Orășelul copiilor din București: unde este, ce atracții oferă, care sunt costurile

Orășelul copiilor București este unul dintre cele mai importante parcuri dedicate copiilor din Capitală. Fie că locuiești aici, fie că ești în trecere, nu ezita să petreci alături de copii tăi câteva ore bune. Spațiile de joacă, jocurile, zonele de relaxare sunt ingredientele care vor face ziua ta perfectă!

Georgiana Mihalcea, redactor
Orășelul copiilor București
Orășelul copiilor București este locul în care distracția durează 365 de zile pe an.

Orășelul copiilor din București este iubit de toată lumea: de la pitici la bunici, pentru că aici, fiecare găsește ceva de făcut. Zonele de distracție alternează cu cele de relaxare, jocurile pentru care trebuie să plătești bilet se împletesc cu spațiile de joacă gratuite. Așa că parcul este pentru toate gusturile și toate buzunarele. Hai să vedem împreună cum ar arăta o zi în acest loc din București!

Ai chef de aventură, distracție, relaxare și…vată pe băț alături de copiii tăi? Îți recomandăm să dai o fugă în Orășelul copiilor din București și toată familia va fi încântată.

Localizare

Orășelul copiilor București se află în sectorul 4, mai exact pe șoseaua Olteniței nr 23-25. Dacă ajungi în zonă cu mașina personală, trebuie să știi că există o parcare amenajată în spatele parcului, lângă cea mai nouă zonă de agrement a Orășelului. Nu te ambiționa să ocupi locurile de parcare ale riveranilor de lângă intrarea principală, pentru că riști să ți se ridice mașina.

  • Dacă nu ai mașină, poți ajunge foarte rapid cu metrolul, pe magistrala 2 și cobori la stația „Constantin Brâncoveanu”.
  • Tramvaiele care ajung chiar în față sunt 1 și 10, iar autobuzele din apropiere sunt: 116, 223 și 381.
  • Dacă ai ajuns în Ăarcul Tineretului, poți face o plimbare pe aleile acestuia (prin parcul Lumea Copiilor) și ajungi direct la Sala Polivalentă, apoi în Orășelul Copiilor.

Istoria Orășelului copiilor din București

Cum arăta odinioară trenulețul din Orășelul copiilor din București. Sursa foto: Bucureștiul în imagini

Potrivit colegilor noștri de la bercenidepoveste.ro, Orășelul Copiilor a fost inaugurat de „Moș Gerilă” în 1976, și avea tot ce-i trebuia unui parc de distracții la vremea respectivă: tiribombe, mașinuțe, căluți, buburuze, vată de zahăr, montaigne-rousse, ba chiar și-un trenuleț, cu tot cu șină.

Calea ferată era lungă de 1,8 km, trenulețul răspundea cu mândrie la numele de Thomas și toți copiii îl iubeau și voiau să se plimbe cu el în jurul Orășelului.

La început erau de fapt două locomotive, una roșie și una albastru închis, fiecare cu câte două vagoane. Locomotiva roșie s-a ales, după 1989, cu un motor de tractor.

Până în 1991, trenulețul a circulat fără întrerupere, apoi locomotivele și vagoanele au fost închiriate privaților. În 2002 l-au închis pe Thomas în depou, apoi i-au demolat gara (clădirea cu turn cu ceas, care avea cofetărie și o cameră pentru „șeful de gară”) și nu l-au mai lăsat să iasă la lumină decât peste patru ani, când copiii (și adulții) l-au întâmpinat cu bucurie.

Felul în care fusese realizată calea ferată de ITB (fostul STB de astăzi), cu distanțiere de fier sudate între șine, a împiedicat furtul acestora, dar nu și pe al șuruburilor. A mai făcut Thomas o vreme ciuuu-ciuuu, pe o șină care, în multe locuri, era fixată cu cartoane sau lăsată pur și simplu în aer, până în 2011. Atunci au închis tot parcul, pentru că lumea începuse să-i spună Orășelul Groazei: aparatele de joacă puneau în pericol siguranța copiilor, restaurantele nu-și plăteau taxele iar totul fusese lăsat în paragină. Când s-a redeschis, Thomas era un tren cu roți ca mașina și, pe deasupra, verde.

Principalele atracții ale Orășelului Copiilor din București, pentru care plătești bilet

Trenulețul

Gara trenulețului din Orășel se află chiar la intrarea principală. Circuitul pe care acesta merge traversează întreg parcul este în formă de cerc și sunt acceptați copii de la câteva luni la…99 de ani. Prețul este decent, iar copiii mici au gratuitate! Singura zi din an în care cursa este gratuită e 1 iunie, dar atunci este o aglomerație de nedescris! Preț bilet: 15-20 de lei.

Roata panoramică

Inaugurată recent, Roata Panoramică este obiectivul cu prețul cel mai ridicat din întreg Orășelul copiilor din București, dar merită măcar o dată să guști experiența alături de copii tăi. Viteza cu care se învârte este extrem de redusă, așa nu trebuie să ai emoții. Bine, dacă ai rău de înălțime, s-ar putea să ai ceva emoții când vei ajunge acolo, sus și vei admira întreg parcul de la mulți metri înălțime. Preț bilet: 25 lei

Montagne russe

Este renovat recent și oferă senzații tari! Copiii sub 12 ani nu au acces singuri, așa că trebuie să fii neapărat pe șinele întortocheate alături de copilul tău. Bine, tu sau tati! Cel mai curajos dintre voi trebuie să-ți ia inima în dinți și să se așeze cuminte în mașinuța „zburătoare”. Stai liniștită, l-am testat personal și ajungi mereu în siguranță la finish după vreo 90 de secunde. Cât poate să fie de greu?! Preț bilet: 15 lei.

Fast tower

Turnul de mare viteză te așteaptă chiar la intrare. Îți spun cu mâna pe inimă că nu este recomandat decât curajoșilor! Te ridică lent cam la 20 de metri deasupra pământului și apoi te coboară pur și simplu cu o viteză de simți că asta e ultima coborâre pe care o vei apuca vreodată! Bine, așa se văd lucrurile prin ochii mei de adult. Copilul meu este de altă părere, râde cu gura până la urechi de fiecare dată și mereu vrea un „bis” când se termină zgâlțâiala la înălțime. Preț bilet: 15 lei

Crazy dance

Când te uiți la alții cum se dau în Crazy dance totul pare inofensiv, amuzant chiar. Odată ajuns în scaun, cu bara de protecție în față lucrurile se schimbă și totul începe să se învârtă și să se învârtă, apoi să schimbe direcția și, la final să ai mari dubii dacă mai poți merge în două picioare la coborâre. Din nou precizez că asta simt eu, nu și curajosul meu copil! Preț bilet: 10 lei

Mașinuțele electrice

Parcul are două piste cu mașinuțe, care funcționează pe bază de fise. Copiii mici trebuie să fie neapărat însoțiți de părinți, abia după 12-13 ani poți încerca să-i lași singuri, mai ales dacă pista este aglomerată. De cele mai multe ori copiii se distrează cu tamponările, dar acestea pot duce la accidente grave. Mai bine previi, decât să regreți! Preț bilet: 10 lei

Lacul lebedelor plutitoare

În partea de N-E a parcului este amenajat un circuit acvatic pe care plutesc lebede. Bine, ele nu plutesc singure, ci trebuie conduse de un tătic sau o mămică și un copil fericit! Este un loc de joacă sigur, amuzant și nu costă prea mult! Cu siguranță că, dacă plutești o dată, vei reveni cu drag și data viitoare. Preț bilet: 10 lei

Căsuțele cu bunătățuri, terasele și restaurantele

Parcul este plin de locuri viu colorate și frumos amenajate de unde poți cumpăra ceva de mâncat ori de băut. Prețurile sunt rezonabile, iar produsele sunt pentru toate gusturile. Pe lângă grătare ori mâncare de orice fel, cele mai căutate sunt căsuțele care vând: porumb fiert, gogoși, înghețată, sucuri, vată pe băț.

Evident că-n Orășelul copiilor sunt și alte atracții pentru care trebuie să scoți bani din buzunar. Bani cash, nu prea poți plăti cu cardul. Pentru copiii mici găsești și mașinuțe care se mișcă în față și-n spate, celebrul carusel, albinuțele care se învârt la o distranță destul de mică se sol, tobogane gonflabile, trambuline simple ori cu corzi, mini-carturi și  multe, multe altele.

Spații de joacă, relaxare, distracție gratuite din Orășelul copiilor București

Zona comercială din Orășelul copiilor este decorată ca o lume de basm. Sursă foto: Pinterest

În ultimii ani, Orășelul copiilor din București s-a dezvoltat și schimbat foarte mult, în bine, evident. Parcul este plin de bănci viu colorate, amplasate la locuri umbroase numai bune în zilele toride de vară, statui drăguțe lângă care vă puteți așeza pentru a face o poză memorabilă.

  • Zona cu fântâni arteziene se află chiar în centrul Orășelului Copiilor este printre principalele atracții ale parcului în zilele de vară. Apa dansează pe muzică, iar seara jeturile de apă sunt viu colorate. Te poți așeza uneori pe o bancă din apropiere și să savurezi spectacolul fără a face nimic în plus, doar să privești.
  • Zonele întinse pentru joacă și plajă sunt în zona de nord a parcului. Vara am văzut mereu familii cu copii, părinți și bunici că vin aici la picnic, la plagă, la jocuri de tot felul în aer liber.
  • Spațiile de joacă gratuite amenajate de primăria sectorului 4 sunt destul de numeroase în Orășelul copiilor din București. Tobogane, balansoare, leagăne, mini-carusel așteaptă, indiferent de anotimp mici aventurieri să-și consume energia și să se bucure de fiecare în parte.
  • Zonele de relaxare, umbrarele, sunt locurile unde vă puteți retrage departe de zgomotul parcului pentru o gustare, o gogoașă, o apă rece vara ori un ceiuț cald iarna.
  • Terenurile de sport din cea mai nouă zonă amenajată a parcului vă dau șansa să jucați baschet, fotbal, handbal, volei, tenis, totul gratuit, doar să veniți cu mingea de acasă și cu echipa deja formată.
  • Aleile vă stau tuturor la dispoziție pentru plimbări cu biciclete cu două sau trei roți, trotinete, cărucioare, role!

Siguranță, curățenie, facilități

Din fericire, lucrurile s-au schimbat în bine în ultima vreme. Orășelul copiilor din București este un loc în care te simți în siguranță, în care curățenia este la loc de cinste și există mijloace de agrement pentru mari și mici.

  • Parcul este supravegheat în permanentă de echipaje de la poliția locală a sectorului 4. Aceștia patrulează pe dispozitive electrice, pentru a se asigura că toată lumea respectă regulile în acest loc al bunei-dispoziții.
  • Există toalete publice curate, la care ai acces gratuit, iar aleile sunt în permenență curățate de personalul de la ADP sector 4. În plus, coșurile de gunoi din parc îți dau șansa să reciclezi selectiv!
  • Toate mijloacele de distracție respectă standardele de siguranță în vigoare, fiind obligate de lege să efectueze revizii în mod constant pentru siguranța copiilor și a adulților.
  • Parcul este deschis pe tot parcursul anului, iar în Orășelul copiilor din București distracția nu se termină niciodată!

Lumea Copiilor- noul vecin al Orășelului

Imediat ce se termină perimetrul Orășelului copiilor din București, povestea abia începe în…Lumea Copiilor. Intrarea principală a acestui parc este din bulevardul Tineretului, prin partea dreaptă a Palatului Național al Copiilor.

Parcul Lumea Copiilor trebuie să fie exclusiv pentru copii. La fel și Orășelul Copiilor. Cei mici trebuie să aibă unde să se joace, cu ce să se joace, să alerge, să să se bucure atunci când vin în parc. Dacă noi, părinții, îi vedem așa, atunci și noi vom fi fericiți. Însă doresc să trag un semnal de alarmă vizavi de cei care vandalizează aceste locuri de joacă sau le mâzgălesc cu grafitti. Nu le mai stricați, lăsați-i pe copii să se bucure de ele!

Marian Goleac, directorul general al S.C. ADP S4

Mijloace de distracție și relaxare din parcul Lumea Copiilor

Parcul Lumea copiilor se află chiar lângă Orășelul copiilor și poate fi vizitat în fiecare zi. Sursă foto: Pinterest

În dreapta intrării principale se află o parcare amenajată unde îți poți lăsa mașina în siguranță și, mai apoi, distracția și buna-dispoziție sunt garantate 100%.

Ce poți găsi aici:

  • Zone cu aparate de fitness pe care le poți folosi cât timp copilul se joacă.
  • Umbră, multă umbră pe toate aleile parcului, bănci pe care te poți așeza să te relaxezi în voie.
  • Alei largi, prietenoase atât cu pietonii, cât și cu aventuroșii pe role, troninete și biciclete.
  • Spații de joacă extrem de atractive pentru cei mici, viu colorate și extrem de diverse, inteligent amplasate și concepute pentru toate vârstele.
  • Locuri de joacă cu mochetă
  • Pistă de carting
  • Terenuri de fotbal
  • Terenuri de bachet
  • Mese de ping-pong
  • Mese de şah
  • Aparate de fitness
  • Pârtie schi

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa