Cine sunt copiii copiilor noștri?
Ar trebui să se dea o lege pe care să o respecte toate mămicile. Copiii copiilor noștri sunt ai lor și atât. Și când aceștia au cinci ani și se joacă fie cu păpuși sau mașinuțe, fie când sunt deja adulți și chiar au propriii lor copii.
Francoise Dolto spunea în cartea Când apare copilul că jucăriile sunt copiii copilului. Ele trebuie să le aparțină în totalitate copilului și ceea ce face cu ele nu-i mai privește deloc pe părinți. Nu trebuie confiscată niciodată o jucărie unui copil, asta înseamnă sadism, e ca și cum ai confisca unei mame copilul.
Pe principiul, puterea exemplului, imaginează-ți pentru o secundă ce-ar însemna să-ți ia cineva copilul. Așa, pur și simplu. Acum poți conștientiza ce s-ar întâmpla în sufletul copilului tău dacă i-ai confisca jucăriile.
De câte ori nu ți-ai văzut fetița vorbind cu păpușa ei preferată ca și cum ea ar fi mama ei? De câte ori nu ți-ai văzut băiețelul încercând să-și imite tatăl atunci când parchează o mașinuță? Toți copiii fac asta, ai făcut-o și tu, am făcut-o și eu.
Care-i treaba cu simțul proprietății la copii?
Începând cu vârsta de 4-5 ani, un copil poate înțelege destul de bine ceea ce i se întâmplă, iar de la 6 ani deja pricepe ce înseamnă furtul, dar mai ales ce este simțul proprietății personale. Jucăriile sunt primele lucruri care-i aparțin, iar noi trebuie să-i respectăm acest drept. În calitate de adulți poate că percepem jucăriile ca fiind niște simple accesorii din plastic sau pluș, ceva cu care copiii noștri să-și mai piardă timpul, însă adevărul este că jucăriile contribuie la o dezvoltare emoțională și rațională impetuoasă.
Copiii copiilor noștri sau jucăriile sunt vitale în creșterea și educația lor, fiind o formă de amuzament (pentru că se distrează), cultivare (pentru că învață) și explorare (pentru că testează). Și atunci, de ce să le luăm vreodată acest drept? De ce să nu le oferim șansa de a le demonstra tot timpul că nu degeaba au încredere absolută în noi? Sigur că vor fi situații în care nu vom ști rezolvarea unor probleme sau cele mai bune răspunsuri la întrebările lor. Sigur că fiecare copil are capacitatea de a ne pune în dificultate și de a ne scoate din sărite uneori.
Când nu mai știi ce să faci, pune-te în locul lui
Nu-i impune niciodată lucruri copilului tău, fie că are 5 ani, fie că are 30. Nici noi nu facem întotdeauna ce ne cere copilul și de multe ori suntem nevoiți să-i explicăm de ce abordăm un anumit tip de comportament. Explică-i. Spune-i de ce te aștepți să se poarte într-un fel, spune-i ce are el de câștigat în funcție de alegerile sale, explică-i ce e bine și ce e rău, dar mai ales de ce.
Să nu furăm niciodată copiii copiilor noștri, chiar dacă sunt jucării, aspirații, sentimente! Ba mai mult decât atât, în limita posibilităților financiare ale fiecăruia, este recomandat să cumpărăm copiilor jucării care să le stimuleze creativitatea, logica și vocabularul. Găsești o serie de jucării interesante aici.