Motivul real pentru care s-a inventat landoul. Informații esențiale pentru viața copilului tău (P)

TOTUL DESPRE MAME
parinti copil landou

Majoritatea părinților de nou născuți se află la un moment dat în fața dilemei: scoică auto sau landou pentru primele plimbări cu mașina ale copilului? Care este varianta cea mai sigură, mai confortabilă și mai sănătoasă pentru nou născut? Răspunsurile, bazate pe cercetări, pot fi surprinzătoare. 

Un studiu publicat în 2011 în Marea Britanie a scos la iveală faptul că un număr important de nou-născuți (prematuri sau născuți la termen) au înregistrat dezechilibre semnificative ale saturației oxigenului în sange după ce au stat într-un scăunel auto tip scoică timp de 20 de minute.

Din păcate, în România nu există statistici cu privire la accidentele în care sunt implicați copiii având vârsta sub 1 an. Așa că ne vom raporta la alte țări, care investesc resurse importante în ceea ce înseamnă siguranța copilului în autovehicul.

Mai întâi, trebuie luate în calcul o serie de întrebări ale căror răspunsuri sunt ignorate cu bună știință, pe principiul “mie nu are cum să mi se întâmple”.

 1. Scaunele auto salvează vieți, dar oare sunt utilizate în mod corect, respectându-se vârsta copilului?

 2. Care sunt riscurile de a poziționa un nou-născut într-un scaun auto în loc de landou?

 3. Sunt landourile omologate pentru a fi utilizate în autovehicul?

Un landou este conceput pentru a transporta un nou-născut până la 10 kg ale acestuia în poziția “perfect întins la orizontală”, fie că este adaptat pentru a fi montat pe cadrul unui cărucior, fie în autovehicul ca dispozitiv de reținere în siguranță.

cum arata un landou de masina

În primele luni de la naștere, pozitia cea mai sigură și mai confortabilă pentru un nou-născut este “întins la orizontală”. Landoul este singurul accesoriu pentru bebelusi care oferă cea mai bună protecție împotriva razelor soarelui sau împotriva frigului.

Pentru a proteja nou-născutul, landourile sunt concepute astfel încât:

 • pereții” acestora sunt mai înalți decât copilul aflat la orizontală,

 • capotina acopera aproape jumătate din lungimea landoului,

 • salteluța din interior are consistența necesară oferind confort coloanei vertebrale a acestuia.

 • Pe de alta parte, husa care îmbracă landoul îl protejează împotriva frigului.

Când te-ai decis să achiziționezi un landou trebuie să te gândesti dacă îl vei folosi doar pentru a te plimba prin parc sau daca vrei să îl utilizezi și în mașină.

Dacă optezi pentru ultima variantă:

 • trebuie să alegi un landou care este aprobat și omologat conform acelorași normative ca în cazul scaunelor auto.

 • îți poti da seama ușor de acest lucru verificând dacă are o etichetă portocalie aplicată pe produs și pe care este inserat regulamentul european ECE 44/04.

 • Landoul trebuie să aibă un kit auto care include un dispozitiv cu centuri pentru prinderea copilului în landou și 2 conectori metalici pentru prinderea landoului în centurile mașinii.

Nu uita ca acest tip de landou:

 • este un sistem de reținere a copilului în siguranță la bordul autovehicului, conceput pentru a distribui forța impactului de-a lungul pereților exteriori.

 • conține materiale care absorb șocul (ex: plastic expandat)

Revenind la seria de întrebari de la începutul articolului trebuie să stabilim foarte clar că scaunele auto salveaza vieți și TREBUIE utilizate corect.

În acest articol ne vom referi doar la ce implicatii poate avea utilizarea unui scaun auto grupa 0+ (cosuleț sau scoică) asupra sănătății unui nou-născut.

Așa cum spuneam, un studiu publicat în 2011 în Marea Britanie a scos la iveală faptul că un număr important de nou-născuți (prematuri sau născuți la termen) au înregistrat dezechilibre semnificative ale saturației oxigenului în sânge după ce au stat într-un scăunel auto tip scoică timp de 20 minute.

imagine cu landou afara

Regula” care pare a fi unanim acceptată este aceea conform căreia:

 • un copil mai mare nu trebuie să stea într-un scaun auto mai mult de 2 ore fără întrerupere.

 • iar un nou născut nu mai mult de 20 minute.

 • Atenție, cronometrul pornește din clipa în care nou-născutul a fost așezat în scăunel, nu din momentul în care ai ieșit din casă cu micuțul așezat în coșuleț.

Așadar, de ce sunt nou-născuții până în 6 luni supuși unui astfel de risc?

În primul rand, riscul apare ca urmare a așezării acestora în altă poziție decât cea “întins la orizontală”. Un nou-născut nu are complet dezvoltate capul și gâtul, acesta din urmă nefiind capabil să susțină capul într-o poziția optimă. În cele din urma bărbia ajunge să se sprijine în pieptul micuțului, fapt care va conduce în mod inevitabil la restricționarea căilor respiratorii.

Care sunt riscurile poziționarii unui nou-născut într-un scaun auto în loc de landou?

 • Plagiocefalia – sindromul capului plat

 • Efecte adverse cardiorespiratorii – creșterea frecvenței respiratorii și cardiace

 • Creșterea refluxului gastroesofagian

 • Bradicardie – rată scăzută a pulsului, fapt care conduce la apariția problemelor legate de respirație, amețeală, greață și oboseală

 • Saturație oxigen – caz în care în plămâni ajunge o cantitate mai mică de aer, deci mai putin oxigen în sânge.

 • SIDS – moartea subită a sugarului.

 • Dezvoltare improprie a organelor interne – bebelușii cresc în timp ce dorm, așadar dacă acesta doarme frecvent într-un astfel de scăunel, plămânii săi nu se vor mai dezvolta pentru a ajunge la dimensiunea normală.

 • Dezvoltarea coloanei vertebrale este inhibată – continuarea așezării copilului în poziție curbată afectează creșterea vertebrală.

 • Mușchii spatelui nu sunt solicitați în mod corect în poziția curbată, astfel încât, pe termen lung va afecta stabilitatea spatelui.

 • Dacă spatele și coloana vertebrală nu se pot dezvolta normal din cauza celor enumerate anterior, atunci și funcțiile motorii vor fi afectate. După cele 9 luni petrecute în burtica mamei, bebelușul are nevoie să se întindă pentru o dezvoltare normală.

În concluzie, înainte de a lua decizia ce sistem de siguranță veți utiliza în mașină atunci când vorbim despre un nou-născut, amintiți-vă că LANDOUL este singurul produs care permite copilului să stea perfect întins la orizontală, cu o singură condiție: să fie omologat pentru transportul copiilor în mașină, conform regulamentului european ECE R44/04.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa