În cei opt ani de când sunt mămică, dinamica pregătirilor pentru sărbătoarea Paştelui s-a schimbat de la an la an.
La început, când băieţelul meu Petru era doar un bebe cuminte în pătuţ, „intram în priză” cu mult înainte de Florii: frecam, scuturam, vopseam, găteam ca la carte. Apoi bebeluşul Petru a crescut, a început să fie din ce în ce mai implicat în toate treburile din casă, şi să „mă ajute” scoţând lucruri sau împrăştiind faina pentru cozonaci. A trebuit rapid să schimb strategia şi să aleg între sărbători “perfecte” care implicau o mamă epuizată sau amintiri plăcute care, ce-i drept, nu presupuneau neapărat şapte feluri de mâncare. Am ales a doua variantă! Şi am ales să transformăm treburile gospodărești într-un prilej de a petrece timpul împreună, de a fi fericiţi şi de a le explica semnificaţia Paştelui. Vreau ca atunci când vor fi mari, copiii mei să îşi amintească cu drag de perioada frumoasă din Săptămâna Mare, să revină cu drag acasă de Paşte şi pentru ei să fie un moment de linişte şi de bucurie.
Dăruim din ceea ce ni s-a dăruit
Copiilor le place să fie implicaţi în treburi de oameni mari. Bineînţeles că nu pot face ceea ce ai face tu, singură, fără a avea nişte pitici dezordonaţi prin jur. Dar va veni şi vremea asta, îmi spun mereu, ca încurajare. Deocamdată, facem împreună ordine la jucării. Le sortăm şi le aşezăm pe rafturile lor. Aruncăm ceea ce este stricat. Apoi mergem la dulapul cu hainuţe şi pregătim rochiţele şi cămăşuţele pentru vară, donăm hăinuţe care ne-au rămas mici. Mă folosesc de momentul acesta pentru a le spune că şi noi trebuie să dăm mai departe ceea ce am primit, la rândul nostru. Este săptămâna în care ne amintim de cel mai mare dar primit de oameni de la Dumnezeu.
Ouă cât mai colorate!
În bucătărie e distracţia cea mai mare! Copiii pot alege nuca şi stafidele pentru cozonaci. Ai grijă doar să cumperi ceva mai multe de data asta pentru că se cam “pierd” prin guriţe pofticioase. Dacă sunt ceva mai mărişori, le va plăcea cu siguranţă să bată albuşurile spumă. Copiii mei ştiu sigur că adoră să o facă.
Vopsitul ouălor e cu siguranţă activitatea cea mai aşteptată în zilele acestea. Cei mici pot picta ouăle călduţe cu tempera sau pot desena cu o cariocă pe cele vopsite în prealabil de tine. Poţi alege şi nişte abţibilduri tematice, de mici dimensiuni, pe care să le poată lipi singurei. O metodă care nouă ne place foarte mult este vopsitul cu ajutorul hârtiei creponate. Oul cât mai cald se îmbraca în hârtie, pe care o udăm bine cu oţet. Le lăsăm astfel învelite până se usucă bine, în final obţinând un efect “marmorat”.
Cât timp suntem la bucătărie, le povestesc legenda primelor ouă colorate în roşu cu sângele lui Isus răstignit pe cruce, despre durerea unei mame ce îşi vede Fiul suferind, despre iubirea ei care trece peste toate şi care este la fel de mare ca iubirea mea pentru ei. Copiii tac şi ascultă şi învaţă că Paştele înseamnă ceva mai mult decât o masă bogată.
Dimineaţa Învierii pe înţelesul copiilor
În Vinerea Mare de obicei construiesc împreună cu cei mici o grădină a Învierii în miniatură, inspirată de aici. Într-un vas de grădină, nu foarte înalt, aşezăm un ghiveci mic, culcat, care va simboliza mormântul Domnului. Înconjurăm totul cu pământ de flori, lăsând gura ghiveciului descoperită. În fata ghiveciului facem o potecuţă din pietricele adunate din parc. Este poteca pe care Petru şi Ioan vor merge în dimineaţa Învierii. Din crenguţe adunate în timpul plimbărilor noastre şi puţină sârmă copiii fac trei cruci mici, pe care le aşezăm în spatele mormântului, pe deal. Semănăm câteva seminţe de iarbă şi udăm totul cu grijă. Apoi aşezăm o piatră la gura ghiveciului, pecetluind astfel “mormântul” şi pe care o vom da la o parte în Duminica Paştelui. Această grădină micuţă pe care cei mici o construiesc cu bucurie ne ajută pe noi, părinţii, să explicăm ce sărbătoresc oamenii în fiecare an, de Paşte.
Pregătim lumânărele pentru Înviere
O altă activitate foarte frumoasă pe care o pot face şi copiii este pregătirea lumânărilor pentru masa de duminică. Ne folosim tot de lucruri mici pe care le găsim cu uşurinţă în timpul plimbărilor pe afară: pietricele, pene, muşchi, crenguţe. Într-o ceşcuţă sau într-un ghiveci mai mic “plantăm” o lumânare mai înaltă, tasam bine pământul în jurul ei astfel încât să stea cât mai fixă și îl acoperim cu pietre, scoici sau muşchi. Câteva pene sau fundiţe colorate pot fi lipite pe exterior. Ajutaţi-i să facă câte o astfel de cănuţă pe care să o dăruiască fiecărui membru al familiei şi care să împodobească masa de Paşte.
Familia ta cum se pregăteşte pentru Paşte?