Jucării care încurajează dezvoltarea vorbirii

Raluca Manea
jucarii-dezvoltarea-vorbirii-totul-despre-mame

Copiii sunt atât de diferiţi! Unii dintre ei turuie la un an în propoziţii, alţii, fără a avea vreo problema neuropsihică, nici la doi ani nu spun mai mult de două-trei cuvinte.

Părinţii ar face orice că să îi ajute să vorbească mai repede sau mai bine, apelând la ajutorul specialiştilor şi, de foarte multe ori, la ajutorul jucăriilor. Haideți să vedem împreună care sunt jucăriile cu adevărat folositoare în dezvoltarea limbajului la copii!

Jucăriile bine alese sunt de un real folos atât pentru îmbunătăţirea limbajului receptiv, cât şi a celui expresiv. Totuşi, deşi au cele mai bune intenţii, de multe ori  părinţii nu ştiu să aleagă jocurile care să îi provoace pe micuţi la vorbă.

Citește și: Când trebuie să mergem la logoped?

Jucăriile care “fac” prea multe  inhibă copiii

Studiile recente au demonstrat că acele jucării cu parte electronică, care cânta multe cântecele, repetă obsesiv nume de culori, cifre, animale, care dansează sau spun poveşti, nu sunt cele mai indicate pentru a stimula limbajul unui copil. Poate părea straniu, dar în momentul în care un copil depăşeşte o anumită etapă de dezvoltare (etapa de bebeluş), aceste jucării muzicale îi pot împiedica dezvoltarea. Ele sunt excelente pentru a învaţa relaţia cauză şi efect, dar nu pentru limbaj. Prin suprastimulare, prin faptul că “fac” prea multe, nelăsând copilul să intervină altfel decât apăsând un buton, prin faptul că “vorbesc” ele în locul celui mic, pot face mai mult rău decât bine după ce bebeluşul a devenit toddler.

Un alt pericol este ca şi adultul, văzând cât de bine se distrează copilul cu jucăria, să nu mai intervină, să nu mai explice sau repete ceea ce încearcă jucăria educativă să îl înveţe pe micuţ.

Copiii conectaţi la jucărie devin de-conectaţi de părinţi. Limbajul se învaţă de la om la om, nu de la roboţel la copil!

Este adevărat că băieţii vorbesc mai târziu decât fetele, dar la fel de adevărat e că jucăriile destinate lor încurajează mai puţin dialogul decât cele de fetiţe.

Pentru că băieţelul meu cel mare a avut un start greoi la vorbit, m-a preocupat foarte mult să îl ajut în această privinţă. Puţină muncă de cercetare pe blogul logopedei Heidi Hanks m-a luminat care sunt cele mai potrivite materiale pentru dezvoltarea vorbirii:

Jucării cu feţe prietenoase pentru dezvoltarea vorbirii

Acestea nu trebuie să scoată nici un sunet, ci să aibă feţe expresive. Nu vorbim aici doar de păpuşi, marionete sau figurine (care sunt perfecte pentru aşa ceva). În coşul nostru cu jucării am găsit o mulţime de maşinuţe cu ochi, gură şi expresie, care ne-au ajutat să punem în scenă diferite poveşti. La început, băieţelul meu participa prin onomatopee sau cuvinte scurte “pe limba lui”. Practicând, F-ul a devenit foc, nino-nino s-a transformat în maşină de pompieri, iar ham-ham a devent câine.

Jucăriile flexibile pentru dezvoltarea vorbirii

Sunt acele jucării minimaliste, care îl lasă pe copil să le transforme în orice doreşte. Cuburile din lemn, plastilina, beţele, toate jucăriile de construit, nisipul kinetic, o cutie plină de LEGO stimulează atât creativitatea, cât şi limbajul. Se pot învaţa forme, culori, concepte spaţiale, dar şi inventa poveşti cu ajutorul lor.

Jucării manipulative pentru jocul imaginativ

O bucătărie în miniatură, cu multe “feluri de mâncare”, un magazin, un set pentru micul doctor, o gară, multe pălării şi costume, toate acestea îi provoacă la vorbă chiar şi pe băieţeii taciturni, mult mai mult decât o parcare sau un coş plin cu maşinuţe. Dacă totuşi băieţii voştri sunt pasionaţi de maşini, nu uitaţi să le adăugaţi şoferi de taxi, piloţi, lucrători la service, conductori de tren, figurine cu care pot iniţia conversaţii în jocul imaginativ.

Prin astfel de jocuri se îmbunătăţesc abilităţile sociale, gândirea critică, oferind în acelaşi timp oportunităţi de a clădi caracterul copiilor cu poveştile terapeutice pe care le puteţi dramatiza prin ele.

Dincolo de orice jucărie, rolul esenţial în dezvoltarea limbajului copilului îl are adultul. El modelează limbajul, îl învaţă pe copil să se joace şi îl iniţiază în arta conversaţiei.

Citește și:
Însuşirea limbajului: cum şi când vorbesc copiii
Cinci idei pentru stimularea limbajului la bebeluşi
Primele cuvinte pe care le-au spus copiii mei

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa