La tablă! De ce e bine să creăm un spațiu vertical de activități pentru copil

Veronica Guzun, redactor
tabla

Nu e un secret că desenatul pe pereți este o activitate mult îndrăgită de cei mici, care dă coșmaruri celor mari. Dacă vreți să salvați peretele proaspăt zugrăvit, cumpărați-i copilului o tablă.

Beneficiile sunt multiple, și nu vorbim de cele estetice, ci pentru dezvoltarea copilului. Iată ce spune un terapeut, într-un articol publicat de theinspiredtreehouse.com despre suprafețele verticale de lucru.

1. Beneficiu pentru cot și umăr – Utilizarea unor suprafețe verticale mai mari, cum ar fi tabla de cretă, tabla pentru marker sau tabla inteligentă (IQboard) permite copiilor să nu se sprijine în cot, ci să folosească mișcările mai largi ale brațului, ceea ce duce la creșterea flexibilității articulațiilor și a mușchilor membrelor superioare.

2. Îmbunătățește coordonarea bilaterală – Activitatea aparent simplă de a desena conturul unei forme pe o suprafață verticală necesită un efort mai mare decât dacă cel mic ar face același lucru pe o hârtie așeată orizontal. În plus, el folosește în mod diferit mâinile (cu una  desenează, cu cealaltă fixează șablonul).

3. Îmbunătățește coordonarea mâinii dominante – Când un copil scrie sau desenează pe o suprafață verticală mare, el trebuie să traverseze linia mediană a corpului său cu mâna dominantă pentru a ajunge la toate spațiile. Acest exercițiu îl ajută să își coordoneze mai bine mișcările cu acestă mână.

4. Beneficiu pentru încheietură – Scrierea pe o suprafață verticală pune în mod natural încheietura mâinii într-o poziție extinsă, ceea ce duce la un control mai bun al cretei sau al markerului.

5. Îmbunătățește atenția și coordonarea mână-ochi – Lucrul pe o suprafață verticală aduce activitatea mai aproape de ochii copilului. Acest fapt îi ajută mai ales pe copiii care au dificultăți în menținerea atenției vizuale în timpul activităților.

6. O mai bună conștientizare a spațiului – Copilul învață mult mai repede termenii ce fac referire la spațiu precum ”în sus”, ”în jos”, ”la stânga”, ”la dreapta” dacă lucrează pe o suprafață verticală mare, pentru că se raportează la poziționarea propriunui corp față de obiectul desenat.

7. Libertate de mișcare – Copiii mai agitați au dificultăți să stea liniștiți la o masă și să deseneze sau să scrie. În fața tablei verticale nu mai au această problemă, deoarece în picioare au mult mai multă libertate de mișcare și își pot schimba poziția ori de câte ori au nevoie.

8. Întărește mușchii ce susțin coloana vertebrală – Așezat, copilul are tendința de a se sprijini de speteaza scaunului. În picioare nu are această posibilitate și atunci mușchii spatelui susțin poziția verticală, ceea ce duce la îmbunătățirea posturii copilului.

Iată două idei de activități, altele decît desenatul sau scrisul pe tablă.

-Găsește autocolantele! Lipiți împreună cu copilul autocolante cu imagini diferite la diverse înălțimi și apoi lăsați-l să le coleteze pe baza ghidajelor voastre. Pentru unele va trebui să sară ca să le ajungă, pentru altele se va apleca, cea ce îl va distra copios.

– Decupați diverse forme colorate, de preferință pe carton sau hîrtie mai groasă, și dați-le copilului să le deseneze conturul pe tabla vertical, apoi să coloreze forma rezultată.

Cu o tablă mare în casă, salvați pereții și diversificați mult activitățile copilului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa