Maria Nicolescu, scriitoare la 9 ani. A început să scrie pentru a trece de trauma bullyingului

Maria Nicolescu a scris prima sa carte la 9 ani ca un proces terapeutic după episoade de bullying atât la grădiniță, cât și la școală.

Cristina Călin, redactor
maria nicolescu
Măriuca a început să născocească povestea încă de când avea 7 ani.

Maria Nicolescu sau Măriuca, așa cum o știu toți cei apropiați, are 9 ani, este elevă în clasa a III-a. Dincolo de pasiunile unei domnișoare aflate la vârsta preadolescenței Măriuca mai are una: să născocească povești extraordinare pe care să le pună pe hârtie. 

Poate că toți copiii au darul fanteziei, însă puțini îl concretizează sub forma unei cărți. Maria Nicolescu a făcut acest lucru, iar în luna decembrie 2020 a văzut lumina tiparului ”Lucia în căutarea luminii fermecate. ”Și-a pus zbaterile de copil într-o poveste cu o fetiță care își caută lumina, întâi la alții, apoi i se întâmplă ceva care o face să afle de unde vine cu adevărat lumina. E o călătorie pe care Măriuca a procesat-o pe măsură ce scria povestea.”, ne spune mama ei, Ana Nicolescu

CITEȘTE MAI MULTE: Povești vesele pentru copii. Cea mai bună colecție a tuturor timpurilor

A conceput povestea în sufletul ei chiar înainte de a învăța să scrie

Măriuca era în clasa pregătitoare și abia învăța să scrie cuvinte mai lungi cu litere de tipar când a descoperit că vrea să scrie această carte. Nici nu este mirare pentru că spunea povești pe bandă de când a început să vorbească. 

”Cred că și înainte să poată să le verbalizeze le avea în minte sau mai precis în suflet. De când era mică aveam tot felul de jocuri pe imaginație, nu pentru că așa îmi propusesem sau auzisem la vreun expert în parenting, ci pentru că așa îmi era mie ușor și firesc. Eu nu sunt cu arts & crafts, cu DIY, în schimb îmi găsesc locul în povești și jocuri de imaginație. Soțul meu oricum m-a acuzat mereu că sufăr de scenarită.”

Ana Nicolescu, mama Măriucăi

Abilitatea fetiței de a crea povești a fost sprijinită tot timpul de mama ei. Se jucau împreună de-a magazinul. Când Măriuca era mică, abia vorbea, și îi spunea că vrea să cumpere creastă de cocoș și sandviș cu ochi de struț, ea le pregătea, dar niciodată nu avea exact ce-i cerea mama ei și modifica puțin oferta.

CITEȘTE MAI MULTE: Cei mai buni autori de povești din România

Îi plăcea să rescrie cumva povestea și-i dădea gheare de cocoș și muci de dragon, îi făcea un discount și-i mai dădea ceva la pachet, ca până la final totul să coste cât mai mult. Atunci mama ei a observat prima oară că și cea mică este prietenă cu ”scenarita”, dar și cu negocierea și strategia. 

La doi ani a făcut o pasiune pentru povestea Scufița Roșie. Timp de 12 luni a rugat-o pe mama ei ca în fiecare seară să i-o citească. La un moment dat, Ana a început să o reinventeze.  În varianta ei Scufița Roșie avea cont de Facebook, iar vânătorul era pompier. A intrat Măriuca în acest joc și amândouă au tot înflorit-o pe Scufi. Și până la 3 ani a continuat așa, iar între timp a venit pe lume și sora ei.

Episoadele de bullying au schimbat tonul poveștilor

Odată ce a crescut, s-au schimbat și poveștile. La grădiniță și la școală a avut câteva episoade de bullying, în care ea a fost victima, iar aceste lucruri se reflectau în comportamentul fetei. Începea să aibă coșmaruri și să se închidă în ea.

”Am început să fac cu ea exerciții de respirație, să facem mici meditații, să ținem un jurnal de recunoștință ca să aibă focus și pe partea bună din viața ei și să vadă că are metode prin care să se centreze, dar nu să-și astupe emoțiile care o dureau.

După câteva luni de practică, mi-a zis că vrea să scrie o poveste despre o fetiță care își caută lumina și și-o găsește în inima ei. Atunci i-am luat un carnețel și un creion mecanic, ne-am așezat amândouă la masă și a început să scrie.”, ne povestește Ana, mama Mariei Nicolescu. 

CITEȘTE MAI MULTE: Povești terapeutice pentru copii. O poveste despre cadouri și bucuria de a dărui

Povestea a fost scrisă odată cu experiențele Mariei

Maria a scris povestea în doi ani, într-un ritm al ei, fără să fie forțată de nimeni și de nimic. Uneori scria o propoziție, alteori mai multe, uneori scria constant câteva zile, alteori făcea pauze de luni întregi.

Nu era vorba doar despre scris, ci mai ales despre faptul că mama ei a înțeles că fata avea nevoie să își proceseze toate emoțiile date de episoadele de bullying prin care trecea. Povestea are rol terapeutic atât pentru autor, dar vine și în ajutorul copiilor care trec prin aceste situații. 

”Uitându-mă pe mesajele pe care le avea de la prietenele ei, la video-urile de pe WhatasApp, la chat-ul din timpul orelor online, la cum își vorbeau copiii între ei, toți, nu doar cu Măriuca, la câtă agresivitate stătea în niște corpuri atât de mici din cauze care nu le aparțin, la câtă furie mocnită pe care copiii nu știu cum să o scoată altfel, am zis că poate povestea asta ar aduce lumină acolo unde este nevoie, mai ales la copiii agresori care tânjesc după afecțiune, iubire, conectare și prezența părinților. Și așa mi-am confirmat gândul că povestea asta merită să devină o carte. În plus, știam că va construi stima de sine a Măriucăi.”

Ana Nicolescu, mama Măriucăi

Maria Nicolescu a avut-o pe mama ei alături în tot procesul de scriere

Măriuca a moștenit darul scrierii de la mama ei, jurnalistă și creatoare de conținut. Ea însăși lucrează la o carte, ghidată de Liviana Tane căreia i-a trimis fraze din ceea ce scria Măriuca. ”La început să ne bucurăm de imaginația ei și apoi să ne gândim serios că povestea se poate transforma într-o carte.”, povestește Ana. 

Pe tot parcursul scrierii cărții, Măriuca a avut-o alături pe mama ei. Nu i-a ținut lecții despre scriitură, ci a ghidat-o prin întrebări. I-a fost mai degrabă un mentor decât un profesor.

CITEȘTE MAI MULTE: Cele mai frumoase cărți pentru copii

”O întrebam cine e personajul principal și ce vrea, câți ani are, cui îi cere ajutorul ca să obțină ce vrea, de ce pare că nu îl primește, cine o împiedică să obțină ce vrea, cine o ajută când părinții ei nu sunt lângă ea, de ce nu au vrăjitoarele puteri magice, de ce sunt 7 pegași, de ce un iepuraș karatist, de ce vor vampirii lumina și tot așa.”

Ana Nicolescu, mama Măriucăi

Mama a sprijinit-o, lăsând-o să fie ea însăși

Cartea nu este doar un proces de eliberare pentru autoare, ci și o lecție pentru mamă, care a învățat să renunțe la perfecționism. A lăsat-o să desfășoare povestea exact așa cum era în imaginația ei, fără să o influențeze.

Povestea este toată a Măriucăi, iar la lansare când a fost întrebată de a scris-o a spus că ”a vrut să-și demonstreze ei că poate să o facă și să aibă din nou încredere în ea.” 

Măriuca împreună cu mama ei, Ana Nicolescu/ Foto: Cristina Nichituș Roncea

Urmează o nouă carte despre orașul Bomboneea

Pentru Măriuca scrisul merge mai departe. A mai scris deja o poveste despre Pisica DeMentă, gardianul stelelor destinului cu un iepure cu ureche de vată de zahăr și un urs cu o ureche de acadea curcubeică, amândoi din orașul Bomboneea. Este o poveste despre misiune și prietenie și acum Măriuca vrea să o convingă pe sora ei să facă ilustrațiile.

CITEȘTE MAI MULTE: De ce e bine să-i citeşti bebeluşului. Ce spun cele mai noi studii

Măriuca nu ar fi reușit să fie autoare de carte fără încrederea și susținerea părinților ei. ”Eu consider că ne-au ales pe noi ca părinți ca să-i ghidăm în destinul lor, nu ca să ne îndeplinească nouă ce nu am putut noi să facem sau ne ne sprijinim emoțional pe ei.

Părinții trebuie să încurajeze talentele copiilor

Și nu e nevoie de mare lucru, doar să fim prezenți aici și acum la cine sunt ei, să-i vedem ca și cum ne-am uita la ei cu curiozitate și mult drag și să observăm ce vine natural din ei. Să ne jucăm cu ei în direcția asta, să-i ducem la cursuri dacă nu știm noi cum se face, sau ambele. Să-i recunoaștem pe ei pentru cine sunt în viețile lor în primul rând și pentru ce au venit să facă în lume.”, ne-a mărturisit mama ei. 

Chiar și editura și-a asumat un risc, dar a crezut în totalitate în talentul Măriucăi și în succesul cărții. Astfel a devenit cel mai tânăr scriitor debutant la The Writing Journey, acesta fiind un mesaj de încurajare pentru toți copiii și tinerii care vor să scrie. 

Cine este Maria Nicolescu?

Măriuca are 9 ani, este în clasa a III-a, la Cervantes, unde s-a tranferat în această toamnă. Aici are o învățătoare minunată care a ajutat-o să se integreze în colectiv și i-a dat încredere în ea. A primit-o cu multă căldură și a ajutat-o să recupereze diferența de nivel.

Este un copil energic extrovertit. Gândește în timp ce vorbește și tace doar când doarme. Se încarcă cu energie când este înconjurată de oameni, de prieteni, când e veselie, muzică, hărmălaie. Gândește bine și se concentrează dacă e haos pe biroul ei, sub birou și în sertare.

Colecționează LOL-uri și toate figurinele din campaniile supermarketurilor. Îi place culoarea mov, mai ales mov galaxie. E pasionată de dans pe patine cu rotile și abia așteaptă să reia cursul după pandemie și să participe din nou la competiții.

Este o negociatoare înnăscută, cu abilități pe strategie și are mari șanse, dacă nu-i iese cu scrisul, să devină avocat. Îi place să facă video-uri și vrea să devină vlogger când o să aibă voie să aibă canal de Youtube. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa