Jucării senzoriale pentru bebeluși și copii. Cum îi ajută pe cei mici

Raluca Dumitrică
jucării senzoriale colorate
Aceste jucării senzoriale au un dublu rol: de joacă şi de învăţare. Iată care sunt beneficiile lor pentru bebeluși, dar și pentru copiii mai mari.

Jucăriile senzoriale au dublu rol: de joacă şi de învăţare. Cea mai bună jucărie din toată bebeluşia fetiţelor mele a fost nu pluşul haios sau păpuşa mai mare decât ele, ci un recipient de plastic, umplut cu nasturi coloraţi şi de dimensiuni diferite, care zornăiau. Bucuria maximă era pentru ele să desfacă capacul şi să scoată nasturii din recipient, să-i pipăie încet, după care să-i introducă pe rând la loc, să pună capacul şi să repornească asaltul asupra urechilor noastre. Pentru că ne-am dat seama cât de importante sunt jucăriile senzoriale, chiar şi într-o formă rudimentară ca cea de mai sus, am încercat să punem mai mult accent pe astfel de obiecte care suscită simţurile şi duc la descoperirea unor lucruri inedite şi interesante.

Jucării senzoriale – Beneficiile lor

Jucăriile senzoriale reprezintă nu doar o joacă creativă pentru cel mic, ci şi o metodă de descoperire a lumii. Pentru o dezvoltare optimă a sistemului nervos, este extrem de important ca, încă de la naştere, copilul să între în contact cu tot felul de stimuli senzoriali, cu ajutorul cărora să poată înmagazina informaţie şi să înveţe, experimentând noi lucruri. Şi, dacă vă gândiţi că jucăriile care-şi pot fructifica la maxim funcţiile sunt cele care se adresează simţului tactil, şi jucăriile care stimulează simţul auditiv, pe cel olfactiv şi simţul vizual sunt la fel de importante.

Ofertă SHOP TOTULDESPREMAME: Jucărie senzorială pentru baie

Jucării senzoriale care suscită simţul vizual şi tactil

Ochii sunt primii care îi ajută pe copii să observe o jucărie. În funcţie de colorit, formă şi dimensiune, jucăria poate fi îndrăgită pe loc de cel mic. Totodată, ca un efect de Domino, aceasta reuşeşte să pună în mişcare celelalte simţuri ale copilului. El devine curios, îşi doreşte să atingă jucăria, să o mişte pentru a vedea dacă scoate vreun sunet sau să o apropie de faţă, unde o va mirosi şi gusta.

Există şi situaţii în care, dacă jucăria nu este atractivă vizual, aceasta este ignorată, în pofida unor calităţi de care copilul nu este conştient, deoarece refuză să depăşească prima impresie. Rolul părintelui este de a îndruma şi oferi informaţie parţială, ca cel mic să devină curios şi să treacă la pasul următor, acela de apropiere şi de cunoaştere a obiectului.

Jucării senzoriale. Sunetele, un stimul la fel de important

Când ai câteva luni sau puţin peste un an, orice sunet nou este primit cu interes maxim, iar acest interes duce, uneori spre disperarea părinţilor, la dorinţa ca sunetul să se repete la nesfârşit. Nu cred ca există copil care să nu fi pus în funcţiune jucăria muzicală cel puţin 30 de minute într-una (noi am păţit-o cu un pluş cu melodia din Angry Birds) sau să nu cânte înfocat la chitara muzicală primită cadou de la un prieten binevoitor. Nimic nefiresc, însă, deoarece şi această repetiţie face parte din procesul de învăţare care începe chiar din burta mamei, când bebeluşul începe să devină familiarizat cu vocile părinţilor, cu melodiile pe care i le cântă aceştia şi cu alte sunete din exterior.

Ofertă SHOP TOTULDESPREMAMEJucărie senzorială de pluș

Jucării senzoriale destinate simţului olfactiv

Nu sunt nişte jucării extrem de întâlnite, dar se pot găsi pe rafturile magazinelor, şi nu doar la secţiunea jucării. Pe lângă micile păpuşi, maşinuţe sau alte jucării moi care vin din fabrică cu mirosuri care îl captivează pe cel mic, în categoria jucăriilor senzoriale care au mare trecere datorită aromei lor atrăgătoare se numără banalele plicuri cu ceai aromat, bastonaşele de vanilie sau chiar fructele care emană un miros îmbietor. Surprinzător, dar un pepene galben extrem de parfumat a fost timp de 30 de minute jucăria preferată a fetiţei mele celei mari, care, pe când avea un an şi 2 luni, l-a rostogolit şi mirosit în tot acel timp. Bine, la fel de amuzante au fost şi micile mele sticluţe de parfum, care făceau deliciul fetelor pentru că ambalajele lor erau nu numai nemaiîntâlnite pentru ele, ci şi pline de arome.

Jucării senzoriale. Covoraşul sau centrul de activităţi, o jucărie senzorială complexă

Pentru părinţii care vor să le ofere copiilor o opţiune de joacă senzorială complexă, centrul de activităţi sau covoraşul viu colorat este alegerea potrivită. Acesta îi va capta atenţia celui mic o bucată lungă de timp şi îi va pune la treabă aproape toate simţurile. Centrul de activităţi conţine fel de fel de surprize, fiind de cele mai multe ori dotat şi cu o bară superioară cu piese muzicale, bune de agăţat şi pipăit. Jucăria este extrem de indicată pentru bebeluşii care se rostogolesc de pe burtă pe spate şi invers, dar şi pentru cei care stau deja în fund şi se pot întoarce pe toate părţile pentru a explora toate funcţiile covoraşului. Astfel de jucării se găsesc în aproape toate marile magazine reale şi online destinate copiilor sau cu secţiune pentru bebeluşi, iar achiziţionarea unui astfel de centru de activităţi este o bună investiţie, pentru că poate fi folosit cu succes şi de către alţi copii din familie. Cele mai sofisticate centre de activităţi sunt destinate copiilor mai mărişori, de peste un an, şi au forma unei mese sau a unei maşinuţe multifuncţionale.

Ofertă shop TOTULDESPREMAME: Jucării pentru copii

Jucării senzoriale – 4 ponturi pentru o experienţă ludică senzorială ieftină, dar de efect

Dacă bugetul va împiedică să cumpăraţi jucăriile sofisticate din magazine, iată cum puteţi să le oferiţi copiilor voştri o experienţă de joacă senzorială ieftină, dar de mare efect.

1. Apelând la mama natură sau la obiectele din propria locuinţă, altădată ignorate. Să le faceţi cunoştinţă copiilor cu iarba proaspătă, apa, zăpada sau chiar noroiul nu este doar benefic pentru descoperirea lumii înconjurătoare, dar şi foarte amuzant. E drept că trebuie să va înarmaţi cu răbdare şi să nu vă panicaţi dacă acestea ajung şi în gura copilului, dar per ansamblu, experienţa va fi una distractivă şi folositoare

2. Când nu puteţi să ieşiţi din casă, dar cheful de joacă e mare, încercaţi să puneţi copilul într-un lighean mare umplut cu paste de diferite forme, să suflaţi cu putere în aparatul de făcut baloane de săpun sau să faceţi împreună cu cel mic fel de fel de personaje şi forme din plastilină viu colorată. Şi momentul băiţei are şanse să fie unul în care se combină utilul cu informaţia, căci puteţi să puneţi în apa din cadă spaghete colorate, jeleuri în formă de animale sau petale de flori de diverse dimensiuni, iar baia se va transforma într-o adevărată joacă.

3. Ce a mai funcţionat la noi de minune? Autodiversificarea, care poate combina cu succes mâncarea cu joaca, dar şi gătitul în familie, când aluatul se transforma în personaje importante, iar boabele de cereale şi de legume uscate se încolonau spre a crea personaje existente numai în mintea copiilor.

4. Dacă sunteţi, însă, la capitolul bebe mic şi curios, puteţi încerca jucăriile făcute din recipiente de plastic şi diverse obiecte mici, zgomotoase. Aceste jucării senzoriale sunt ieftine, uşor de făcut şi se vor dovedi a fi atractive pentru cel mic pentru o bucată destul de lungă de timp.

Atenţie, însă! Nu lăsaţi copilul nesupravegheat în momentul în care se joacă cu micile obiecte introduse în recipientele de plastic, deoarece există posibilitatea să înghită una sau mai multe bucăţi din ele şi n-am vrea să faceţi un drum la doctor din acest motiv.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa