Perseide 2016. Dați fuga cu copiii la Observatorul Astronomic! De azi, plouă cu stele!

TOTUL DESPRE MAME
perseide 2016

În fiecare an, în august își face apariția curentul de meteori numit Perseide. Impropriu spus, o ploaie de stele. Cerul va fi plin de stele, iar acesta este un bun prilej pentru a le oferi copiilor nu doar un spectacol inedit, ci și o lecție de astronomie.

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, scrie astro-urseanu.ro, siteul Observatorului Astronomic ”Amiral vasile Urseanu” din București.

Orele de observare a Perseidelor

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare. Pentru Perseide, perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus.

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, între ore 15 și 18:30, ora României. Este clar că din România nu se vede maximul (fiind zi în intervalul acela). Totuși, vom putea observa panta ascendentă și pe cea descendentă a maximului, în nopțile de 11/12 și 12/13 august.

Cea mai bună perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

Cer curat

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. La marginea orașelor mari, în zonele cu aer curat, se pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Cum se observă?

Pentru a vedea meteori, nu aveți nevoie de un instrument astronomic, mai scriu specialiștii institutului astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult, cu atât vedeți mai mulți meteori.

Ce se va vedea?

Urmarind bolta cereasca, veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori, o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime, părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”. Desigur că stelele nu au cum să cadă, de fapt ați observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pământului și la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare).

Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut. Specialiștii spun că aceasta nu este o ploaie de stele. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre Perseide 2016, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa