. 5, să vă întâlniţi cu personaje de poveste sau să participaţi la diverse ateliere de creaţie. Vom juca spectacole după opere celebre, iar cei mici vor avea ocazia să devină ei înşişi personaje în cadrul evenimentelor pe care le organizăm. Suntem alături de cei mici şi de părinţii lor şi în cadrul unor petreceri private sau ale unor companii şi răspundem cu bucurie tuturor celor care îşi doresc să participe la evenimente interactive, pline de voie bună şi bună dispoziţie. Pentru detalii privind programul nostru, puteţi accesa şi pagina noastră de Facebook.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa