Jucăriile copilăriei sunt jucării de poveste! (P)

Raluca Dumitrică
jucarii-de-poveste-totul-despre-mame

Colecţia de jucării de la Lidl este cel mai bun cadou pentru Crăciun

Jucăriile cele mai dragi ale copilăriei mele au apărut în viaţa mea în momente cu totul speciale şi mi-au rămas în suflet până azi. De aceea, voi face ca fetele mele să fie şi ele suprinse de nişte jucării de poveste, ca cele pe care le-am primit eu în urmă cu mulţi ani!

Pe strada bunicilor mei, în casa verde cu acoperiş din ţiglă ciobită şi geamuri mari, stă un tâmplar. Îl cheamă nea Petruş, e blajin, are părul alb şi barba la fel de albă, aşa cum au mai toţi bunicii, şi în fiecare vacanţă aşteaptă, cu drag şi dor mare, să-i vină nepoţii în vizită. Aceştia sunt doi ştrengari cu părul roşcovan şi strungăreaţă, care locuiesc la sute de kilometri distanţă, dar care păstrează o legătură apropiată cu bunelul lor. Nea Petruş e văduv şi se vede că în casa lui lipseşte mâna de femeie, dar ştie foarte bine cum să păstreze în atelierul său o ordine aparte, care îi permite să lucreze şi să creeze. Eu merg zilnic să iau lapte de la el, că văcuţa bunicii s-a încăpăţânat şi nu mai stă la muls, şi când trec pe lângă casă, în drum spre bucătăria unde ţine sticlele cu lapte, mă opresc magnetizată în faţa uşii atelierului. Ce văd acolo? Un paradis al jucăriilor!

Jucăriile din lemn, nişte jucării unice

Pe masa de lucru a lui nea Petruş se află un dormitor mic din lemn, două păpuşi care par a fi mama şi tata şi un bebe mic, pus într-un coşuleţ. Alături e un trenuleţ de marfă cu vagoane voluminoase şi roţi mari, gata să alunece pe şine. Pe lângă toate miniaturile extraordinar de bine executate se află nişte pensule şi nişte vopseluri, semn că bunicul tâmplar e gata să le dea puţină viaţă jucăriilor de lemn. „Îţi place cum au ieşit?”, mă întreabă meşterul cu cea mai mare seriozitate, în timp ce îmi întinde sticlele cu lapte. „Sunt o frumuseţe, nea Petruş!”, exclam eu, atingând uşor de tot piesele fin şlefuite şi atât de bine meşteşugite, că nu-ţi vine să crezi că sunt făcute de mâna omului şi nu de o maşină sofisticată. „Sunt ca jucăriile din poveşti! Tare mult îmi plac!” „E bine, atunci, că am avut ceva emoţii”, surâde bătrânul. „Le-am făcut pentru nepoţii mei, drept cadou de Crăciun”, mai spune nea Petruş. „O să ajungă în timp util la ei şi ştiu sigur că se vor bucura de ele!”

Mai stau puţin să admir micile opere de artă ale tâmplarului de ţară, îi întind banii pentru lapte primiţi de la bunica şi plec cu gândul că nepoţii lui sunt nişte norocoşi că vor primi asemenea jucării. Iar câteva zile în şir nu mă gândesc la altceva decât la mobilierul de lemn colorat cu migală de bunic, la păpuşile atât de delicat lucrate şi la trenuleţul cu vagoane, dar şi la cât de mare o să fie surpriza pentru cei doi nepoţi. N-am de unde să ştiu că în ziua de Crăciun nu numai ştrengarii roşcovani ai lui Nea Petrus vor fi surprinşi, ci şi eu.

Cel mai frumos cadou de Crăciun

În prima zi de sărbătoare, aproape de ora cinei şi când ne pregăteam să ne aşezăm la masă cu toţii, în curte se aude un zgomot apăsat, produs de nişte paşi mari pe zăpada scârţâitoare. Facem linişte, când la uşă bate cineva cu putere. Bunica se uită mirată la noi cu expresia aceea de „cine-o fi?” şi merge să deschidă. În prag stă nea Petruş, cu un pachet mare în braţe, ambalat într-o hârtie colorată ce a adăpostit, cândva, şi alte lucruri, pentru că e uşor mototolită pe alocuri şi chiar pătată de grăsime în unele părţi. „Seară bună şi Crăciun fericit! Cea mică e aici?”, o întreabă pe bunica. „Este”, răspunde bunica, neştiind exact despre ce e vorba. „Am un cadou pentru ea”, mai spune nea Petruş. Eu vin stânjenită la uşă, lângă mine a apărut şi bunicul meu, la fel de nedumerit şi el, şi întind mâinile, uşor ezitant, dar mai apoi degajat, să primesc pachetul de la bunicul altor copii. Desfac febril hârtia unsuroasă şi printre atingeri şi sfâşieri de ambalaj simt marele dar din spatele ei: dormitorul cu păpuşi şi trenuleţul cu vagoane!

Mă uit complet nedumerită la nea Petruş, ba şi la bunica şi la restul oamenilor dragi din casă, neînţelegând despre ce e vorba. „Primul set a ajuns, deja, la năzdrăvanii mei”, îmi spune meşterul, „pe-acesta l-am terminat ieri, l-am făcut special pentru tine, că am văzut cât de mult ţi-ai fi dorit şi tu unul la fel”. Îi strâng mâna cu putere bâiguind un fel de mulţumiri şi mă reped la joacă. Bunica râde şi îl invită la masă pe bunicul singur din vecini, iar seara de Crăciun e perfectă.

Poveştile de ieri pot fi realitatea de azi

Din setul primit în urmă cu 20 de ani de la nea Petruş mai am doar câteva piese. Poate că s-au pierdut pe drumurile dintre atâtea mutări sau cine ştie cum s-au rătăcit. Şi, pentru că fetele mele mi-au spus mereu „trebuie să fi fost atât de frumos setul acesta de jucării din lemn”, anul acesta voi fi eu în rolul lui tâmplarului cu păr alb şi barbă la fel de albă şi le voi cumpăra de la Lidl jucăriile minunate din lemn incluse în cea mai nouă colecţie a magazinului. Acestea sunt cadourile ideale de Crăciun pentru cei mici, iar faptul că sunt realizate din lemn le oferă trăinicie şi posibilitatea de a rezista la nenumărate partide de joacă.

Pe listă mi-am trecut deja căsuţa din lemn, disponibilă în 3 modele (149 de lei/set), mobila de jucărie (32.99 de lei/set), jucăriile educative din lemn şi alimentele poznaşe (29.99 de lei/set), sau unul dintre cele trei modele de puzzle 3D din lemn (29.99 de lei/set). Şi să nu râdeţi, dar pentru mezină şi pentru soţul meu o să cumpăr setul de trenuleţ din lemn/autostrada din lemn (99.99 de lei/set), care conţine 80 de piese şi e disponibil în 2 modele, şi vehiculele din lemn (74.99 de lei/set). În oferta Lidl se mai află tabla magnetică pentru desen (49.99 de lei), cu licenţă, puzzle-ul pentru colorat, 2 în 1 (39.99 de lei/set), dar şi alte suprize frumoase pentru copiii mai măricei. Aceştia pot primi de la Moş Crăciun o consolă cu 150 jocuri (99.99 de lei), disponibilă în 4 modele, sau seturi de jocuri cu licenţă (44.99 de lei), tot 4 modele.

Nu rataţi această colecţie de jucării de poveste şi faceţi negreşit o vizită într-unul din magazinele Lidl începând cu 23 noiembrie! Puteți să vă decideți dinainte ce cadouri se potrivesc micuților voștri, accesând catalogul online.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa