Activități și jocuri care dezvoltă imaginația copiilor

Theodora Fintescu, redactor

La vârsta preșcolară, creierul copilului funcționează precum o sugativă, iar fiecare experiență de joacă poate fi prilej de învățare. Este important ca în această perioadă să stimulăm joaca ce implică multă creativitate, pentru a-i pune pe cei mici în situația de a încerca, a testa, a reuși, a eșua și a încerca din nou, a-și imagina scenarii și a crea povești pe seama lor. Vă prezentăm câteva idei de jocuri și activități ce stimulează creativitatea copiilor de 1, 5- 4 ani! 

Acest articol conține prezentare de produs. 

În timpul jocului, lăsați-i să fie lideri, să ia decizii, să greșească! Să nu vă fie teamă dacă îi vedeți frustrați și enervați când nu le iese ceva, pentru că și aceasta este o experiența de învățare. Puneți întrebări și încurajați-i să își imagineze scenarii și acțiuni din cele mai diverse, aplaudați-le ideile și, mai ales, nu uitați să vă distrați!

Jocuri pentru 1,5 ani

Creativitatea și imaginația pot fi încurajate încă din primii ani de viață. Cărămizile LEGO® DUPLO® îi inspiră pe cei mici să creeze modele simple și le dezvoltă imaginația. Ce spuneți de niște ochelari noi, creați din ferestre DUPLO? Cărămizile colorate LEGO DUPLO sunt special create pentru a fi distractive și sigure pentru mâinile micuților în vârstă de 18 luni sau mai mari.

Jocuri pentru 3 ani

La 3 ani, creativitatea și imaginația copiilor ating cote maxime! Este momentul să le oferim ceea ce au nevoie (își doresc) și să-i lăsăm să-și dezvolte visele. Cu setul de construcție LEGO® DUPLO® Jungla (10804) te poți „plimba” cu micuțul tău chiar și în junglă! Micuții își pot crea propria junglă cu animăluțele aflate la dispoziție, cum ar fi elefănței, maimuțe și tigri. Orele de joacă pline de imaginație sunt garantate!

Jocuri pentru 4 ani

La 4 ani, micuții iubesc să inventeze povești și este important ca părinții să-i încurajeze. De exemplu, lasă-ți copilașul să construiască LEGO® DUPLO® Piața mare a orașului (10836) și să organizeze cumpărăturile ca un om mare. Mașina are nevoie de reparații? Doctorul este gata să intervină! E așa de distractiv! Nu crezi că doctorul este persoana potrivită pentru reparația unei mașini? Nu-ți face griji – lasă-l să creeze propriile povești și aventuri grozave.

Imaginația este una dintre calitățile personale, de bază, care trebuie dezvoltată încă de la vârsta preșcolară. Aceasta influențează flexibilitatea gândirii și a comportamentului, dar și capacitatea de a planifica și de a se adapta la schimbări. De asemenea, imaginația le permite copilașilor să-și dezvolte creativitatea.

Dezvoltarea imaginației merge mână în mână cu imitarea realității. Încă din primii ani, cei mici adoră să deseneze sau să construiască din cuburi sau cărămizi ceea ce văd în jurul lor. Imitarea realității crește în timp și devine mult mai complexă, dezvoltând gândirea micuților.

Seturile LEGO® DUPLO® inspirate din viața reală țin copiii ocupați pentru ore întregi și le dezvoltă imaginația. Cei mici nici nu-și vor da seama cât de multe lucruri învață prin joacă!

Idee de joacă

Vizitați împreună cu copilul o galerie de artă modernă. Cea mai potrivită ar fi o expoziție cu picturi abstracte. Încurajează-ți micuțul să descrie ceea ce vede și despre ce îi amintesc picturile. În cazul în care nu ai în plan o plimbare, cumpără o carte cu picturi abstracte și practică acest exercițiu acasă.

Pentru sesiunea foto au fost folosite seturile 10616 LEGO® DUPLO® Prima mea casă de joacă, 10804 LEGO DUPLO Junglă și 10836 LEGO DUPLO Piața mare a orașului.

Găsește mai multe idei de joacă pe pagina de Facebook LEGO DUPLO www.facebook.com/LEGODUPLORomania

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa