Puzzle-urile ajută la dezvoltarea capacităților intelectuale ale copiilor. O variantă ideală în comunicarea cu părinţii (P)

Ileana Mirescu

Dezvoltarea capacitatilor intelectuale la copii este o un lucru care îi preocupă pe toți părinții. Ce putem face, ce le putem oferi, cum îi putem ajuta pe cei mici să se dezvolte armonios sunt întrebările la care fiecare părinte caută să răspundă. Că cei mici învață prin joacă este un lucru pe care îl știm cu toții. Vorbim astăzi, pe larg, despre beneficiile jocului de puzzle și vă propunem o gamă variantă de puzzle care o să satisfacă și cele mai sofisticate gusturi.

Din primii ani de viață ai copiilor mei, am exersat diverse tipuri de puzzle. Cât erau foarte mici, mai degrabă le făceam noi, adulții, însă, pe măsură ce copiii au crescut, și-au dezvoltat dexteritatea în realizarea celor mai sofisticate variante de puzzle. Partea care mie îmi plăcea maxim era că îi puteam ține concentrați pentru o perioadă lungă de timp. Documentându-mă, am văzut însă că beneficiile sunt mult mai importante de atât și insist și acum, când au ajuns aproape adolescenți, să ne mai jucăm câte un puzzle împreună.

Dezvoltă aptitudini fizice

Provocarea jocului de puzzle, de a găsi piesele potrivite și de a le așeza în locul potrivit, îi ajută pe copii să-și dezvolte anumite aptitudini fizice. În primul rând, este vorba despre coordonarea mână-ochi. La început, cei mici nu își vor da seama unde este locul unei anumite piese și vor încerca, pe rând, s-o plaseze în toate locurile disponibile. Prin urmare, exercițiile acestea de coordonare îi ajută pe copii să-și dezvolte și motricitatea fină, care stă la baza altor aptitudini, cum ar fi scrisul, desenul, prinderea obiectelor, îmbrăcarea sau dezbrăcarea.

Puzzle-urile ajută la dezvoltarea capacităților intelectuale ale copiilor. Consolidează aptitudini emoționale

Primul lucru pe care copiii îl pot învăța rezolvând puzzle-uri este că nu se pot grăbi. Chiar dacă suntem în secolul vitezei și mai toate lucrurile se petrec ACUM, lecția răbdării trebuie învățată. Iar o bună metodă de a-i învăța despre răbdare este puzzle-ul. Pe de altă parte, și capacitatea de lucru în echipă și pe etape este un avantaj pe care copiii îl exersează prin acest tip de joc. Atunci când vă jucați împreună, cel mai bine este să vă faceți un plan înainte, să stabiliți niște pași, eventual, să și așezați piesele pe culori.
Puzzle-ul îi va învăța pe copii că rezultatul ține de munca lor sau a echipei și numai buna execuție te poate ajuta să obții ce-ți dorești.

Ce aptitudini cognitive sunt exersate

Puzzle-urile antrenează foarte bine memoria atunci când piesele sunt asemănătoare și cei mici le testează pe fiecare în parte să vadă dacă se potrivesc.
Variantele pentru copiii foarte mici, bazate pe forme geometrice, ajută la recunoașterea formei. Un alt beneficiu al acestor jocuri este gândirea critică, pe care copiii o folosesc pentru a vedea dacă o piesă se potrivește sau nu într-un anume loc.

Ce spun cercetătorii: ”Ești mândru de tine într-un mod sănătos!”

Nu numai că fanii puzzle-urilor spun că sunt mai fericiți, însă este dovedit științific că acest tip de joc îți îmbunătățește starea de spirit în mai multe moduri. „Mai multe țeluri sunt atinse când faci un puzzle. Iar rezultatul per ansamblu poate fi arătat ceea ce aduce admirație și recunoștință. Îmi place să fac diferența între mândria arogantă și cea sănătoasă – oamenii care fac puzzle-uri pot fi mândri de ei într-un mod sănătos”, este de părere dr. Stephan Lermer, psiholog în comunicare.

Puzzle-urile ajută la dezvoltarea capacităților intelectuale ale copiilor. De ce este important să ne jucăm împreună

Puzzle-urile sunt jocuri fără vârstă. Ne putem juca și bucura de ele indiferent de anul în care ne-am născut. Pentru părinți, este o metodă de conectare cu copiii, pot lucra împreună cu cei mici fâcând echipă și lucrând împreună pentru un scop comun.

Indiferent de ocazie, vă recomandăm pentru astfel de distracții puzzle-urile Ravensburger, care vin într-o multitudine de variante, potrivite atât pentru adulți, cât și pentru copii, de la câteva piese (pentru cei foarte micuți) și până la 9.000 de piese pentru adulți sau pentru jocuri în familie. Ravensburger este lider de piață european și singurul producător de puzzle-uri de calitate premium. Descoperă și tu distracția cu Ravensburger!

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa