Noaptea muzeelor pentru copii 2017. Printre participanți: Casa experimentelor, Ferma animalelor, Opera Comică

Cristina Olivia Găburici, Redactor-Șef

Mii de muzee din toată Europa vor rămâne deschise în noaptea de sâmbătă, 20 mai, iar anul acesta oferta pentru copiii bucureșteni este foarte bogată, dat fiind faptul că mai multe instituții culturale și non culturale organizează evenimente pentru cei mici și pentru adolescenți. 

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor se află la cea de-a 13 ediție, iar în București participă 49 de muzee și organizații partenere. Totul Despre Mame a realizat o selecție a muzeelor și a locurilor din București unde sunt așteptați copii în timpul serii și chiar al nopții.

Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa

Pe lângă vizitarea muzeului, în curtea lui copiii pot observa interceptarea liliecilor cu ajutorul detectorului de ultrasunete de către specialiștii din muzeu și colectarea insectelor nocturne cu ajutorul surselor de lumină speciale. Muzeul este deschis până la ora 24.00, iar accesul este gratuit în intervalul 18.00- 24.00. Iată programul pentru seara de 20 mai:

  • 18:00- 24.00 – Vizitarea gratuită a expoziției permanente a Muzeului;
  • 18:00– 24.00 – Proiecții de filme documentare oferite de Digi Animal World;
  • 18:00 – 23.00 – Colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din muzeu;
  • 22:00 – 23.00 – Interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialiștilor din muzeu.

Ferma animalelor

Intrarea va fi gratuită în intervalul 19.00- 23.30, când copiii vor putea vedea cum animalele se pregătesc de culcare, iar apoi vor participa la spectacole de teatru și ateliere de creație (semne de carte, desene cu nisip etc). O parte dintre evenimentele care se vor desfășura aici sunt gratuite, altele vor fi însă contra cost. În cadrul fermei se va afla și o expoziție cu picturi și desene realizate de elevii Școlii gimnaziale nr. 49 din București.

Copiii pot vedea la fermă ponei, capre, oi, porcușori de guineea, struți, păuni, măgăruși, nutrii, rațe, curcani etc. Adresa fermei: str. Sfântul Gheorghe 20, Pantelimon.

Casa experimentelor

casa experimentelorCasa experimentelor a pregătit un program interactiv pentru vizitatori, cu acces gratuit după ora 20.00 și  program până la ora 01.00. La fiecare oră se vor face show-uri demonstrative cu Patul Fakirului (experimentând cum se poate sta pe 2000 de cuie), cu  Bobina Tesla cu ajutorul căreia se realizează fulgere și cu Generatorul Van de Graaff care ”coafează” părul vizitatorilor. Accesul se face fără rezervare, în ordinea sosirii, în grupuri de câte 60 de persoane (pentru electrizarea părului la Generatorul Van de Graaff se va plăti o taxă de 5 lei la recepție). Adresa este: Calea Vitan nr. 242 – Intrarea prin Splaiul Unirii, Parter, Sector 3.

Casa Experimentelor pune la dispoziția vizitatorilor într-un spațiu de 500 mp, 100 de experimente din domeniile: optică și iluzii optice, acustică, electricitate și magnetism, fluide, plasmă, unde, mecanică, matematică și biologie pe care să le testeze, să apese, să rotească, să descopere pe principiul ”pune mâna și încearcă”.

Vizitatorii vor avea la dispoziție spațiul expozițional pentru o durată de o oră fiecare grup de 60 de persoane, intrarea făcându-se fără rezervare în ordinea sosirii. Accesul mașinilor în parcare nu va fi permis, aceasta fiind lăsată la dispoziția vizitatorilor care vor aștepta intrarea în Casă.

Muzeul Național de Geologie

Muzeul va putea fi vizitat între orele 19.00-24.00, iar copiii pot vizita Expoziția tematică “Lumea Dinozaurilor”, realizată în parteneriat cu Dino Parc Râșnov, care va cuprinde o serie de replici, în mărime naturală, ale unor dinozauri care au trăit acum sute de milioane de ani, realizate după ultimele descoperiri paleontologice. O altă expoziție de neratat este ”Lumea cuartului”, care cuprinde 13 piese din cristal de cuarț cu dimensiuni impresionante. Elementul central este un craniu de peste 30 de kilograme, unicul de acest gen din Europa. Piesa, adusă special pentru acest eveniment, realizată în Brazilia cu mijloace rudimentare, este asemănătoare celebrelor artefacte mayase. Precizia tăieturilor și finisajul de înaltă calitate fac din acest exponat un spectaculos punct de atracție.

Orășelul Cunoașterii

oraselul cunoasteriiAveți un copil curios? Suficient de curios încât să stea treaz până la miezul nopții testând legile fizicii și chimiei? În Orășelul cunoașterii va putea descoperi sâmbătă, 20 mai, jocurile științei și știința jocului. Intrarea va fi liberă, dar limitată la 100 de persoane pe oră.
În curtea interioară se vor face  demonstrații de chimie distractivă și ateliere de quilling și origami.
De asemenea, în muzeu, vor fi susținute experimente interactive de știință distractivă.

Orășelul Cunoașterii este destinat copiilor de peste 2 ani, care sunt ajutați să descopere știința prin joacă. Pe o suprafață de 400 mp în interior și 1.000 mp în exterior, sunt expuse, pe 8 zone de interes, exponate-joc cu apă, aer, energie electrică, magneți, jocuri optice și senzoriale, echilibru și angrenaje de roți dințate, etc. Adresa este: Strada Pajurei nr. 3A.

Opera Comică pentru Copii

Sâmbătă, 20 mai, în intervalul 19:00-02:00, copiii vor avea ocazia să participe gratuit la activități desfășurate în 3 spații distincte: foyerul Operei Comice pentru Copii, Salonul Mozart și un spațiu deschis în premieră publicului larg, aflat la etajul al treilea al clădirii.

Odată intrați în foyer, spectatorii vor fi transpuși în atmosfera medievală creată de trupa Truverii, cu instrumente muzicale care stârnesc curiozitatea celor mici. Nu vor lipsi cavalerii în armuri, domnițele și mirosul de fân. În Salonul Mozart, publicul va face cunoștință cu trei maeștri ai deghizării: cameleonul, dragonul de mare și insecta băț, invitați speciali de la Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, partener al Operei pentru acest eveniment. Un alt punct de atracție al serii va fi la etajul al treilea al clădirii, unde este amenajat un spațiu dedicat jocurilor de societate, disponibile gratuit vizitatorilor pe toată durata evenimentului.

Pe lângă activitățile pregătite special pentru Noaptea Muzeelor, Opera Comică pentru Copii invită vizitatorii să doneze o carte pentru copii, în urna amplasată la intrarea principală în clădire. Cărțile vor ajunge în școlile din mediile defavorizate. Adresa Operei Comice pentru Copii este: Calea Giulești nr. 16.

Evenimente în țară

Castelul Bran, din Brașov, cel mai vizitat obiectiv turistic din România, are acces gratuit pentru turiști pe 20 mai, în intervalul orar 20.00-24.00.

Turnul Croitorilor și Cinema Dacia, din Cluj-Napoca, își deschid porțile vizitatorilor între 20:00-03:00, unde vă puteți încânta cu priveliștea cavalerilor și domnițelor costumați în hainele epocii trecute.

Casino va găzdui expoziția de fotografie Clujul are farmec. Programul de vizitare este 20:00-03:00.

Muzeul Național al Unirii, din Alba-Iulia, aveți ocazia să priviți parada de personaje istorice și un atelier pictat de icoane. Toate acestea în decursul programului de vizită 19.00-01.00.

Complexul Muzeal Național Astra, din Sibiu, este deschis între orele 18.00 și 01.00 și propune o suită de evenimente deosebite la care poți participa dacă te afli în zonă. Punctul forte al nopții este dat de reprezentația formației Phoenix, care va avea loc începând cu ora 22.00.

Programul complet al evenimentului Noaptea Muzeelor 2017 poate fi accesat pe site-ul www.NoapteaMuzeelor.ro.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa