Slime este noua modă printre copii. Cât de sigură este?

Cristina Călin, redactor
slime

Slime este noua pasiune a copiilor de toate vârstele. Un fel de plastilină gelatinoasă pe care o pot prepara în casă a devenit subiectul principal de discuție printre școlari și adolescenți. Caută filme pe youtube din care să învețe cum să prepare în casă, fac schimb de rețete, caută combinațiile perfecte. Totuși, trebuie să ne întrebăm dacă este cu adevărat o joacă sigură pentru sănătatea lor, mai ales că implică folosirea de substanțe chimice, potrivit contrytelegraph.net.

Ca să vă dați seama de popularitatea slime, vă spun doar că numărul tutorialelor de pe YouTube a depășit 1 milion, iar pe Instagram sunt peste 270.000 de postări despre ea. Nu este greu de făcut, ba chiar ar putea să deschidă apetitul copiilor pentru chimie, însă principulul ingredient este borax-boratul de sodiu. Acesta are multiple întrebuințări, printre cele mai cunoscute fiind la fabricarea detergenților și a săpunurilor. Totuși, trebuie utilizat cu foarte mare grijă pentru că, dacă intră în contact cu pielea sau cu ochii, duce la apariția inflamațiilor. Praful de borax poate fi și inspirat și, odată ajuns în tubul digestiv produce iritații, iar în cantități mari chiar decese.

Cum afectează slime?

Trebuie să luăm în calcul faptul că la distracția preparării slime participă și copii de 6 ani sau mai mici, care nu pot manipula cu grijă substanța. Presa din Anglia a atras atenția recent asupra mai multor cazuri de copii care au suferit arsuri din cauza boraxului. Una dintre victime este o fetiță de 10 ani din Manchester, Deejay Jemmett, care a ajuns la medicul platician care a trebuit să repare pielea arsă, după ce copila a încercat să facă slime după o rețetă luată de pe internet. Și în Statele Unite ale Americii au fost raportate arsuri de gradul 2 sau 3 din cauza folosirii de borax de către copii.

Agenția Europeană a Substanțelor Chimice a clasificat boraxul ca substanță periculoasă menționând că duce la infertilitate, afectează vederea, iar femeile însărcinate pot suferi avort.

Cât de sigure sunt jucăriile copiilor? Iată la ce să fii atent când le cumperi!

Slime se poate face și fără borax, deși majoritatea tutorialelor îl indică drept ingredient principal. Totuși există și variante sigură. Puteți face slime din lipici, colorant alimentar, sclipici, apă, sare. Orice rețetă ați alege nu lăsați copiii nesupravegheați.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa