11 lucruri pe care nu le poți face cu un copil mic lângă tine

Cristina Călin, redactor-șef
cu un copil mic

  Perioada când copilul are 1 și 3 ani este atât de frumoasă, dar atât de solicitantă, încât mulți părinți ies din ea obosiți și stresați. Practic nu prea pot face nimic cu un copil mic prin preajmă și toate activitățile se mută în creierii nopții. Sunt câteva activități pe care nu veți mai putea face ca înainte de a avea copii. Am alcătuit o listă cu 11 lucruri pe care e mai bine să le faceți când copilul doarme sau când mai este încă un adult în preajmă.

  Sarcini domestice pentru copiii mici

  Lista de cumpărături este pentru cei curajoși

  Să presupunem că ai o listă de cumpărături, copilul are o ocupație și pare să stea liniștit în căruciorul de cumpărături. Te gândești că nu durează decât câteva minute. Până la urmă, ai lista în mână, știi toate rafturile pe de rost, ce poate să dureze mai mult? Când ești cu un copil mic toate aceste calcule sunt greșite. În orice moment se poate declanșa o criză de plâns, poate vrea ceva de pe vreun raft și nu ai cum să i-l dai pentru că este periculos pentru el. Sau poate vrea jos din cărucior, iar acest lucru va fi cu adevărat o problemă serioasă. Punem pariu că până la urmă ajungi acasă fără ingredientele necesare pentru prepararea cinei?

  Aranjarea în dulapuri a rufelor spălate necesită doi oameni

  Te bucuri că somnul de prânz a fost mai lung decât de obicei și ai reușit să calci toate hainele. Când să le pui la locul lor în dulap, micuțul se trezește și e foarte bucuros să vadă toate grămăjoarele de haine pe care le-ai făcut, sortând-ule pe categorii ca să le pui mai repede la locul lor. O secundă de neatenție și toată munca ta din ultimele 3 ore se duce de râpă. Dacă nu mai este prin preajmă vreun adult care să termine treaba sau să-l țină ocupat pe năzdrăvan, atunci, va trebuie să îți mai rezervi câteva ore să netezești ce a stricat.

  Grădinăritul se trasformă într-o muncă murdară

  Dacă aveți o grădină cât de mică și vreți să vă ocupați de ea, știți că operațiunea se termină de cele mai multe ori cu un copil care trebuie îmbăiat urgent și cu o mașină de spălat care trebuie pornită. Dar măcar grădina va arăta bine!

  Strânsul jucăriilor cu un copil mic este un non-sens

  Orice acțiune de strâgere a jucăriilor împreună cu un copil e sortită eșecului. Șansele să participe sunt destul de mici. Ba chiar, de cele mai multe ori, va mai scoate din cele deja strânse în cutii și le va arunca pe jos. Până pe la 5 ani, cel mai bine e să faceți loc suficient cât să aveți pe unde călca prin casă.

  Copilul cere mereu ceva. Cum gestionez situația?

  Aspiratorul devine o prelungire a mâinii tale

  Este inevitabil ca într-o casă în care locuiesc și copii mici să nu fie pe jos firimuturi, resturi de plastilină, nisip, pietricele, frunze. Lista este lungă și, în funcție de pasiunile copiilor, poate cuprinde tot felul de ciudățenii. Te gâdești că dacă dai cu aspiratorul va fi curat. Numai că în secunda următoare copilul se va gândi să verse o punguță cu care a fost în parc. Apar la loc frunze, nisip, ghinde. Bagi aspiratorul din nou în priză. Repetați situația la nesfârșit cu un copil mic în preajmă.

  Dușul în liniște e un vis

  Mulți părinți de copii mici visează să poată să se spele în liniște măcar 5 minute. Dar nu, fix în acel moment copilul are nevoie de ceva. Și dacă nu are nevoie vine și îți aruncă în cadă tot ce-i pică în mână. Sau dacă ai noroc și e totuși un pic de liniște, e clar că atunci când vei ieși din baie te vei lua cu mâinile de păr pentru că sigur a pus ceva la cale.

  Chiar și să te îmbraci e ca mersul pe sârmă

  Petreci cel puțin jumătate de oră negociind cu copilul cu ce să se îmbrace afară. Cădeți de acord și observi că mai ai 3 minute ca să pui ceva pe tine. E unul dintre motivele pentru care mamele au o garderobă plină de haine din materiale sintetice care nu trebuie călcate.

  Vorbitul la telefon nu va mai fi niciodată la fel

  Trebuie să suni pe cineva și știi prea bine că nu vei reuși să o faci în liniște, așa că îi dai copilului o ocupație. Orice ai găsi va fi mai puțin interesant decât dorința de a vorbi cu interlocutorul tău.

  Punctualitatea devine o utopie

  Când ai un copil mic și trebuie să ajungi undeva la oră fixă, te iau durerile de cap. Oricât de mult te-ai pregăti pentru a ieși din casă la timp, tot își va aduce aminte la ușă că are nevoie la baie, o treabă mare care va dura jumătate de oră. Și mai distractiv este iarna când îl echipezi în combinezon și chiar pentru voi, adulții, echiparea, durează câteva minute.

  Orice folosire a unui device este o invitație la distrugere

  Ecranele oricărui gadget îi atrag pe copiii mici ca lumina pe molii. Bătutul în tastatură cu palmele, aruncatul, mușcatul sau linsul telefonului sunt doar câteva acțiuni care vor face să îți crească tensiunea.

  7 moduri de a calma un copil nerăbdător

  Prepararea cinei cu un copil mic este un fel de început de coșmar

  Ora la care prepari cina coincide de obicei cu ora la care copilul tău este obosit și are foarte puțină răbdare. La fel și tu, mai ales dacă mergi și la seviciu. Vei găti printre jucării, atentă fiind să nu se întâmple vreun accident și-ți juri că mâine vei căuta un meniu mai rapid.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa