Sporturile de iarnă pentru copii

Ramona Dinescu

Sporturile de iarnă pentru copii sunt la mare căutare în această perioadă, mai ales că mai este mult până la primăvară, iar zăpada nu pare să lipsească.

Cred că majoritatea dintre noi ne-am pus întrebarea ce facem cu copiii iarna aceasta, mai ales în urmă cu câteva zile când școlile au fost închise iar zăpada pare că s-a adunat grămadă peste București și multe orașe din țară, ca într-o poezie de Coșbuc. Și, să nu uităm, vine vacanța intersemestrială.

Și eu am avut aceeași dilemă și am enumerat rapid ce posibilități am: bătaie cu bulgări, săniuș, schi și patinaj. Alte sporturi, precum snowboarding-ul sunt recomandate după vârsta de 7 ani.

Zăpada, ţurţurii de gheaţă de la ferestre, derdeluşul şi oamenii de zăpadă, toate la un loc, reprezintă un peisaj mirific, adorat de copiii de toate vârstele. Spre disperarea părinților care, de multe ori, percep venirea iernii şi, implicit, căderea zăpezii ca pe un chin, cei mici vor să stea tot timpul numai în zăpadă şi uită de multe ori că sunt aproape înghețați de frig sau că ar trebui să mănânce. Programul obișnuit de grădiniță. școală, odihnă sau igienă, fixat cu strictețe de mămici, este ignorat cu desăvârșire de copiii fericiți că a venit zăpada.

În definitiv, cuvântul „iarnă” are semnificaţia clară de „multă distracţie şi multă joacă” pentru toţi copiii. Alege cele mai bune jocuri ale zăpezii pentru ca micuțul să se distreze pe cinste şi să nu-i pară rău că a trecut iarna şi el nu s-a bucurat de ea.

Dacă puiul tău este este prea mic şi încă nu poate schia sau patina, adică are mai puțin de 3-4 ani, nu e nici o tragedie. Se poate juca foarte frumos cu bulgării dă zăpadă sau, cu ajutorul părinţilor lui, poate face un om de zăpadă de toată frumuseţea. Totul este să-i aibă alături pe cei dragi, deoarece, numai aşa, va simţi căldura familiei, care îl va ajuta să ignore gerul de afară.

Instrumentele de bază și planul de lucru sunt: bătaia cu bulgări, derdeluşul şi omul de zăpadă. În fiecare zi trebuie să te reinventezi, însă, pentru ca cel mic să nu se plictisească. Ca să ții răcelile la distanță, asigură-te că în zilele friguroase de iarnă, copilul este echipat cu haine groase, dar nu foarte multe, mănuşi în mânuţe şi o căciuliţă groasă. La fel și tu, atât pentru a-i oferi un exemplu, cât și pentru a te proteja, la rândul tău, de probleme de sănătate de care, cu siguranță, nu ai nevoie. Tati nu trebuie nici el uitat sau scos din program. În plus, cine trage sania mai bine decât el?

Odată ajunşi afară, încingeţi o bătaie cu bulgări de toată pomina care îl va distra pe puştiul tău mai mult decât orice jucărie. Băieţilor le plac foarte mult cazematele de zăpadă, aşa că nu mai stați pe gânduri și începeți să construiți. Fetele își doresc tot felul de personaje din zăpadă pe care, eventual își propun să le și îmbrace. Așa cu ar fi indicat să vă gândiți și la recuzită specifică.

Într-o altă zi, puteţi face împreună un om de zăpadă. Pune-l pe cel mic să caute prin garajul tatălui său câţiva cărbuni şi o mătură, iar tu adu din casă un morcov şi o cratiţă mai veche. Construiţi amândoi omul de zăpadă, iar apoi distraţi-vă la decorarea lui. Vei vedea ce fericit va fi copilul tău când va observa ce lucruri minunate poate face cu mânuțele lui.

O altă distracţie iubită de copii este săniuşul. Sub vârsta de cinci ani se recomandă însă foarte multă precauție. Dacă tu sau soţul tău aveţi timp, nu ar strica să mergeţi cu cel mic pe derdeluş şi să va daţi împreună cu sania. În nici un caz nu lăsa copilul singur pe sanie dacă este foarte mic. Toate distracţiile acestea ar fi bine să dureze în jur de două, trei ore pe zi. 

Sporturi de iarnă

Dacă copilul a trecut de vârsta de 3-4 ani, poţi să îl duci la patinaj sau la schi. Oricare ar fi decizia ta sau a lui, umblă la o puşculiţă mai mare pentru că acestea sunt sporturi destul de costisitoare. Trebuie să iei în considerare că aceste sporturi îl vor ajuta la o bună dezvoltare fizică şi psihică şi dacă  vezi că micuțul tău este talentat îl poți înscrie la un curs intensiv astfel că, cine știe, poate face chiar performanță.

Preţul unui bilet de intrare la patinoar variază între 5 şi 15 RON, iar o şedinţă de iniţiere (o oră) în patinaj costa circa 15 RON. O pereche de patine reglabile se poate cumpăra cu aproximativ 200 de RON. Patinajul se poate practica și în oraș pentru că în majoritatea orașelor există cel puțin un patinoar.

Pentru schi e nevoie de o vacanță pe cinste care presupune zile de concediu pentru părinți, cazare și transport la munte.

O pereche de schiuri porneşte de la 400-500 RON, iar închirierea lor pentru o zi poate costa între 30 şi 40 RON. O oră de iniţiere în acest sport poate varia între 50 și 100 de lei, în funcție de zonă și de instructor. Nu uita că la schi ai nevoie și de bilete speciale pentru teleschi sau telescaun, care pot costa mai multe sute de lei pe sezon.

Personal, recomand pârtia de schi din zona Harghita Băi, care este una suficient de mică, potrivită copiilor, iar prețurile pentru închirierea echipamentului și pentru taxa unui instructor sunt rezonabile. Ca să nu mai vorbim de prețurile pentru cazare care sunt incomparabil mai mici față de cele de pe Valea Prahovei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa